Spel aan de Maas: 16 mei 2006

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan en Willemien

Gespeelde spellen:

Mah Jong

Het wordt rustig bij Spel aan de Maas. Net als de week ervoor waren Dirk Jan, Willemien en Bas met z’n drieën. Willemien en Bas hadden pas van iemand de nieuwe Mah Jong regels geleerd en wilden dat wel eens aan Dirk Jan uitleggen. Ze hadden echter niet de vrij ingewikkelde score paraat, dus ging Willemien nog even op het web zoeken en vond ze die op Boardgamegeek.

Mah Jong

Spelers: Bas, Dirk Jan en Willemien

In tegenstelling tot Willemien en Bas die nog wel versies van Mah Jong uit hun jeugd kenden, kende Dirk Jan alleen het computerspel. Het computerspel heeft echter alleen de naam en de plaatjes van de stenen gemeen met het echte spel, verder lijkt het er in het geheel niet op.
Maar afgezien van de scores is het allemaal vrij simpel, dus was het zo uitgelegd. Het belangrijkste van de nieuwe internationale regels is dat je pas uit mag gaan (“Mah Jong” hebben) als je een minimaal aantal punten aan combinaties hebt. Aangezien er meer dan 80 mogelijke combinaties zijn, waarvan je er vaak meerdere kan combineren, zit je als beginner voortdurend te puzzelen hoe je aan de minimale score kan komen. Dat maakt het wel iets interessanter dan de versie die men van vroeger kende.
Het eerste rondje werd om Dirk Jan te laten wennen met open stenen gespeeld. Bas won het rondje met een zogenaamde “outside hand” (in iedere combinatie enen of negens), en had daarmee de beste scorende hand van de avond. Het tweede rondje werd erg spannend. Het had al veel langer geduurd dan de eerste toen Willemien een 4 kringen weglegde. Dirk Jan zei “pung”, maar Bas kon de steen in een chow gebruiken om Mah Jong te krijgen. Hij had nog even de hoop daarmee voor te gaan in het mogen pakken van de steen, maar Dirk Jan bleek met zijn pung toch Mah Jong te hebben, en ging daardoor weer voor. Bas greep net naast een hand met alleen maar kringen die hem veel punten zou hebben opgeleverd. Het derde rondje ging wel weer naar Bas, met een flush van alleen tekens en een pung van groene draken.
Iedereen was een keer Oost geweest en het was inmiddels elf uur, dus men besloot er mee op te houden. In dit spel worden punten altijd van een speler aan een ander gegeven, dus de totaalscore is altijd 0. Hoewel de geluksfactor hoog is, vond men het toch wel een aardig spel.

Uitslag: Bas 86, Dirk Jan -13, Willemien -73
Waardering: Bas en Willemien 3½, Dirk Jan 3