Dominion: Plunderen

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Donald X. Vaccarino
Uitgever: 999 games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Dominion Plunderen is de vijftiende uitbreiding voor de deckbuilder der deckbuilders. Ik vind het oprecht indrukwekkend dat het Donald X. Vaccarino iedere keer weer lukt om een nieuwe uitbreiding te maken die moeiteloos gecombineerd kan worden met alle uitbreidingen die er al waren.

In de doos van Plunderen tref je maar liefst veertig nieuwe koninkrijkkaarten aan. Dit zijn gewoon heel veel leuke, interessante, lekkere nieuwe kaarten. Er zitten heel veel duurzame kaarten (duration in het Engels). Deze kaarten zagen we voor het eerst in Hijs de Zeilen en zijn sindsdien geliefd bij spelers. Ze doen vaak meteen iets en daarna iets op een later moment. Bij de eerdere kaarten was dat latere moment je volgende beurt. Maar bij Plunderen kan dat latere moment ook getriggerd worden door een bepaalde actie of soms zelfs nooit (of te wel: eenmaal gespeeld blijft de kaart het hele spel liggen).

Een voorbeeld is de kwartiermeester. Als je deze kaart eenmaal gespeeld hebt, dan mag je aan het begin van elke beurt er een kaart opleggen (uit de voorraad) die maximaal 4 geld kost óf je mag één kaart van de kwartiermeester afpakken. Je kan hier dus bijvoorbeeld elke ronde een landgoed op leggen (zolang de voorraad strekt natuurlijk). Dat is lekker punten scoren zonder dat ze je in de weg liggen. Of je legt er wat kopertjes op die je kan pakken op het moment dat je net één geld te kort komt (zoals zeven geld hebben en dan met dat extra kopertje toch een provincie kunnen kopen). Een ander voorbeeld is de moordenares. Ze heeft een direct effect, maar haar duurzame effect wordt getriggerd op het moment dat iemand een geldkaart pakt die vijf of meer kost. Tot dit gebeurt, laat je de moordenares gewoon rustig voor je op tafel liggen.

Sommige kaarten uit de Plunder-set geven je het recht op buit. Dit is een speciale stapel met kaarten. Er zijn vijftien verschillende en ze zijn allemaal leuk. Als je buit krijgt, dan pak je gewoon de bovenste kaart van de buit-stapel en legt deze op je aflegstapel. De kaart doet vervolgens wat er op staat (het zijn een soort koninkrijkkaarten).

Verder zitten er in deze set vijftien nieuwe gebeurteniskaarten. Gebeurteniskaarten kwamen we eerder tegen in de uitbreidingen Avonturen, Empires en Menagerie. Ieder spel kan je er voor kiezen om één of twee van dit soort kaarten te gebruiken. Je legt deze dan open in het midden van de tafel neer. Tegen betaling kan je in je beurt de actie uitvoeren die op de betreffende kaart staat (je levert hier wel een aanschaf voor in). De gebeurteniskaart blijft het hele spel liggen (en verdwijnt dus nooit in iemands hand bijvoorbeeld).

Duurzame kaarten en gebeurtenissen kenden we al uit eerdere spellen en zijn dus niet echt nieuw. Maar wat in deze set wel echt nieuw is zijn de zogenaamde Eigenschappen. Dit zijn ook kaarten die je kan koppelen aan een stapel koninkrijkkaarten. Vanaf het moment dat je de eigenschap onder de stapel legt, geldt de eigenschap voor deze kaarten. Stel dat je bijvoorbeeld de eigenschap vroom aan een kaart toevoegt, dan mag je vanaf dat moment iedere keer als je een vrome kaart krijgt, een kaart uit je had vernietigen.

…en de waardering

Meer is meer als het om  Dominion-kaarten gaan. Liefhebbers van dit spel kunnen deze uitbreiding dus rustig in huis halen. De doos van Dominion Plunderen is afgeladen vol met nieuwe interessante kaarten. Wat deze kaarten doen voelt niet heel nieuw of anders dan eerdere sets. Alleen de buitkaarten zijn echt nieuw, maar die passen zo goed in het Dominion-speelsysteem dat het eigenlijk niet eens opvalt dat ze nieuw zijn. Ik moest wel een beetje wennen aan de duurzame kaarten die blijven liggen tot een bepaald moment. Maar nadat ik dat een paar keer had meegemaakt, snapte ik hoe het werkte en waren volgende kaarten geen probleem meer.

De gebeurtenis- en eigenschapskaarten werken ook prima. Zelf heb ik alleen eigenlijk al genoeg uitdaging uit het slim gebruiken van de tien beschikbare koninkrijkkaarten. Er zijn tegenwoordig zo veel kaarten dat ik altijd even goed moet lezen wat iedere beschikbare kaart doet. Dan zit mijn hoofd wel vol met mogelijkheden en daardoor heb ik niet zo’n behoefte aan de extra opties die je krijgt van de gebeurtenis- en eigenschapskaarten. Ik negeer onbewust daardoor de gebeurtenis- en eigenschapskaarten meestal. Deze kaarten voegen dus nog meer variatie toe, maar voor mij is er al meer dan genoeg variatie met de gewone koninkrijkkaarten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *