Serenissima

Geplaatst door

2-4 spelers
90-150 minuten
Auteur: Dominique Ehrhard en Duccio Vitale
Uitgever: 999 Games (1996)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Ondanks dat de speelstukken in plastic zijn, ziet Serenissima er fraai uit. Het bord is een kaart van de Middellandse Zee, met daarom heen enkele steden. Iedere stad levert een van de zeven verschillende handelswaren. De spelers beginnen met elk een hoofdstad: Valencia, Genua, Venetië en Istanbul.

De bedoeling is om steden te veroveren en de pakhuizen van je steden zoveel mogelijk te vullen met handelswaren. Volle steden leveren veel meer overwinningspunten op dan halfvolle. In de hoofdsteden zijn zes pakhuizen, de andere steden hebben er vier of twee. Een handelswaar kan alleen in een stad verkocht worden als die daar niet aangeboden wordt, en ook nog niet in een pakhuis aanwezig is. Zo is het dus alleen mogelijk je hoofdstad vol te krijgen door alle andere handelswaren er heen te brengen. Dat is niet zo eenvoudig, want sommige handelswaren zijn erg zeldzaam en moeilijk te bereiken.

Handelswaren verplaats je door middel van schepen: stuur je schip naar een stad, koop daar handelswaren in en probeer ze elders weer met vette winst te verkopen. Naast handelswaren moet je in je schepen ook matrozen plaatsen. Hoe meer matrozen, des te sneller het schip en des te sterker je troepenmacht. De matrozen heb je namelijk ook nodig in gevechten met vijandige schepen en steden. Matrozen gaan echter ten koste van de handelswaren, want op een schip mogen in totaal maar vijf handelswaren en/of matrozen aanwezig zijn. Het is vaak erg moeilijk de juiste mix tussen geld en macht te vinden. Concentreer je je teveel op handelswaren, dan zijn je schepen traag en een aantrekkelijke prooi voor je tegenstanders. Vervoer je teveel matrozen, dan vallen er weinig dukaten en punten te verdienen.

Serenissima
Istanbul doet goede zaken

Afhankelijk van het aantal spelers duurt het spel 8, 10 of 12 ronden, waarin je achtereenvolgens van alles koopt, schepen verplaatst, oorlog voert, steden inneemt en handelswaren weer verkoopt. Na de laatste ronde wordt de stand opgemaakt: voor een volle hoofdstad krijg je tien punten, voor de kleinere vijf of twee. Steden die slechts gedeeltelijk gevuld zijn, leveren één punt op, ongeacht de grootte. Ook krijg je een punt voor iedere 500 dukaten in je bezit.

… en de waardering

Helaas heb ik Serenissima nog maar er weinig gespeeld, dus is het moeilijk een juist oordeel te vellen. Mijn eerste indruk is echter positief. De makers zijn er in geslaagd een zeer uitgebalanceerd spel te maken, dat perfect bij het thema past. Je wilt altijd meer doen dan mogelijk is, en wie wint blijft tot het einde spannend. Rest een punt van kritiek: doordat het voeren van oorlog erg riskant is, wordt dit vaak vermeden, wat tot gevolg heeft dat er wat weinig interactie tussen de spelers is. Dit hangt echter wel af van je speelstijl en de strategie die je uitvoert. Een spel voor liefhebbers, dat ik zeker vier pionnen waard vind.

Het leuke van Serenissima is dat je iedere beurt zoveel opties hebt om te doen, dat je keuzes moet maken. Er is niet één lijn die je moet volgen, ieder kan een eigen strategie ontwikkelen. Jammer is dat je pas in de laatste beurt kijkt wat de andere spelers eigenlijk aan het doen zijn. En soms is het dan al te laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *