Spel aan de Maas: 19 februari 2002

Geplaatst door

Spelers: Anne-Marie, Dagmar, Jasper, Niek, Peter Hein, René, Sten, Wendy

Gespeelde spellen:

Samurai
Java
Gargon
Land Unter

Het griepvirus slaat om zich heen, zodat diverse spelers wegens ziekte een avondje oversloegen. Toch kwamen er nog genoeg mensen opdagen om twee tafels te vullen, waar begonnen werd met Samurai en Java.

Samurai

Spelers: Anne-Marie, Jasper, Niek en Peter Hein

Niek had dit legspel van Knizia meegenomen, en aangezien de rest het niet (goed) kende, legde hij het eerst uit voor er begonnen werd. Iedereen probeerde overal wel wat helmen, boeddha?s en rijstebroodjes binnen te halen, maar er was toch vooral sprake van concentratie. Niek zat vooral in het noorden van het hoofdeiland (Honsu?), Anne-Marie en Jasper streden om het centrum. Peter Hein probeerde Sapporo in zijn eentje te claimen, en de twee zuidelijke eilanden werden vooralsnog met rust gelaten. Tegen het eind van het spel kwam daar verandering in, en waren de zuidelijke zeeën vergeven van de schepen. Niek en Jasper bleken de meeste figuren verzameld te hebben, maar die van Jasper waren te gespreid. Hij moest zijn meerderheid in rijst delen met Niek, waardoor hij op nul punten bleef staan. Niek had ook de meerderheid in de helmen, terwijl Anne-Marie de meeste boeddha?s had. Peter Hein had van alles een beetje en dus niks.

Uitslag: Niek 6, Anne-Marie 4, Jasper en Peter Hein 0
Waardering: Niek 4, Jasper en Peter Hein 3½, Anne-Marie 3

Java

Spelers: Dagmar, René en Wendy

Na Tikal van vorige week, wilde Dagmar Java ook wel eens proberen. Wendy had het meegenomen, en zorgde ook voor de uitleg. Voor haar was het alweer een tijdje geleden dat ze het gespeeld had, voor René en Dagmar was het de eerste keer. Aangezien Java een redelijk complex spel is, was het lastig om in het spel te komen; vooral het denken in niveau?s zorgde voor verwarring. Wendy ging voor de waterfiches, terwijl Dagmar en René zich op steden richtten. Hierdoor kwam Wendy op een voorsprong. Hoewel het tot het einde toe spannend bleef, gaf ze die niet meer uit handen. Het belang van water in de beginfase werd hiermee maar weer eens onderstreept. Er werd redelijk wat afgefeest, maar zo kwam iedereen snel zonder kaarten te zitten, die je snel vergeet om aan te vullen. De feestjes werden dus niet zo druk bezocht.
Wendy wordt steeds enthousiaster over het spel, en ook René was positief. Hij vond er veel interactie in zitten, zonder dat je elkaar al te veel kunt pesten. Dagmar was minder te spreken, en had af en toe het gevoel dat ze Wiskunde-B sommen zat op te lossen.

Uitslag: Wendy 105, René 98, Dagmar 87
Waardering: René en Wendy 5, Dagmar 3

Gargon

Spelers: Anne-Marie, Jasper, Niek, Peter Hein en Sten

Sten was aangekomen toen Samurai bijna afgelopen was. Jasper wilde nog wel revanche, maar omdat Samurai maar met maximaal vier spelers kan, werd er omgekeken naar iets anders. Peter Hein had Gargon mee, een nieuw kaartspel van Rüdiger Dorn. Hierin proberen de spelers slagen te halen om punten te scoren op twee manieren: de meeste kaarten van een kleur of zoveel mogelijk amuletten op de gewonnen kaarten. Het bijzondere van Gargon is dat aan de achterkant te zien is welke kleur een kaart heeft, zodat je in kunt schatten of je medespelers kunnen bedienen of niet. Helaas is het contrast tussen de kleuren niet erg groot (rood en paars zijn nauwelijks te onderscheiden bij slecht licht, evenmin als blauw en groen), zodat het spel nogal eens opgehouden werd doordat iedereen naar de kleuren van elkaars kaarten vroeg. Na een warrig begin kwam iedereen steeds meer in het spel, en werd duidelijk waarnaar gestreefd moest worden. Sten en Peter Hein specialiseerden zich in bepaalde kleuren, terwijl Anne-Marie veel ?0?-kaarten binnenhaalde, om de waarde van haar amuletten te verdubbelen. Dit lukte aardig, want hierdoor had ze bij de gele kaarten alleen al 40 punten door de amuletten. Zo had ze geen meerderheid in een kleur nodig, en hadden de heren het nakijken. Iedereen vond het nog een beetje wazig; de grootste kritiek kwam van Sten, die het maar een laf spel vond, omdat je gestimuleerd wordt om conflicten uit de weg te gaan en je eigen spel te spelen.

Uitslag: Anne-Marie 69, Niek en Sten 57, Peter Hein 47, Jasper 33
Waardering: Anne-Marie 4-, Niek, Peter Hein en Sten 3, Jasper 2

Land Unter

Spelers: Anne-Marie, Dagmar, Jasper, Peter Hein en Sten

De verleiding van de Olympische Winterspelen bleek voor sommigen weer te sterk, maar er bleven genoeg spelers over voor nog een kaartspelletje. Jasper zat nog in dubio wat te doen, maar na één rondje Land Unter was hij om. In Land Unter wordt er blind geboden op waterstandkaarten. Degene met de hoogste waterstand moet een reddingsboei inleveren. Overgebleven reddingsboeien zijn punten waard. Na een speelronde geeft iedereen zijn kaarten door, waardoor iedereen één keer met dezelfde hand speelt. Je moet voortdurend ieders waterstand in de gaten houden, en goed nadenken of je hoog of laag zult bieden. Jasper had het allemaal wat beter door dan de rest, en wist als enige in elke ronde punten te scoren. De andere spelers waren doorgaans al blij als ze überhaupt reddingsboeien over hielden. Op Anne-Marie na was iedereen erg enthousiast over dit spel, dat zeker nog eens op de tafel zal verschijnen. Het speelt snel, je moet goed uitkijken wat je doet, en de geluksfactor is beperkt.

Uitslag: Jasper 17, Peter Hein en Sten 11, Anne-Marie 9, Dagmar 7
Waardering: Jasper en Peter Hein 4, Dagmar en Sten 3½, Anne-Marie 2½