Salamanca

Geplaatst door

2-5 spelers
45-60 minuten
Auteur: Stefan Dorra
Uitgever: Zoch (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In het midden van Spanje moet je landerijen gaan kopen en verkopen om zo veel mogelijk geld te verdienen. Iedere ronde worden er een aantal tegels omgedraaid. Hier kunnen gebouwen op staan of bijbehorende landerijen. Alle spelers hebben een aantal kaarten in hun hand en moeten een kaart kiezen om in te zetten. Hier komt het bijzondere van het spel, want het bieden op landschappen/invloed hebben we wel vaker gezien. De kaarten zijn er in de waarde 1 tot en met 8. Iedereen legt één voor één een kaart open. Je mag nooit een kaart neer leggen die al open ligt. Wie het hoogst biedt, mag als eerste zijn actie doen. Vaak betekent dit dat je het aantrekkelijkste tegeltje (of setje van meerdere tegels) mag pakken en op het bord leggen. Bij aanschaf van een gebouw mag je er een eigendomspiefje van jezelf op leggen. Als je dit gebouw gaat verkopen levert dit in goede dagen geld op voor het gebouw en de aangrenzende landerijen in dezelfde kleur. Om de lage kaarten nu ook nog een beetje aantrekkelijk te houden kun je hier in plaats van een kaart pakken ook een speciale actie mee doen: je bezorgt je tegenstander een sprinkhanenplaag, je laat in een handomdraai een gebouw ruïneren of je gooit gewoon wat vergif in het water. Wat je ook doet in je beurt, alle kaarten die zijn ingezet worden doorgeschoven naar de volgende speler. De kaarten rouleren dus.

De eigendomspiefjes zijn beperkt, dus je wilt af en toe wel eens wat verkopen. Dat mag alleen als je die beurt een kaartje op het bord hebt gelegd, en niet een gebouw dat je diezelfde beurt hebt bezet. Een andere manier om inkomsten te krijgen is rente over een gebied dat (gebouw en landerijen samen) meer dan zeven dubloenen waard is. De eigenaar krijgt twee dubloenen rente. Heeft een speler mee gelift met dit gebied dan ontvangt deze er één. Het einde van het spel zie je aankomen als de tegels opraken

… en de waardering

Eindelijk weer eens een diepgaander spel dat de “vanaf 2 spelers”-aanduiding op de doos ook echt waar maakt. Met twee spelers speel je twee kaarten uit en heb je per ronde twee beurten, maar het blijft dan ook een leuk spel. Je bent iets tactischer bezig omdat alles wat je doet direct invloed heeft op je enige tegenstander. Tijdens de eerste keer is het een beetje aftasten, wat moeten we nu eigenlijk doen? Wat is wijsheid? Dit komt vooral door de regels: niet om door te komen. Van tijdens het spel dingen na zoeken is al helemaal geen sprake, zelfs niet bij de bijgeleverde beknopte regels. Pfff, zelden zoiets warrigs gezien. Ondanks de spelregels geef ik het toch een goede waardering omdat het spel dat zeker verdient. De speelduur is aangenaam kort voor de intensiteit die het spel je geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *