Spel aan de Maas: 28 mei 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Helen en Peter Hein

Gespeelde spellen:

Flowerpower
Blitz & Donner
Carcassonne

Eind mei en de vakantieperiode lijkt al te beginnen. Door vakanties en andere meer duistere redenen bereikte de opkomst vanavond een diepterecord, en kwam alleen Bas opdagen bij Helen en Peter Hein.

Flowerpower

Spelers: Bas en Peter Hein

Bas en Peter Hein begonnen eerst met een tweepersoonsspelletje, in afwachting van eventuele andere spelers. Van de beschikbare spellen kende Bas o.a. Flowerpower niet, dat hij wel eens wilde proberen. Hij legde zich toe op het maken van erg grote velden van dezelfde bloemen, en in een paar soorten dreigde hij de kritieke grens van tien te bereiken. Peter Hein gooide echter roet in het eten met een goedgeplaatst stuk onkruid, wat Bas punten kostte. Peter Hein legde zoveel mogelijk kleine veldjes aan, om maximale flexibiliteit te houden. Het geluk was aan zijn zijde, want hij trok vaak net de fiches die hij nodig had.

Uitslag: Peter Hein 20, Bas 16
Waardering: Peter Hein 3, Bas 2½

Blitz & Donner

Spelers: Bas en Peter Hein

Vervolgens werd er een iets langer tweepersoonsspel uit de kast gehaald: Blitz & Donner. Bas kende dit niet, en aangezien het voor Peter Hein ook alweer een tijdje geleden was, werden eerst de regels er weer even bijgehaald. De grote overeenkomsten met Stratego werden weer snel duidelijk, al gaat het hier gelukkig voor Bas niet gepaard met het sterke geheugenelement van Stratego, wat hij altijd een minder aspect aan dat spel heeft gevonden. Beide spelers kozen voor een verschillende aanpak, mede gedicteerd door hun kaarten. Bas legde veel sterke eenheden op tafel, Peter Hein probeerde het hem moeilijk te maken door veel Pegasi op zijn handkaarten te spelen. Helaas voor Peter Hein resulteerde dit alleen maar in meer eenheden op tafel, waaraan hij zelf een groot gebrek had. Hij moest voortdurend alle zeilen bijzetten om de drie actiepunten te houden. Toen Bas met grof geschut kwam in de persoon (?) van Nemesis wist hij die nog wel op te ruimen met een Pythia, maar kwam een punt te kort om haar vervolgens van Bas te stelen met de Sirenen, waarop Bas haar zelf maar terughaalde met hulp van Hades. Uiteindelijk was het toch Bas die getroffen werd door het Noodlot, want Peter Hein had Pandora uitgespeeld in de rij waar Pythia verdwenen was. Onwetend viel Bas deze kaart aan, waarop een voltallige rij van hem verdween, tegenover slechts Pandora van Peter Hein. Ongelukkigerwijs bevond ook Io zich in deze rij, waardoor het spel direct in het voordeel van Peter Hein werd beslist. Bas vond het wel een aardig spel, maar zag een zekere geluksfactor in hoe lang het duurt voor je je ?vlag? trekt. Peter Hein had Argus nog niet voorbij zien komen, en zat dus nog redelijk veilig.

Waardering: beide 3

Carcassonne

Spelers: Bas, Helen en Peter Hein

Helen wilde nog wel meedoen met een spel, en gaf hierbij een voorkeur te kennen voor Carcassonne. Er werd met uitbreiding gespeeld, die voor Bas nieuw was. Dit weerhield hem er niet van een ruime voorsprong op te bouwen op Helen en Peter Hein, vooral door het maken van enkel middelgrote steden. Maar opeens was Helen er in geslaagd een grote stad met kathedraal te voltooien, wat haar 39 punten opleverde. Hiermee kwam ze bijna gelijk met Bas. Peter Hein moest nu lossen; zijn poging om te infiltreren in Helens stad was jammerlijk mislukt. Het einde van het spel naderde, en dat betekent doorgaans de uitbraak van een boerenoorlog. Helen en Peter Hein gingen zoals altijd voorop in de strijd, maar ook Bas was van de partij. Peter Hein had zijn laatste hoop gevestigd op zijn boeren, maar helaas voor hem werden twee van zijn boeren door de anderen van lucratieve weilanden afgesneden. Helen had haar boeren het beste ingezet, en kaapte zo de overwinning voor de neus van Bas vandaan.

Uitslag: Helen 129, Bas 105, Peter Hein 78
Waardering: allen 4