Spel aan de Maas: 27 november 2001

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Jasper, Joan, Sten, Willemien en Wendy

Gespeelde spellen:

Bus
Bohnanza

Bus

Spelers: Bas, Dirk Jan, Jasper, Joan en Wendy

Omdat de opkomst mager was had Bas het spel Bus van Splotter uit de kast gehaald. Het spel was net uitgelegd aan Jasper, die er voor het eerst bij was, Dirk Jan en Joan, toen Wendy nog binnen kwam. Gelukkig kon het spel met 5 spelers gespeeld worden, en kon de tweede uitleg in het Nederlands. Voor mensen die het nog nooit gedaan hadden bleef het erg vaag. Maar toen het spel begonnen was werd het steeds duidelijker. De bedoeling van het spel is om passagiers via jouw buslijn te vervoeren, simpel gezegd. Om de beurt mag je een blokje van jezelf bij een actie leggen. Het aantal acties is echter beperkt. Zo kan je wegen aanleggen, een bus kopen, passagiers bij zetten, bushaltes creëren, zorgen dat je de volgende beurt als eerste begint etc. Keuzes genoeg, maar ze zijn snel weg. Joan ging voor de meeste wegen, het rode netwerk ging over het hele speelbord. Dirk Jan had een minder lange route, maar uiteindelijk wel 4 bussen! De anderen hadden een minder opvallende voorkeur. Jammer was dat halverwege het spel Sten binnen kwam en de hele avond moest toekijken omdat Bus een avondvullend spel is.

Uitslag: Jasper 12 (op zijn eerste avond meteen een zege!), Dirk Jan 10, Bas en Wendy 9, Joan 8
Waardering:
Bas vindt het een leuk spel omdat je (net als bij La Città) veel keuzes hebt. Daarom gaf Bas zijn eerste 5. Jasper vond het een stuk minder leuk omdat er weinig interactie is en gaf een 3. Wendy was nog minder positief: :?Te weinig spanning omdat je maar moet afwachten wat je tegenstanders doen. In die zin is het een passief spel?, en gaf een 2,5. Joan “enjoyed it” en vond het een 4 waard. Dirk Jan gaf net als Bas de maximum score van 5 punten.
Sten had geen commentaar maar vond het niet een leuk spel om naar te kijken.

Bohnanza

Spelers: Bas, Dirk Jan, Jasper, Sten, Willemien

Joan en Wendy gingen weer huiswaarts. Sten had nog niets gespeeld, dus wilde nog graag, en ook Willemien, die net binnen was gekomen, was nu van de partij. De keuze viel op Bohnanza. Jasper had er eigenlijk niet zo’n zin
in, naar later bleek kende hij het spel alleen door het met 2 personen te spelen. Hij moest toegeven dat het nu toch een stuk leuker was. Voor Sten en Dirk Jan was het spel nieuw. Sten was daarnaast ook erg moe. Desondanks wist hij een gedeelde eerste plaats te bereiken (mede door een paar kaarten die Jasper hem om onbekende redenen cadeau deed).

Uitslag: Bas: 16, Sten 18, Willmien 18, Dirk Jan 11, Jasper 2,5
Waardering: Jasper 5, de rest 4