Spel aan de Maas: 25 juni 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Jorrit, Niek, Peter Hein, René, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Titicaca
Elfenland + Elfengold
Eschnapur
Hick Hack in Gackelwack
Tops

Titicaca

Spelers: Dagmar, Peter Hein, Wendy en Willemien

Peter Hein had Titicaca al eens eerder gespeeld, en wilde het nog wel eens proberen. Bovendien kon er zo en passant geoefend worden voor het NK bordspellen in september. De uitleg kostte nog enige tijd, aangezien de regels niet echt duidelijk opgezet zijn. Hier en daar werd ook tijdens het spel wat over het hoofd gezien, maar ook snel weer gecorrigeerd. De meren met nummers 5 en 10 lagen deze keer aan de rand, dus werden er voor maar weinig landen punten uitgekeerd. Willemien en Peter Hein kregen bij de eerste telling de meeste punten, terwijl Wendy en Dagmar het beter deden bij de tweede. Willemien en Peter Hein lagen nog wel voor, en hadden bovendien een voordeel doordat zij al vroeg in het spel ketens van drie huizen hadden gebouwd, wat ze meer wapens opleverde. Tegen deze tijd kon het spel de meesten nog steeds niet echt boeien, Dagmar vond het zelfs helemaal niks. Gelukkig voor haar was het spel snel ten einde, en was duidelijk dat het een strijd tussen Willemien en Peter Hein zou worden. Beide hadden de meerderheid in twee grote landen, wat ze veel punten op zou leveren. Het land van Peter Hein had echter een stuk meer aangrenzende meren, en gecombineerd met de voorsprong die hij na de twee eerdere tellingen had opgebouwd, was dit genoeg voor de overwinning. Het oordeel over het spel was nogal negatief. Iedereen vond het erg gekunsteld. Dagmar had er geen goed woord voor over, Wendy en Willemien gaven het eerst nog het voordeel van de twijfel. Het lijkt erop dat je het vaker moet spelen om te waarderen, want Peter Hein zag na twee keer spelen meer potentie dan na zijn eerste keer.

Uitslag: Peter Hein 120, Willemien 112, Wendy 90, Dagmar 88
Waardering: Peter Hein 3½, Wendy en Willemien 2½, Dagmar 1½

Elfenland + Elfengold

Spelers: Bas, Dirk Jan, Niek en René

Omdat Wendy haar exemplaar van Elfengold graag eens wilde proberen maar ze de aanwijzing ?alleen speelbaar met Elfenland? over het hoofd had gezien (of zit het een beetje anders?), had René zijn exemplaar van Elfenland, inclusief uitbreiding, meegenomen.
Na de splitsing van de groep van acht spelers bleven er vier over voor Elfengold. Bas, René en Dirk Jan kenden Elfenland wel; Dirk Jan had de Elfengold-regels gelezen en gaf korte uitleg.
Doordat René direct een boomstam en watermonster neerlegde, bleven Bas en Dirk Jan de eerste beurt staan. René wist één blokje te pakken en Niek wel drie. Omdat Bas en Dirk Jan nu wel tien kaarten in de hand hadden haalden ze de achterstand in de tweede ronde geheel in. Dirk Jan was al zijn kaarten kwijt en kon de volgende ronde niet lopen, zodat de rest de volgende ronde weer dichterbij kon komen. In het begin werd er nog weinig geboden. Later liepen de prijzen op, vooral boomstammen lieten een wapen/goudwedloop zien, met als topper een prijs van 16 voor een boomstam.
In de vijfde ronde haalde Dirk Jan weer maar liefst vijf blokjes op, maar het bracht hem wel in een leeggeplukt gedeelte van het bord. In de laatste ronde haalde hij nog bijna zijn finish-stad, echter zonder blokjes. René kwam ook op een stap van de streep, en incasseerde onderweg vijf blokjes en 21 goudstukken, waarmee hij verrassend won. Iedereen kwam dicht bij elkaar over de finish. Bas had te diep in de buidel getast voor een paar nutteloze verwisselfiches.
Bas vond dat het spel wel veel langer duurt met de uitbreiding, maar dat het verder niet veel beslis- en invloedmomenten toevoegt. De anderen vonden het bieden en de keuze kaarten/goud wel een aardige toevoeging.

