Spel aan de Maas: 11 december 2001

Geplaatst door

Spelers: Andries, Anne-Marie, Helen, Joan, Peter Hein, Sten, Wendy, Willemien

Gespeelde spellen:

Silberzwerg
Siedler von Nürnberg
Meuterer
Perudo

Na een paar magere weken was de opkomst deze keer weer groot genoeg voor twee groepen. Wendy had Silberzwerg en Siedler von Nürnberg meegenomen. Terwijl Peter Hein en Willemien de regels van Silberzwerg doornamen, legde Wendy de Kolonistenvariant uit aan de rest.

Silberzwerg

Spelers: Peter Hein, Wendy, Willemien

In Silberzwerg sturen de spelers dwergen er op uit om edelstenen te delven. Deze edelstenen worden gebruikt om opdrachten te vervullen, wat punten (geld) oplevert. Naast de gewone delfdwergen staan de spelers ook nog twee bijzondere dwergen ter beschikking, die als Schaduwdwerg (de slechterik) of als Zilverdwerg (de constructieve dwerg) gebruikt kunnen worden. Wendy en Willemien konden al snel hun eerste opdracht vervullen, terwijl Peter Hein eerst goedkoop edelstenen inkocht en ze een beurt later met vette winst verkocht. Hij zette ook nog een Schaduwdwer in, die erg gemeen bleek, want hij voorkwam dat Wendy en Willemien een nieuwe opdracht konden vervullen. Toen hij ook nog eens alle blauwe edelstenen wegkocht voor de neus van de anderen was het oorlog in de mijnen, en een collectieve actie van Willemien en Wendy voorkwam dat hij weer een grote winst op kon strijken. Daarna werden er nog zelden Schaduwdwergen ingezet, en was iedereen vooral bezig met de eigen opdrachten. Tot het einde toe ging het gelijk op. In de laatste ronde wist Willemien nog aardig wat edelstenen te verkopen voor erg veel punten, terwijl de opdracht van Wendy wederom gedwarsboomd werd, wat haar op strafpunten kwam te staan.

Uitslag: Willemien 478, Peter Hein 402, Wendy 367
Waardering: Peter Hein 4, Wendy en Willemien 3½

Siedler von Nürnberg

Spelers: Andries, Anne-Marie, Helen/Sten, Joan

Helen leek het leuk deze zelfstandige variant van Kolonisten eens te spelen, en mede-fans Andries en Anne-Marie schoven graag aan. Het kwartet werd volgemaakt door Joan. Wat volgde was een vrij chaotisch potje, waar de spelregels er regelmatig bij werden gehaald. Halverwege het spel kwam Sten binnen; Helen had nog enkel andere bezigheden, en stond haar plek aan de arme Sten af, die zo direct in het diepe werd gegooid. Wat volgt is commentaar van Andries en Anne-Marie.
Andries:
Hopelijk hebben we niet volgens de regels gespeeld. We hebben het nu zo gespeeld: je moet drie ijzererts en twee graan betalen om een fabriek te bouwen. Als je een fabriek hebt, kun je bv. een harnas bouwen door drie ijzererts en één hout te betalen.. Hiervoor geef je goud aan je tegenstander en je mag zelf ook wat houden voor de moeite. Met dit geld kun je stadsmuren bouwen (met bijbetaling van een steen), zodat je een erepunt krijgt. Conclusie: complex en weinig beïnvloedbaar. Een vreemde uitbreiding.
Anne-Marie:
P.S.: Misschien hebben we iets verkeerd gedaan, want toen ik 13 punten had stonden er nog slechts drie muren en één toren, en het tijdskegeltje stonds slechts op de derde plaats. Maar ja, misschien ben ik gewoon te goed. Dat kan ook natuurlijk 😉
Andries had geen goed woord over voor dit scenario, terwijl de rest het hooguit redelijk vond.

Uitslag: Anne-Marie 13, Andries 8, Joan 7, Helen/Sten 5
Waardering: Anne-Marie, Helen en Sten 3, Joan 2½, Andries 1

Meuterer

Spelers: Peter Hein, Wendy, Willemien

Na Silberzwerg was er nog wel tijd voor een middellang spel, en Peter Hein stelde Meuterer voor. Hij en Willemien hadden het al eens eerder gespeeld, voor Wendy was het de eerste keer. Peter Hein deed een poging de op het eerste gezicht vrij ondoorzichtige regels uit te leggen, wat maar gedeeltelijk lukte. Peter Hein begon als kapitein, maar had de hulp van de Bootsman nodig om in het zadel te blijven. Willemien koos heel slim consequent voor de Ladingmeester, wat haar de nodige kaarten opleverde om veel punten te scoren. Ze kende zo een goede start, terwijl Wendy en Peter Hein wat achterbleven. Haar voorsprong bleef tot een paar ronden voor het einde erg groot, maar daarna ging het mis. De kaartenmix was nu voor Wendy en Peter Hein een stuk gunstiger, en een muiterij in de laatste ronde zorgde ervoor dat Peter Hein het spel als kapitein en winnaar eindigde. Wendy vond de regels vrij wazig, en kon nog geen beoordeling geven. Ze vond wel dat het een spel met potentie. Willemien was deze keer wat minder positief, terwijl Peter Hein het spel steds meer begint te waarderen. Allen waren het er over eens dat voor een tientje dit misschien wel het spel met de beste prijs/kwaliteit verhouding is.

Uitslag: Peter Hein 51, Willemien 42, Wendy 38
Waardering: Peter Hein 4, Willemien 3

Perudo

Spelers: Andries, Anne-Marie, Sten, Joan

Na het hersenpijnigende Siedler von Nürnberg was het nu tijd voor iets simpelers. Andries wilde Bluff graag weer eens spelen, en aangezien Perudo bijna identiek is, werd dit spel gepakt. Er zijn vermoedelijk drie potjes gespeeld, waarvan Andries er in ieder geval twee wist te winnen. Hij blijft het een erg geinig spel vinden, ideaal als kroegspel. Anne-Marie vond de bekertjes van Perudo erg mooi, terwijl Sten daar weer minder over te spreken was.

Waardering: Andries 5, Joan en Sten 4, Anne-Marie 3½