Santiago

Geplaatst door

3-5 spelers
75 minuten
Auteur: Roman Pelek en Claudia Hely
Uitgever: Amigo (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Santiago: de naam van het spel verwijst, zoals dat veel vaker gebeurt, naar de plaats waar het zich af speelt. Maar Santiago is niet een unieke plaatsnaam: Brazilië, Chili, Bolivia en Mexico om er maar een paar te noemen, hebben allemaal een plaatje Santiago. Dit spel speelt zich af op één van de kleine Kaapverdische eilandjes San Tiago. Het is er heet en het water schaars, een ideale plaats voor een spel met watermanagementthema.

De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk plantages te krijgen die van water worden voorzien. Omdat er geen natuurlijk water aanwezig is moet deze irrigatie via kanalen plaats vinden. Iedere ronde worden er nieuwe plantages aangeboden. Iedere speler doet om de beurt een eenmalig bod. De speler die het meest heeft geboden mag als eerste een plantage kiezen en op het bord plaatsen. De speler die het laagste bedrag heeft geboden is als laatste aan de beurt maar wordt wel de kanaalopzichter. De kanaalopzichter bepaalt waar het kanaal deze ronde naar toe wordt gegraven. Andere spelers kunnen deze keuze wel beïnvloeden door de opzichter om te kopen. De opzichter hoeft niet op dergelijke aanbiedingen in te gaan, maar zal dan wel 1 meer moeten betalen dan het hoogste bod! De verleiding is dus groot.

Nadat het nieuwe stuk kanaal is aangelegd wordt er gekeken of er plantages droog liggen. Deze plantages krijgen een lagere opbrengst en moeten één steentje inleveren. Als er al geen opbrengst steen meer lag wordt de plantage omgedraaid: opgeslokt door de woestijn. Gelukkig voor alle boeren is er iedere ronde ontwikkelingshulp en ontvangt men 3 Escudo’s om in plantages te investeren. Aan het eind van het spel worden de opbrengsten van de plantages uitbetaald. Plantages van dezelfde soort, er zijn er namelijk vijf, die aan elkaar grenzen brengen meer op dan losliggende plantages (het aantal plantages maal het aantal van je eigen opbrengststenen). De speler met het meeste geld heeft het beste geboerd.

… en de waardering

Jammer genoeg is dit spel een beetje onopgemerkt gebleven. Het heeft geen prijzen gewonnen en ligt vaak op stapels voor ramsprijzen te koop. Sla dan je slag, want het is onterecht. Het is erg leuk, er is veel interactie met je medespelers. Je kunt voor je eigen belang gaan, maar ook kiezen voor het negatieve effect van een bepaalde handeling op anderen. Kortom: heel veel keuzemogelijkheden. Bovendien zit er ook nog een variant voor gevorderden bij, als je op het originele spel bent uitgekeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *