Spel aan de Maas: 1 oktober 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Hieke, Niek, Okke, Peter Hein, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Halunken & Spelunken
Robo Rally
Arne

Halunken & Spelunken

Spelers: Dagmar, Niek, Peter Hein en Wendy

Dagmar en Niek waren onlangs op rooftocht geweest bij All Games, en hadden daar onder meer dit spel buitgemaakt voor slechts vijf euro. Met de vertaling van de spelregels erbij kon er gespeeld worden. Omdat de gevorderde versie toch iets te complex leek om ter plekke uit de regels te halen en te spelen, werd eerst een potje met alleen de beginnersregels gespeeld. In dit spel ronselen de spelers diverse piraten (zoals de beruchte Ronnie de scheepsaap) voor hun schepen. Deze piraten bevinden zich in kroegen, die in een ring rond een binnenhaven opgesteld staan. Het spel was simpel genoeg om snel te spelen, en Wendy kwam als winnaar uit de strijd.
Met de gevorderde regels komt ook Swarte Sjaak (beter bekend als Black Jack) in het spel, die de spelers kunnen inhuren om piraten van de medespelers in te pikken. Wel moet er voor zijn diensten betaald worden. Niek was in het begin uiterst succesvol met het inpikken van goede bemanningsleden bij de anderen, maar halverwege het spel werd hijzelf slachtoffer, en moest veel inleveren. Het leek erop dat Niek nu zou gaan verliezen. Dagmar daarentegen stond er erg goed voor, maar werd in de laatste ronden bestolen. Wederom was het Niek die flink ronselde. Doordat het allemaal piraten van dezelfde kleur waren, scoorde hij een aardige bonus en won het tweede potje alsnog glansrijk. Iedereen vond het wel een aardig spelletje, waarbij de plaatjes en de namen van de piraten verreweg het leukst waren.

Uitslag:
1e potje: Wendy 107, Niek 83, Dagmar 73, Peter Hein 65
2e potje: Niek 112, Dagmar 83, Wendy 78, Peter Hein 72
Waardering: Dagmar, Niek en Wendy 3, Peter Hein 2½

Robo Rally

Spelers: Bas, Dirk Jan, Hieke, Okke, Willemien

Omdat Dirk Jan ergens gelezen had dat Peter Hein Robo Rally niet zo heel erg leuk vind, omdat er bij Bas gespeeld werd en hij wist dat Bas een flinke verzameling Robo Rally heeft (en het dus waarschijnlijk wel leuk zou vinden) en natuurlijk omdat hij zelf wel nieuwsgierig was naar het spel, dat hij al meerdere malen op Ducosim conventies gespeeld had zien worden, stelde Dirk Jan voor om deze avond Robo Rally te spelen. Omdat, zoals verwacht, niet ieder enthousiast was (gelukkig waren voor hen andere, nog leukere spellen beschikbaar!), werd met slechts vijf robots op één borddeel, de Lasermaze, gespeeld.
Voor Hieke en Dirk Jan was het de eerste keer dat ze de robotten mochten programmeren, de anderen hadden al enige ervaring. Om het spel nog wat meer leuker te maken, werd met de option cards gespeeld, waarmee de robots van allerlei extra’s worden voorzien.
Vanaf het startpunt in een hoe ging vrijwel iedereen dezelfde kant op. Alleen Willemien koos de andere richting. Door de opeenhoping van robots gebeurden er niet eens zoveel ‘ongelukken’. Bas wist de kluit redelijk snel te ontlopen. Toch was de route die Willemien voor haar robot gekozen had de snelste, want zij was het eerste bij de eerste vlag. Omdat de robot van Bas voor het bereiken van een ‘reïncarnatie’-punt werd uitgeschakeld, moest hij het een tweede keer vanaf het begin beginnen. Door wat stuurfouten van Dirk Jan, Okke en Hieke was hij toch als tweede bij de eerste vlag. Dirk Jan wist deze vlag, na een onvrijwillige herstart halverwege, als derde te bereiken. Dat lukte alleen maar omdat Okke een paar beurten of alleen beweegkaarten, of alleen bochtkaarten had getrokken. Op dat moment was Willemien echter al weer bijna bij de start- en finishvlag. Alleen Bas was nog enigszins in de buurt, maar Willemien wist haar robot kundig als eerste naar de finish te leiden.
Achteraf vond iedereen het een leuk spel. Nadeel van het Lazermazebord was dat door alle schade van de lasers, de spelers elkaar te weinig in de weg hadden gezeten. Misschien hadden een paar extra spelers, die zich ernaast met een ander spel vermaakten, het spel ook nog leuker kunnen maken. De optiekaarten, die in de Nederlandse uitgave ontbreken, voegden in deze sessie niet veel aan het spel toe. Bas gaf om nostalgische redenen toch maar een vier.

Uitslag: Willemien, Bas, Dirk Jan, Hieke en Okke
Waardering: Willemien, Bas, Dirk Jan en Okke 4, Hieke 3

Arne

Spelers: Dagmar, Niek, Peter Hein en Wendy

?To boldly go where no cards has been before?, zo staat er op de achterkant van het doosje van Arne. Met dit -aldus Star Trek-fan Dagmar-  slecht gejatte citaat en de ronkende introductie belooft dit kaartspel heel wat te bieden. De bedoeling is het scoren van punten door het uitspelen van kaarten van je eigen kleur. Daarnaast heb je zwarte kaarten waarmee je bijzondere acties kunt uitvoeren. Het geheel had een beetje een Stap-Opachtig voorkomen, met dito geluksfactor. Eigenlijk is de bedoeling dat je meerdere potjes speelt, waarbij de winnaar van een potje een punt krijgt. Al snel werd besloten het maar bij een potje te laten; het was gewoon niet leuk genoeg om nog eens te spelen. Na een tijdje kreeg iedereen last van en wel erg melige bui, en werden er met opzet vreemde zetten gedaan om de lol er wat in te houden. Na één potje hielden Dagmar en Niek het voor gezien en gingen naar huis. Wendy wilde nog wel een potje met twee proberen, maar daar was Peter Hein niet meer voor in. Oh ja, Niek won met afstand. Dat zal mede zijn hoge waardering verklaren.

Uitslag: Niek 2000, Peter Hein 600, Wendy 100, Dagmar 50
Waardering: Niek 1½, Dagmar, Peter Hein en Wendy 1