Spel aan de Maas: 19 maart 2002

Geplaatst door

Spelers: Andries, Anne-Marie, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Helen, Judith, Niek, Peter Hein, Wendy, Willemien

Gespeelde spellen:

Phase 10
Mexica
Machiavelli
Schnäppchen Jagd

Vanavond waren Helen en Judith weer eens van de partij, en waren er zodoende twee tafels nodig om iedereen te herbergen. Wendy had onder andere Phase 10 en Mexica meegenomen, waarmee begonnen werd.

Phase 10

Spelers: Andries, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Helen en Niek

Niemand kende dit spel, maar nadat Bas zich even over de regels had gebogen kon het snel genoeg gespeeld worden. Helen en Andries kwamen wat later binnen, maar nog precies op tijd om mee te kunnen doen. Het spel is een variant op het bekende rummy-principe. In tien fases moeten telkens verschillende combinaties van kaarten uitgespeeld worden. Volgens de doos is het spel een bestseller in Amerika, maar aan de aanwezige Rotterdammers leek het niet besteed. Na twee fases werd er al de brui aan gegeven. Andries was de enige die het spel nog wel aardig vond.

Uitslag: een raadsel
Waardering: Andries 3, Dirk Jan 2½, Bas, Dagmar en Niek 1½, Helen 1

Mexica

Spelers: Anne-Marie, Judith, Peter Hein en Wendy

Voor dit laatste deel van de actiepunten-in-het-oerwoud-trilogie van Ravensburger was verrassend weinig animo; deze vier spelers waren de enigen die er echt trek in hadden. Wendy en Peter Hein hadde het al vaker gespeeld, voor Anne-Marie en Judith was het nieuw. Hiervan was weinig te merken, want zij gingen het spel goed van start, en bleven het goed doen. Misschien geldt hier de wet van de remmende voorsprong? Judith begon direct met het afbakenen van een eigen stukje van het eiland, waar ze veel punten wist te behalen door het plaatsen van calpullifiches. Anne-Marie maakte handig gebruik van haar positie als startspeler, en wist in de tweede ronde een paar hoge fiches te scoren. Wendy spaarde veel, waardoor ze op cruciale momenten de eerste positie in goede wijken wist te behalen. Voor Peter Hein restte er, als laatste speler, weinig anders dan veel tempels te plaatsen. Toch was het Anne-Marie die als eerste haar tempels opmaakte, en doordat ze haar mexica op een startveld liet eindigen, passeerde ze Judith nog net op de scorelijst.

Uitslag: Anne-Marie 88, Judith 86, Peter Hein en Wendy 80
Waardering: allen 4

Machiavelli

Spelers: Andries, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Helen, Niek en Willemien

Ook Willemien was nu binnengekomen. Liever dan in kleinere groepen verder te gaan, werd er gezocht naar een spel voor zeven spelers. Machiavelli was een van de weinige alternatieven. Op Dagmar en Niek na was iedereen wel bekend met dit spel. Er werd gekozen voor de regelvariant dat de dief direct het geld van het slachtoffer pikt, en een vermoorde koning wordt in de volgende beurt niet alsnog koning. Met zeven spelers is Machiavelli een lange zit; het was in ieder geval het langste spel van de avond. Uiteindelijk wist Helen het spel te beëindigen, en ze eindigde in punten gelijk met Andries. Het aantal gebouwpunten moest de beslissing brengen, die in het voordeel van Andries uitviel.

Uitslag: Andries 32, Helen 32, Dirk Jan 28, Bas 27, Dagmar 24, Willemien 23, Niek 22
Waardering: Dagmar, Dirk Jan, Helen en Niek 4, Andries, Bas en Willemien 3½

Schnäppchen Jagd

Spelers: Anne-Marie, Peter Hein en Wendy

Judith had nog een lange fietstocht voor de boeg, en ging weer naar huis. De anderen wilden nog wel iets korts spelen -Machiavelli was nog lang niet afgelopen, dus Anne-Marie moest sowieso nog op Andries wachten-, en de keuze viel op Schnäppchen Jagd. Dit is een kaartspel gebaseerd op de traditionele principes van kleur bekennen en slagen halen. De bedoeling is om bepaalde tweedehands apparaten binnen te halen, en anderen te dumpen. Anne-Marie koos voor wasmachines, Peter Hein wilde liever broodroosters, en Wendy aasde op een onbestemd artikel.(1)
De eerste paar rondes werd er wel troep gedumpt, maar het duurde even voordat men op andere artikelen ging jagen. In het begin was het nog wat aftasten, maar na een tijdje kregen Wendy en Peter Hein steeds beter in de smiezen welke slagen ze beter konden negeren en welke ze binnen moesten halen. Anne-Marie, geen groot liefhebber van traditionele kaartspellen, verging dit een stuk minder.

Uitslag: Wendy 21-8=13, Peter Hein 23-12=11, Anne-Marie 13-15=-2
Waardering: Peter Hein 3½, Wendy 3, Anne-Marie 2½
 

(1)  Zij was zelf van mening dat het om vooroorlogse radio?s ging, Anne-Marie dacht meer aan electrische straalkachels. Na overleg met andere aanwezigen bleken uiteindelijk de magnetron- en televiesie-theorie de meeste aanhangers te hebben. Terug