Spel aan de Maas: 26 maart 2002

Geplaatst door

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein, René, Sten, Wendy

Gespeelde spellen:

Kardinaal & Koning
Mexica
Vom Kap bis Kairo
The Great Dalmuti

Vanwege diverse afzeggingen werd er vanavond begonnen met slechts zes spelers. Een zoektocht werd gestart naar een interessant spel voor zes, maar gezien de verschillende voorkeuren werd er toch besloten te gaan spelen in twee groepen.

Kardinaal & Koning

Spelers: Niek, Peter Hein en René

Niek en René waren onbekend met dit spel, maar de aanbeveling van Peter Hein was voldoende om het te proberen. De regels waren snel uitgelegd, en Peter Hein begon als startspeler. Al snel bleek dat iedere speler een voorkeur had voor zekere landen. Lotharingen werd zelfs volledig door Niek geclaimd. René en Peter Hein waren vaak samen in de andere landen te vinden. Na de eerste telling waren de verschillen in punten nog klein. Niek was spaarzaam met het plaatsen van raadsheren, terwijl Peter Hein er al heel snel doorheen was. Hij had ze echter flink verspreid, zodat zijn eerste positie in sommige landen niet veilig was. Uiteindelijk raakte hij alleen Aragon kwijt aan René. Niek verzuimde een derde raadsheer te plaatsen in Lotharingen. Begrijpelijk, want het had hem slechts één punt opgeleverd. Had hij het wel gedaan, dan had het Peter Hein 15 punten en de overwinning gekost. Iedereen vond het een leuk spel, waarbij de link met El Grande nadrukkelijk werd gelegd.

Uitslag: Peter Hein 74, René 65, Niek 47
Waardering: allen 4

Mexica

Spelers: Dagmar, Dirk Jan en Wendy

Wendy wilde graag Mexica weer spelen; deze keer waren het Dagmar en Dirk Jan die wel mee wilden doen. De start van het spel was erg mat. Dirk Jan spaarde veel fiches, terwijl Dagmar veel kleine gebiedjes maakte. Dirk Jan daarentegen liftte vooral mee met andermans gebieden. Wendy had haar eigen gebiedje en rekende uit waar ze het beste heen kon. Zoals altijd werden de bruggen veel gejat. Wendy had hier ervaring mee, en bleef vaak op bruggen staan om actiepunten te besparen. Als laatste speler beëindigde ze twee keer de ronde, waardoor de anderen niets meer konden doen. De tweede keer waren ze hier echter beter op voorbereid. De beoordeling van het spel was redelijk positief, al vond Dagmar het spel weinig toevoegen aan Tikal en Java, de eerdere spellen uit de reeks.

Uitslag: Wendy 118, Dirk Jan 111, Dagmar 92
Waardering: Wendy 4, Dirk Jan 3½, Dagmar 3

Vom Kap bis Kairo

Spelers: Niek, Peter Hein, René en Sten

Sten kwam juist binnen toen Kardinaal en Koning beëindigd was. Er werd nu gekozen voor een kaartspel, Vom Kap bis Kairo. Hierin moeten spelers een spoorlijn dwars door het Afrikaanse continent aanleggen. Hiervoor worden verschillende terreinkaarten geveild, ieder met zijn eigen karakteristieken. De regels zijn redelijk kort maar wel wat apart, wat in het begin af en toe tot een klein misverstand leidde. Ook werd er vaak vergeten dat je ponden bijverdient als je weer een stuk spoor aanlegt. De race ging gelijk op, en iedereen bouwde min of meer tegelijkertijd het zesde spoordeel. Toen was het ineens tijd voor een eindspurt van René, die de anderen in het stof liet bijten.

Uitslag: René 8, Niek, Peter Hein en Sten 6
Waardering: René en Sten 4, Niek 3½, Peter Hein 3

The Great Dalmuti

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein, René en Wendy

Sten ging weer naar huis, waardoor dezelfde zes spelers als in het begin overbleven. Er was nog tijd voor iets korts voor zes spelers, en The Great Dalmuti is daarvoor zeer geschikt. Het toeval wees René aan als koning, terwijl Dirk Jan de positie als schraapslaaf kreeg toebedeeld. Onderkoning Niek wist zijn positie niet te behouden, en duikelde direct naar de laagste positie. Opperslaaf Wendy kreeg het daarentegen hoog in de bol, en wist zich op te werken tot onderkoning. René bleef Dalmuti, en behield deze positie ook in de tweede ronde. Slechts lage middenstand en slaven wisselden toen onderling wat van positie.