Spel aan de Maas: 23 mei 2006

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Niek, René en Willemien

Gespeelde spellen:

Heersers der Woestijn
Iguazu (met uitbreiding)
Tai Pan

Heersers der Woestijn

Spelers: Bas, Dagmar, Niek, René en Willemien

Een hoop van de zeer recente spellen die Dagmar & Niek in huis hebben zijn voor maximaal 4 personen. Het was dus even discussiëren welke spel het voor 5 zou worden, waarbij de keus viel op Durch die Wüste, ofwel Heersers der Woestijn.
Het spel werd snel gespeeld. Niek creëerde een klein eigen gebied aan de ene kant va het bord hetgeen echter door Bas en Willemien in de kiem werd gesmoord. Aan de andere kant van het bord deed Willemien hetzelfde maar kreeg daarbij alle ruimte van Bas en Dagmar, hetgeen haar een gebied van 15 punten opleverde. Omdat Bas, Niek en Willemien allebei voor blauwe kamelen gingen was de soort snel op en eindigde het spel direct. Willemien had in 2 kleuren de meerderheid, Bas, Niek en Dagmar in 1 kleur, hetgeen Willemien nog eens 10 punten extra voorsprong gaf. De overwinning kon haar daarna niet meer ontgaan.

Uitslag: Willemien 58, Bas 52, Dagmar 49, Niek 46, René 41 
Waardering: Dagmar 4½, Willemien, Bas, Niek en René 4

Iguazu

Spelers: Bas, Dagmar, Niek, René en Willemien

Na een snel potje Heersers der Woestijn koos men voor Niagara/Iguazu met de nieuwe uitbreiding Flussgeister am Niagara. Voor sommige spelers was het basisspel ook nog onbekend dus een wat uitgebreidere uitleg was nodig alvorens van start kon worden gegaan. Gelukkig is het spel makkelijk uit te leggen.
Iedereen ging in het begin gelijk op. Op een gegeven moment probeerde Niek de stroming te versnellen terwijl de meeste aan het eind van de rivier waren, doordat er echter een relatief lage stroomwaarde was gekozen door Dagmar en de rivier ook nog eens twee keer aan de (voor de overige spelers) goede kant stroomde bleef de schade beperkt en viel er niemand de waterval in.
Doordat je in de uitbreiding meer stenen kunt vervoeren door een bootje met 2 locaties en door hogere peddelpunten is het spel sneller gespeeld. Bas spaarde voor 5 verschillende kleuren, evenals René. Willemien ging voor dezelfde kleur net als Niek, en Dagmar voor 7 totaal. Al vrij vlot kon Niek zijn 2 laatste paarse stenen in de boot hijsen, waarna hij de beurt erna ze naar binnen kon varen. De enige die hem dit kon beletten was Bas. Die had dit echter gemist en koos ervoor om zijn peddelpunten te verdelen over varen naar de draaikolk (een onderdeel van de uitbreiding) om aldaar stenen in te slaan. Dit stuitte echter op commentaar van Niek en Dagmar die stelden dat je nooit bij een vaarbeurt op een draaikolk mag eindigen (je schiet dan door of terug) zodat je daar ook niet mag inslaan (hoe kun je immers aanmeren als je in een draaikolk zit). Aan de andere kant zeggen de regels niet dat het niet mag hetgeen Bas als argument gebruikte. Uiteindelijk accepteerde Bas de andere interpretatie van de regel en mocht hij opnieuw zijn peddelpunten kiezen. Inmiddels had hij wel gezien dat Niek uit kon in deze beurt en herkoos zijn peddelpunten zo dat hij een van deze stenen kon afpakken. Dit was tevens de kleur die bij hem nog ontbrak zodat hij de daaropvolgende beurt uit kon gaan. Hoewel de rest in de buurt zat kon niemand meer in deze beurt uitgaan zodat Bas won. Het spel werd vrij goed gewaardeerd.

Uitslag: Bas 1e, rest ex aequo
Waardering: Dagmar en Niek 4, Bas, Willemien en René 3½

Tai Pan

Spelers: Bas, Willemien, Dagmar en Niek

Omdat Iguazu ook vlot was gespeeld was er nog tijd voor een afsluitend kaartspelletje (alleen René haakte af). Gang of Four en Tai Pan werden (bewust) door de gastheer en dame naar voren geschoven waarbij B&W voor Tai Pan kozen. Bas en Willemien hadden het beiden een keer eerder gespeeld, Niek een paar keer en Dagmar is een zeer ervaren Tai Pan speler. Dat Willemien toch Bas koos om mee te spelen werd in dit geval door Bas niet gewaardeerd omdat hij weet dat ervaring van belang is om dit spel te winnen.
De eerste twee ronden waren dan ook voor Dagmar en Niek, waarbij zij in de tweede ronde samen als 1 en 2 uitgingen hetgeen 200 punten oplevert. De derde en laatste ronde (het werd al laat) was toch voor B&W. De achterstand was echter niet meer in te halen.

Uitslag: 1e Dagmar & Niek, 315 punten, 2e Bas en Willemien 85 punten
Waardering: Dagmar 5, Niek 4½, Bas en Willemien 2½