Spel aan de Maas: 12 maart 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Niek en Peter Hein

Gespeelde spellen:
El Grande

Het was een rustige avond deze keer, met slechts vijf spelers. Er werd dus gezocht naar een geschikt spel voor dit aantal, waarbij de keuze uiteindelijk viel op El Grande. Met vijf spelers bleek het spel een stuk langer te duren dan de negentig minuten die op de doos staan, en zo bleef het deze avond bij één spel.

El Grande

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Niek en Peter Hein

Alle spelers waren bekend met het spel, op Dirk Jan na, dus werden eerst de regels kort doorgenomen. Daarbij bleken ook enkele regels iets anders te werken dan de rest altijd gedacht had.
In de eerste twee beurten kiest Bas actiekaarten waarmee hij caballero’s van de anderen terug kan sturen naar het hof, zodat hij na de eerste telling een voorsprong neemt op de rest. Alleen Niek, die wat punten had gescoord bij extra tellingen, kan in zijn spoor blijven. Na de tweede telronde zijn de verschillen kleiner, al ligt Dirk Jan erg achter op de rest. Bas leidt nog steeds, maar zijn voorsprong op Niek is met drie punten minimaal. Maar doordat hij het hele spel al voorop ligt en ook nog eens de meeste caballero’s op het bord heeft staan, lijdt hij regelmatig onder de acties van anderen. Dirk Jan maakt nog een inhaalspurt door veel bonuspunten te scoren, maar is op het bord te geconcentreerd om in de telronde veel te kunnen scoren. Uiteindelijk is het Peter Hein die ineens ongemerkt naar de overwinning sluipt, en moet Niek, die het hele spel in het kielzog van Bas zat, genoegen nemen met een voorlaatste plaats. Het was een lange en dynamische partij geweest. Je moet er van houden, want de beoordelingen van het spel laten een duidelijke tweedeling zien.

Uitslag: Peter Hein 90, Bas 85, Dagmar 78, Niek 77, Dirk Jan 69
Waardering: Dagmar, Niek en Peter Hein 5, Dirk Jan 3, Bas 2½