Spel aan de Maas: 8 oktober 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Hieke, Niek, Peter Hein, René, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Land in Zicht
Die sieben Weisen
Café International
Hick Hack in Gackelwack

Negen regelmatige spelers kwamen vanavond opdagen bij Wendy thuis. Wendy wilde zelf graag Land in Zicht spelen, maar werd door Hieke gevraagd Die sieben Weisen uit te leggen. Aan Bas, die Land in Zicht een keer eerder had gespeeld, de ondankbare taak dat spel uit te leggen.

Land in Zicht

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en René

Voor René en Dirk Jan was dit spel nieuw, Bas en Peter Hein hadden het al eens eerder gespeeld. Samen slaagden ze erin het uit te leggen, en kon er snel begonnen worden. Peter Hein en Bas begonnen in tegengestelde hoeken; Dirk Jan ging tussen beiden inzitten, en René was aan beide kanten van het bord vertegenwoordigd. Peter Hein maakte telkens kleine eilandjes met slechts één verkenner, en schoot zo snel naar een voorsprong. De rest deed het wat rustiger aan, maar al gauw ontdekten Bas en René wat grotere eilanden, en passeerde Peter Hein op de ranglijst. Dirk Jan bleef wat achter, maar bouwde gestaag aan wat uiteindelijk wel een heel erg groot eiland zou worden. René dacht hier nog met de eer te gaan strijken door een nederzetting te plaatsen, maar Dirk Jan verdedigde zijn positie door een stuk land, waar hij zijn nederzetting had staan, te verbinden met het moedereiland. Zijn eerste positie was nu onaantastbaar. Bas maakte ook een tweede positie van René onmogelijk door met een fort en een nederzetting binnen te dringen. Gelukkig voor René had hij elders veel punten gescoord met kleinere eilanden. Hetzelfde gold voor Peter Hein, die zich wijselijk niet in de strijd om het hoofdeiland had gestort. Beiden hadden tegen het einde de meeste eilanden ontdekt en zo ook de meeste fiches. Dit leverde genoeg punten op om Bas en Dirk Jan voor te blijven.  Iedereen vond het wel een aardig spel.

Uitslag: Peter Hein 53, René 41, Dirk Jan 30, Bas 26
Waardering: René 3½, Dirk Jan en Peter Hein 3, Bas 2½

Die sieben Weisen

Spelers: Dagmar, Hieke, Niek, Wendy en Willemien

Hieke wilde graag Die sieben Wiesen eens spelen, wat volgens Wendy het best met vier personen gespeeld kon worden. Dagmar en Niek kwamen erbij en de spelregels werden snel uitgelegd. Op de valreep schoof Willemien
aan, zodat uiteindelijk toch met vijf personen werd gespeeld. De eerste teams werden gevormd, maar Niek maakte geen goede beurt door direct te passen en Hieke het werk alleen op te laten knappen. Niek verloor een aantal rondes en had een hele verzameling heksenkaarten die hij helaas niet goed kon inzetten. De heksenkaart Absentia werd vaak getrokken door Willemien waardoor zij rustig kon afwachten hoeveel punten moesten worden bijgelegd om de strijd te winnen zodat zij al snel op onbereikbare voorsprong kwam te staan. Hoewel Wendy goede kaarten had lukte het niet om punten te verzamelen, verschillende keren maakte de kaart Annulencia van het andere team een hoge kaart onschadelijk. Dagmar kwam geregeld zonder kaarten te zitten, maar wist in de laatste ronden nog een aantal punten binnen te slepen en maakte een eind aan het spel. De punten voor de handkaarten hielpen Hieke niet om boven Dagmar uit te komen. Het bleek inderdaad lastig om met een team van twee te winnen van een team met drie spelers. Hierdoor ontstond een afwachtende houding: als je handkaarten goed aansluiten bij je gekozen karakterkaart wil iedereen wel de derde speler zijn.
 

Café International

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en René

Peter Hein had Café International bij zich, en aangezien Bas graag een nieuw spel wilde proberen, was hij hier wel voor in. Deze oude Spiel des Jahres-winnaar is simpel genoeg om snel uit te leggen, en zo werd er snel gestart. Alleen het begrip ?natietafel? zorgde voor enige verwarring en tot vreemde blikken bij de spelers aan de andere kant van de tafel. Misschien klinkt landentafel iets neutraler? Hoe dan ook, het duurde even voor de eerste landentafel gecreëerd werd. Peter Hein was de gelukkige, dankzij een nuttige tip van Dirk Jan. Hij en Bas volgden al snel. Na een tijdje begon het café een beetje vol te raken, en werden er al gasten naar de bar doorverwezen. Er was nu duidelijk sprake van een herenoverschot. Toen het nog punten opleverde, werd de bar ook nog gebruikt terwijl er nog scoringsmogelijkheden waren. De redenen hiervoor waren dat anders een medespeler een landentafel zou kunnen maken, of de hoop om een landgenoot van het andere geslacht te trekken. Later namen Dirk Jan en Peter Hein zelfs strafpunten op de koop toe om Bas te dwingen zijn gasten eerst te plaatsen. Het spel eindigde doordat alle tafels bezet waren; de bar was nog niet eens aan een derde rij begonnen, dus de strafpunten vielen mee. Vooral Dirk Jan en René hadden veel gasten aan de bar moeten plaatsen, en bleven zo achter op Bas en Peter Hein. Ondanks het feit dat hij landentafels aan Dirk Jan en Peter Hein had moeten laten, wist Bas toch met enige voorsprong te winnen. Wederom een aardig spelletje, waarbij de illustratie soms aanleiding waren tot enige hilariteit.

Uitslag: Bas 57, Peter Hein 50, René 38, Dirk Jan 23
Waardering: Bas 3½, Dirk Jan, Peter Hein en René 2½

Hick Hack in Gackelwack

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en René

De andere spelers waren nog steeds niet klaar met Die sieben Weisen, dus werd in deze groep besloten tot nog een kort spelletje. De keuze viel niet geheel onverwacht op Hick Hack, dat René als enige nog niet kende. Wat volgde was een waar vogelpotje. Vossen kwamen vaak genoeg langs, maar vonden doorgaans niets of alleen elkaar. Regelmatig werden meerdere vossen tegelijk gespeeld, en in één ronde zelfs vier tegelijk. Hierna konden de vogels ongestoord dooreten, en het waren de vogels van Peter Hein die het meest vraten. Bas deed het eerst nog goed, maar moest later zien hoe enkele vogels toch gepakt werden door hongerige vossen van René en Dirk Jan. René vond het wat minder, voor de rest blijft het een aardig tussendoortje.

Uitslag: Peter Hein 40, Dirk Jan 33, Bas 28, René 26
Waardering: Dirk Jan 3½, Peter Hein 3, Bas 2½, René 2