Pompen of Verzuipen

Geplaatst door

3-5 spelers
45-60 minuten
Auteur: Stefan Dorra
Uitgever: PS Games (1997)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Het spel Pompen of Verzuipen (Land Unter in het Duits) verscheen eerder onder de naam Zum Kuckuck. Daar ging het nog om het weren van koekoeksjongen in je vogelnest, in Pompen of Verzuipen zijn de vogels vervangen door varkens (?) die proberen het hoofd boven water te houden.

Er wordt gespeeld met drie soorten kaarten: weerkaarten, waterstandkaarten en reddingsboeikaarten. Er zijn zestig weerkaarten, genummerd van 1 tot 60. Iedere speler krijgt hier twaalf van. Naast de nummers staat op sommige kaarten (de middelste) een hele of een halve zwemband afgebeeld. Elke speler krijgt net zoveel reddingsboeikaarten als de som van deze zwembanden op zijn weerkaarten, eventueel afgerond naar beneden.

Een speelronde bestaat uit twaalf beurten. Iedere beurt worden er twee waterstandkaarten omgedraaid. De spelers kiezen nu in het geheim een weerkaart om uit te spelen, en laten die tegelijk zien. De speler die de hoogste weerkaart speelde, neemt nu de laagste waterstandkaart, die hij voor zich legt. De speler die de op één na hoogste weerkaart speelde neemt de andere. Heb je al een waterstandkaart, dan komt de nieuwe boven op de oude te liggen. De speler die nu de hoogste waterstand voor zich heeft liggen krijgt zwemles en moet één van zijn reddingsboeikaarten omdraaien. Zijn al zijn reddingsboeikaarten al omgedraaid, dan ligt hij voor de rest van deze ronde uit het spel.

Aan het eind van een ronde is iedere reddingsboei die nog open voor je ligt een punt waard. Spelers die uitvielen krijgen een strafpunt. Tenslotte is er nog een bonuspunt voor de speler die de ronde eindigde met de laagste waterstandkaart.

Hierna geven alle spelers de kaarten waar ze mee gespeeld hebben door aan de linker buurman of -vrouw, en wordt er een nieuwe ronde gespeeld. Er worden net zoveel rondes gespeeld als er spelers zijn, zodat iedereen één keer met iedere hand kaarten komt te spelen. Winnaar is de speler die over alle ronden de meeste punten heeft gehaald.

… en de waardering

Pompen of Verzuipen is een vlot spelletje, waarbij het zaak is om vooral niet de op één na hoogste kaart te spelen. Net als in 6nimmt! moet je gissen wat je medespelers zullen doen; het kan geen kwaad in de gaten te houden welke kaarten er gespeeld zijn en wat ieders huidige waterstand is. Maar doordat iedereen eens met dezelfde kaarten speelt, is Pompen of Verzuipen toch een stuk tactischer dan 6nimmt! De combinatie van tactisch en vlot speelbaar maakt Pompen of Verzuipen tot één van de leukste kaartpsellen van de afgelopen jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *