Kathai

Geplaatst door

3-5 spelers
30 minuten
Auteur: Michael Andersch
Uitgever: Adlung (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De uitgever Adlung brengt ieder jaar met Spiel een reeks kaartspellen uit in een handzaam formaat doos. Hier zitten enkele juweeltjes bij, zoals Meuterer, maar ook -in mijn ogen- mindere spellen zoals Vom Kap bis Kairo.

Kathai heb ik wel aangeprezen zien staan als een kaartspel met Kolonisten-achtige trekjes. Ik zie wat er bedoeld wordt, maar toch is Kathai geen Kolonisten-kloon. De bedoeling van het spel is het verzamelen van handelswaren, en deze tegen een aantrekkelijke prijs te verkopen. Wie aan het einde de meeste punten (geld?) heeft verdiend, wint het spel.

Er zijn vijf handelswaren in Kathai: goud, specerijen, thee, zijde en zout. Om te beginnen krijgt iedere speler krijgt drie kaarten, met daarop verschillende combinaties van deze goederen. Op tafel worden vijf handelskaarten willekeurig naast elkaar gelegd, die de verschillende handelswaren voorstellen. Hierboven komen de kaarten met de handelsvoorwaarden te liggen, waarbij van de meest linkse de eisen en de opbrengst het hoogst zijn. De meest rechtse handelswaar mag op dit moment niet verkocht worden, en levert dus niks op.

Als je aan de beurt bent, trek je een kaart, waarna je één actie mag doen. Hiervoor heb je vijf keuzes. Allereerst mag je kaarten ruilen. Je geeft daarbij aan welk handelswaar je zoekt/biedt, à la Kolonisten. Wil of kan niemand met je ruilen, dan mag je een kaart met de stapel ruilen.

Ten tweede mag je goederen verkopen. Je moet daarbij minstens zoveel symbolen afleggen als voor dit goed vereist zijn. Hoe meer er vereist zijn, des te meer punten je krijgt. Hierna komt de kaart van deze handelswaar achteraan de rij te liggen, en mag voorlopig niet meer verkocht worden. De andere kaarten schuiven naar links op, en worden waardevoller. Van de afgelegde kaarten mag je er eentje houden, die nu telt als ruilkaart.

Als derde actie kun je een kaart afleggen en twee aangrenzende handelskaarten op tafel verwisselen. Zo manipuleer je de markt. Hiervoor mag je een ruilkaart of een kaart uit je hand gebruiken. Ook mag je een ruilkaart afleggen en een extra kaart trekken, de vierde actie. Tenslotte mag je passen.
Het spel eindigt als de stapel op is, en iedereen nog twee keer aan de beurt is geweest. Winnaar is de speler met de meeste punten.

… en de waardering

Kathai is een eenvoudig spelletje, dat snel wegspeelt. Wat ik erg mis, is de invloed die je hebt op je eigen resultaat. Meestal wil je kaarten ruilen, om ze vervolgens te verzilveren. Maar omdat je maar één actie per beurt hebt, moet je daarbij wachten tot de volgende beurt. Tegen die tijd kunnen de kaarten -letterlijk- heel anders liggen. Je zou dit kunnen oplossen door iedereen twee acties kunnen geven, maar dan is de individuele invloed van de spelers te groot, en speelt iedereen maar wat voor zichzelf. Het spelidee van Kathai is leuk bedacht, maar helaas is het concept niet genoeg uitgewerkt om het spel echt tot leven te laten komen. Vooral in de laatste beurten, als de kaarten op zijn, bloedt het spel een beetje dood. Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *