Spel aan de Maas: 4 december 2001

Geplaatst door

Spelers: Bas, Benita, Dirk Jan, Paul en Wendy

Gespeelde spellen:

Halli Galli (2x)
Space Walk
Koehandel

Dirk Jan en Benita waren deze keer weer gastheer- en vrouw. Door lekken banden en een weigerachtige auto werd het voornemen van enkele andere spelers om te komen de kop in gedrukt en bleven er slechts vijf spelers over.

Halli Galli

Spelers: Bas, Benita, Dirk Jan, Paul en Wendy

Omdat de opkomst nog beperkt was werd kort na achten begonnen met een spelletje Halli Galli. Wendy had het meegenomen om het Benita en Dirk Jan te laten uitproberen met hun kinderen. Het bleek inderdaad niet lang te duren totdat Wendy Bas de laatste kaarten mocht overhandigen. Een afgetekende overwinning voor Bas. Het eerste spel had net lang genoeg geduurd om thee te zetten, en dus kon Benita het tweede spel ook aanschuiven. Ondanks de extra speler bleken Bas en Wendy ook nu over het breedste blikveld en de beste reacties te beschikken. Het is alleen jammer dat de bokshandschoenen ontbreken. Met die extra accessoires zouden de handblessures beperkt kunnen worden. Paul gaf na afloop aan dat reactiespelletjes hem nooit konden bekoren, wat uit zijn waardering blijkt.

Uitslag:
1e potje: Bas, Wendy, Paul, Dirk Jan
2e potje: Bas, Wendy, Benita, Paul, Dirk Jan
Waardering: Bas, Benita en Wendy, Dirk Jan 2½, Paul 1

Space Walk

Spelers: Bas, Benita, Dirk Jan, Paul en Wendy

Na twee keer spelen had een ieder wel genoeg van Halli Galli. Dirk Jan zocht in de kast naar spellen voor vijf spelers en koos Space Walk. Dit is een spel waarbij de spelers met hun ruimteschepen een rij met achttien planeten rond moeten lopen. Onderweg verdwijnen er geregeld schepen in drie zwarte gaten. Nadat Benita en Dirk Jan het hadden uitgelegd aan de anderen (die het nooit gespeeld hadden), begon bijna iedereen met het neerzetten van hun ruimteschepen op zo groot mogelijke afstand van de gaten. Alleen Dirk Jan dacht veilig een groot schip op de planeet voor een gat te kunnen plaatsen. Dat werd door Wendy meteen benut om haar kleinere schepen over het gat te helpen. Na een paar ronden had Paul nog maar één, middelgroot, ruimteschip, dat door de tegenspelers een paar keer galant over de gaten werd getild. Op die manier raakte Dirk Jan toch als eerste al zijn ruimteschepen kwijt, waarmee het spel eindigde. Bij de telling bleek Wendy de meest waardevolle schepen op het bord te hebben gehouden, waarmee ze het spel won. De algemene indruk is dat het geen geluksspel is, maar dat de spelers toch weing controle hebben over de gebeurtenissen op het bord.

Uitslag:
Wendy, Bas, Benita, Paul, Dirk Jan
Waardering: Benita, Dirk Jan en Wendy 3, Bas 2½, Paul 2

Koehandel

Spelers: Bas, Benita, Dirk Jan, Paul en Wendy

Als afsluiting van de avond werd weer in de kast gekeken naar een vijf persoonsspel. Gelukkig was Koehandel aanwezig, dat Bas niet eerder gespeeld had, maar graag wilde uitproberen. Misschien was het al een beetje laat, want er werd niet enthousiast geboden op de veiling. Alleen Dirk Jan smeet met geld, dat hij in het middenspel dan ook node miste. Wendy wist hier goed gebruik van te maken en verwierf zo vier varkens. De laatste twee ezels lagen ook nog eens onder op de stapel, waardoor de inflatie lang op zich liet wachten. Tijdens de koehandel na de laatste veiling slaagde Benita, die al de paarden en ganzen had, erin de overwinning veilig te stellen door Bas zijn twee honden afhandig te maken. Hiermee eindigde ze op ruime voorsprong. De strijd om de tweede plaats was veel spannender. Wendy moest met de varkens en de schapen toekijken of Bas haar nog kon inhalen. Paul verliest in een alles of niets bod de poezen aan Bas en had alleen vier kippen (met gouden eieren?) over. Benita laat de geiten aan Dirk Jan, die desondanks toch maar vierde wordt.

Uitslag:
Benita 3600, Wendy 1800, Bas 1780, Dirk Jan 1700, Paul 10
Waardering: Bas, Dirk Jan en Wendy 4, Paul 3½, Benita 3