Uitslag: René 15 (37 goud), Niek 15 (35), Bas 15 (29), Dirk Jan 14
Waardering: Dirk Jan 4½, Niek en René 4, Bas 2½

Eschnapur

Spelers: Dagmar, Peter Hein, Wendy en Willemien

Na het warrige Titicaca was het tijd voor een wat eenvoudiger bordspel. De keuze viel op Eschnapur, waar Wendy en Peter Hein recent nog goede ervaringen mee hadden gehad. Bij de eerste paar schatten was het Willemien die de punten wist te bemachtigen met hoge kaarten, en zo schoot ze naar voren op de scorelijst. De anderen bleven wat achter, en het was Dagmar die de twijfelachtige eer kreeg als eerste door het dikke kereltje vergezeld te worden. Dit leidde al snel tot nivellering, en het beeldje wisselde halverwege het spel regelmatig van eigenaar. Willemien leek de ervaring met Titicaca nog niet helemaal verwerkt te hebben, want bij het bieden om de hoge punten op de schattenfiches bood ze later tot drie keer toe een bedrag dat ze niet kon betalen, en gingen de punten soms verrassend goedkoop naar andere spelers. Peter Hein gokte vooral op het binnenhalen van de fiches zelf, om zo aan het einde de bonuspunten binnen te slepen. Toen duidelijk was dat deze punten hem niet meer konden ontgaan, besloot hij het spel maar te beëindigen door het laatste fiche om te draaien. Willemien moest haar gebrek aan fiches bekopen met strafpunten, maar haar tweede plaats kwam hierdoor niet in gevaar.

Uitslag: Peter Hein 61, Willemien 47, Wendy 43, Dagmar 36
Waardering: allen 3

Hick Hack in Gackelwack

Spelers: Dagmar, Peter Hein, Wendy en Willemien

De andere spelers waren nog druk bezig met Elfenland, en aangezien Dagmar en Willemien niet wilden vertrekken zonder Niek dan wel Bas, was er nog tijd voor een kort spelletje. Hick Hack in Gackelwack is hiervoor zeer geschikt, ook al omdat iedereen het spel al kende. De vossen van Wendy en Peter Hein waren bijzonder vraatzuchtig, en wisten allebei drie smakelijke vogels te verorberen. De ganzen, eenden en het andere gevogelte van Willemien waren zo mogelijk nog vraatzuchtiger , en met de grote hoeveelheden graan die deze voor haar hadden opgepikt bleef ze Peter Hein en Wendy net voor. Dagmar deed het niet best in de pikorde, en moest lijdzaam toezien hoe andere vogels er met al het lekkers vandoor gingen.

Uitslag: Willemien 42, Peter Hein 41, Wendy 37, Dagmar 21
Waardering: Peter Hein 3½, Dagmar en Wendy 3, Willemien 2½

Tops

Spelers: Dagmar, Jorrit, Peter Hein en Wendy

Elfenland was nog steeds niet afgelopen, en met Jorrit als vervanger van Willemien werd er voor iets hersenlozers gekozen in de vorm van Tops. Hierbij worden er drie kleine tolletjes rondgedraaid, en moeten de spelers gekleurde ringen om de draaiassen van de tollen gooien. De bedoeling is een kleurencombinatie te krijgen die overeenkomt met een van je opdrachtkaarten. Als een tol stilvalt, mag er niet nog een ring om gedaan worden. Liggen alle tollen stil, dan krijgt de speler van wie een opdrachtkaart overeenkomt met de uiteindelijke kleurencombinatie een punt. De speler die als eerste vijf punten heeft, wint het spel. Het spel was een groot succes bij Jorrit, die een gave voor het spel bleek te hebben. Alleen Dagmar was nog in staat een paar opdrachten te vervullen. Voor Wendy en Peter Hein ging het allemaal wat te snel, maar Wendy wist vlak voor het einde nog wel een opdracht te voltooien. Peter Hein was zelfs niet in staat zijn eer te redden. Er werd veel gelachen bij dit chaotische spel. Jorrit kon het laatst en dus het best lachen, want hij had meer opdrachten vervuld dan de rest bij elkaar.

Uitslag: Jorrit 5, Dagmar 2, Wendy 1, Peter Hein 0
Waardering: Jorrit 5, Wendy 3½, Dagmar 3, Peter Hein 2½