Mississippi Queen

Geplaatst door

2-5 spelers
45 minuten
Auteur: Werner Hodel
Uitgever: Goldsieber (1997)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Racespellen zijn er in veel soorten en maten, maar het gros ervan heeft betrekking op auto’s. Soms wordt er ook wel geracet met paarden (Royal Turf), fietsen (Demarrage!) treinen (Vom Kap bis Kairo) of boten, zoals in Mississippi Queen het geval is.

De grote Mississippi-rivier staat bekend om zijn grillige loop, die door overstromingen tijdens het seizoen ook nog eens drastisch verandert. Dit gegeven is verwerkt in het spel: voor de deelnemers is de precieze loop van de rivier onbekend, zodat je je snelheid en koers aan moet passen aan het onzekere parcours.

Iedere speler krijgt de beschikking over een echte rivierplatbodem met twee raderen: op het rode rad wordt de snelheid bijgehouden (die begint op 1, met een maximum van 6), op het zwarte rad je kolenvoorraad. Je begint met een voorraad van zes.

Het parcours bestaat uit verschillende rivierdelen, die op drie punten aan elkaar bevestigd kunnen worden. Iedere keer als een boot een stuk betreedt waar nog geen andere boten zijn, wordt een nieuw rivierstuk aangelegd. Met een dobbelsteen wordt bepaald waar dit nieuwe deel komt te liggen: rechtuit, of met een bocht van 45º naar links of naar rechts. Zo hebben achterblijvers dus een voordeel, want zij kunnen hun zetten langer vooruit plannen.

De speelvolgorde wordt bepaald door de positie op de rivier: de koploper mag eerst, de hekkensluiter is als laatste. Tijdens een beurt doe je twee dingen: eerst bepaal je je snelheid voor deze ronde, vervolgens verplaats je je boot precies zoveel vakjes als je snelheid; minder is niet toegestaan. Je mag je snelheid kosteloos 1 verhogen of verlagen. Voor iedere extra aanpassing moet je je kolenvoorraad met 1 terugbrengen. Tijdens het varen mag je ook één keer voor niks een bocht van 60º maken. Iedere extra bocht kost ook weer een eenheid kolen.

Om het allemaal wat moeilijker te maken, moet je je onderweg nog twee passagiers oppikken, die staan te wachten op eilandjes. Omdat deze ‘southern belles’ rustig moeten kunnen instappen, moet je met de minimum snelheid van 1 aankomen bij de aanlegsteiger.

Interactie ontbreekt niet in dit spel: als je voldoende snelheid hebt, mag je de boot van een tegenstander rammen en opzij duwen. Vooral met het maximale aantal deelnemers zijn de mogelijkheden tot rammen legio.
Winnaar van de race is de speler die als eerste met twee passagiers bij een van de drie aanlegsteigers bij de finish aankomt. Ook hier geldt weer dat je met een snelheid van 1 aan moet komen, om je boot niet in de grond of tribune te boren.

… en de waardering

Mississippi Queen is een eenvoudig racespel, met een minimum aan geluk. De spelers bepalen zelf hoe hard ze gaan, met alle risico’s van dien. Het leukste aspect aan het spel is de mogelijkheid tot rammen; met meer spelers komt dit vaker voor, zodat het spel het leukst is met vijf spelers. Dan loop je regelmatig het risico opzij geduwd te worden terwijl je op het punt stond een passagier op te pikken. Zonder het rammen is het echter een redelijk mechanisch spel, waarbij alleen het onzekere verloop van de rivier nog roet in het eten kan gooien. Naar mijn mening is Mississippi Queen niet het beste racespel dat er is, maar aardig genoeg om af en toe eens te spelen. Tenslotte verdient het spel een pluspunt op basis van de schitterende vormgeving.

Mississippi Queen is een origineel racespel. Het is even wennen aan hoe de beweegregels werken (waardoor je in het begin nog wel eens wat kolen moet verstoken om op tijd te kunnen afremmen), maar daarna speelt het ook lekker vlot weg. Ik vind het erg leuk dat je in dit spel je tegenstanders ook gewoon lekker aan de kant mag rammen. Doordat je verplicht bent twee keer tijdens het spel een dame aan boord te laten komen, krijgt het spel een extra dimensie. Dit spel staat garant voor veel raceplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *