Star Wars

Geplaatst door

2-5 spelers
30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Ravensburger (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Het lijkt erop dat Reiner Knizia samen met Ravensburger zich heeft toegelegd op merchandisingspellen. Na het Lord of the Rings-kaartspel van vorig jaar, dit jaar een spel bij de nieuwe Star Wars film en een kaartspel voor In de Ban van de Ring deel 2. Verrassend is het aantal mensen dat dit kaartspel meer waardeert dan het Lord of the Rings-kaartspel. Zelf vind ik de kwaliteit van dit spel een stuk minder. Bij toeval ontdekten wij dat er van het Star Wars-kaartspel zelfs twee versies in omloop zijn, met een aantal verschillende kaarten. Op de doos wordt dit echter niet duidelijk aangegeven. Je kunt het echter wel op de foto van alle kaarten achter op de doos zien.

Naast verzamelobject heeft het kaartspel als spel weinig nieuws te bieden. Knizia heeft een greep gedaan uit zijn oude spel Zirkus Flohcati en daar een miniem aantal nieuwe kaarten aan toegevoegd. Het spelsysteem is praktisch gelijk gebleven. Er zijn tien verschillende kaarten. Een speler draait een kaart van de stapel om en legt deze open in het midden van de tafel. Vervolgens beslist hij of hij een nieuwe kaart omdraait, of een van de openliggende kaarten in de hand neemt. Draait een speler een kaart van een kleur die al open in het midden ligt dan is de beurt voorbij.

star wars

Het spel bestaat uit drie ronden; een ronde eindigt als een speler alle tien kleuren in handen heeft. Van iedere kleur mag je de kaart met de hoogste waarde als punten tellen. De speler met tien kleuren krijgt daar natuurlijk een beloning voor (tien punten). Verder zijn er punten te verdienen door trio’s van drie kaarten met dezelfde waarde op tafel te leggen. Elke verzameling levert tien punten op. Daarnaast kan je de mazzel hebben dat je kaarten met clonetroopers omdraait. Deze mag je direct voor je neer leggen en leveren met z’n drieën ook tien punten op. Verder is er nog een aantal pestkaarten waarmee je van je tegenstanders kunt jatten en dat soort zaken.

… en de waardering

Star Wars heeft een zeer hoge geluksfactor. Een positief verschil met Zirkus Flohcati is dat het verzamelen van groepjes van drie ook kan leiden tot winst van het spel (wat bij ZF schier onmogelijk is). Voor verzamelingen van de kaarten met de waarden 0 t/m 4 krijg je namelijk een fiche. Heb je aan het eind van het spel deze vijf fiches dan levert dat je 20 punten op. Al met al is het duidelijk een spel voor de Star Wars-liefhebbers en -verzamelaars, maar niet voor spellenliefhebbers.

Tja, het is wat leuker dan Zirkus Flohcati, maar wat zegt dat? Dat spel maakt naar mijn bescheiden mening kans op de titel ‘sufste Reiner Knizia kaartspel’. Waar de merchandising van Lord of the Rings nog een geslaagd kaartspel opleverde, is dit bij Star Wars zeker niet het geval. Een voordeel aan Star Wars is dat het nog lekker snel wegspeelt, en het geen grote aanslag op je grijze cellen pleegt. Als zodanig nog wel uitstaanbaar, maar dat is het dan ook wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *