Spel aan de Maas: 22 oktober 2002

Geplaatst door

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein, Sten en Wendy

Gespeelde spellen:

Carcassonne – Die Jäger und Sammler
North & South
Virus & Co

Dagmar, Peter Hein en Wendy hadden Spiel bezocht, en waren teruggekomen met een grote buit aan spellen. Zodoende wilden ze wel graag wat van al dat nieuws proberen. Sten speelde met hen mee, terwijl Dirk Jan en Niek hun partij North & South voortzetten.

Carcassonne – Die Jäger und Sammler

Spelers: Dagmar, Peter Hein, Sten en Wendy

Dagmar en Peter Hein hadden dit spel beiden gekocht. Peter Hein had het inmiddels al eens gespeeld en kon het uitleggen, Dagmar zorgde voor een exemplaar. Deze opvolger is grotendeels een kopie van het origineel, met hier en daar wat wijzigingen die het spelverloop wat veranderen. Belangrijkste verschillen is het kleinere belang van de boeren (jagers in deze variant), en het feit dat onvoltooide bossen (steden) en rivieren (wegen) geen punten opleveren aan het einde. Het kostte Peter Hein nog wat tijd om hieraan te wennen, want hij investeerde te nadrukkelijk in de jagers. Wendy had het beter bekeken, en scoorde erg veel punten met bossen, wat haar ook nog eens bonuskaarten opleverde. Dagmar zette haar mannetjes en hutjes vooral succesvol in de visindustrie in, terwijl Sten overal wat punten meepikte. Peter Hein scoorde aan het eind nog aardig met zijn jagers, maar niet genoeg om van de laatste plaats af te komen. Iedereen vond het wel een aardig spel, maar was van mening dat het weinig aan het origineel toevoegt.

Uitslag: Wendy 87, Sten 83, Dagmar 79, Peter Hein 73
Waardering: allen 3

North & South

Spelers: Dirk Jan en Niek

Voor de tweede dag had Dirk Jan de regels nog eens goed gelezen. Hij maakte dan ook direct gebruik van het vervoer over water. Met wat infanterie milities uit Washington kon hij zo Wilmington mooi versterken. Door de Noordelijken alleen aan veldslagen te laten beginnen die (vrijwel) zeker gewonnen werden, bouwde Dirk Jan zijn leger steeds verder uit. Met een grote troepenmacht werd vanuit Washington zo Fredericksburg veroverd. Niek dacht daar gebruik van te kunnen maken en met de Zuidelijke elite infanterie Washington in te kunnen nemen. Gelukkig hielden de Noordelijken lang genoeg stand om versterkingen uit Fredericksburg te kunnen oproepen. Hiermee wist Dirk Jan de aanval op zijn hoofdstad af te slaan. In het oosten had Dirk Jan ondertussen ook een flinke troepenmacht opgebouwd. Hij wist St. Joseph te bevrijden en Springfield, Memphis en zelfs Vicksburg te veroveren. Niek graaft zich verder in rond de steden New Orleans, Mobile, Atlanta en Charleston. Doordat de andere Zuidelijke recruteringssteden verloren gaan, kan zijn leger geleden verliezen nauwelijks compenseren. Het lijkt een
kwestie van tijd en de oorlog is door de Noordelijken gewonnen.

Virus & Co.

Spelers : Dagmar, Peter Hein, Sten en Wendy

Doordat het uitleggen en spelen van Carcassonne redelijk lang had geduurd, en er ook redelijk laat mee was begonnen, was er niet zoveel tijd meer voor nog een spel. Besloten werd tot Virus & Co., dat niet zo lang duurt, en zowel door Dagmar als Wendy in Essen was gekocht. Daar hadden ze het ook al gespeeld; alleen voor Sten werden de regels nog even doorgenomen. Al vroeg in het spel werden de eerste risico-kaarten uitgespeeld. Hiervan was vooral Peter Hein het slachtoffer, want door een verpleegster en een besmetting hadden Dagmar en Wendy er grote belangen bij dat hij het loodje zou leggen. Hij was niet immuun tegen hun gezamenlijke inspanningen was, en belandde de eerste ronde op de IC, hetgeen de dames veel punten opleverde. De tweede ronde liet een ander verloop zien. Dagmar en Wendy hadden na een tijdje beide twee spuiten te pakken; nog een zou fataal zijn. Dagmar haalde zich nog meer gevaar op de hals met extra virussen, en dit bleek fataal. Haar opname in de spoedafdeling deed haar goede score uit de eerste ronde geheel teniet. Wederom was het Wendy die de meeste punten scoorde, en het spel zo won.

Uitslag: Wendy 16, Sten 4, Dagmar -4, Peter Hein -13
Waardering: Dagmar en Wendy 3½, Peter Hein en Sten 3