Spel aan de Maas: 29 oktober 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Helen, Hieke, Peter Hein, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Drahtseilakt
Virus & Co.

Na enige verwarring over de locatie van deze avond werd er uiteindelijk bij Hieke gespeeld. Vijf spelers hadden zich niet in de war laten brengen, en kwamen gewoon langs voor een avondje spelen. Willemien kwam wat later, en zonder haar werd er begonnen met een kort spelletje Drahtseilakt.

Drahtseilakt

Spelers: Bas, Helen, Hieke, Peter Hein en Wendy

Peter Hein wilde deze aanwinst uit Essen (geen nieuw spel overigens) eens proberen. Het is een redelijk kort kaartspelletje, dat gemakkelijk gespeeld kon worden tot Willemien zou komen. In Drahtseilakt is het de bedoeling zo gebalanceerd mogelijk over een touw te lopen. Elke beurt wordt er een kaart omgedraaid, waarmee rode en blauwe staafjes te verdienen zijn. Wie het hoogst biedt, krijgt blauwe, de laagste bieder krijgt rode staafjes. Beide kleuren heffen elkaar op, en het is de bedoeling een speelronde met zo weinig mogelijk staafjes te beëindigen. Het spelmechanisme doet enigszins aan Land Unter denken.
Peter Hein begon met aardig wat blauwe staafjes, maar wist dat aantal snel te reduceren. Ook Helen, Hieke en Wendy bleven niet zonder staafjes. Bas kreeg er een paar, maar wist zijn totaal weer op nul te brengen. Peter Hein had zich niet goed voorbereid op de laatste ronde, en bleef met zeven blauwe staafjes zitten.
Willemien was inmiddels aangekomen, dus werd er niet verder gespeeld. Eigenlijk zou het spel nog vier ronden doorgespeeld moeten worden, dus de waarderingen werden gegeven op basis van een afgebroken spelletje. Over het algemeen waren die maar matig.

Uitslag: Bas 0, Helen 5, Hieke en Wendy 6, Peter Hein 7
Waardering: Bas, Hieke en Peter Hein 3, Wendy 2½, Helen 2

Virus & Co.

Spelers: Bas, Helen, Hieke, Peter Hein, Wendy en Willemien

Net als vorige week had Wendy Virus & Co. meegenomen. Aangezien dat ook voor zes spelers geschikt is, leek het een logische optie. Uiteindelijk bleek zes spelers iets teveel van het goede, want het spelletje duurde bijna twee uur; veel te lang voor wat bedoeld is als simpele kost. Tijdens het spelen merkte Bas op dat er maar weinig tactiek in zit, en je je resultaat nauwelijks kunt beïnvloeden. Wendy leek dat te logenstraffen, want na de eerste twee ronden had ze als enige nog geen enkele keer minpunten gescoord. Ook bij haar eerdere spelletjes was ze telkens als winnaar uit de bus gekomen. Tactisch of niet, in dit spelletje zitten wel wat grappig bedoelde dingen, die wel tot hilariteit leidden. Vooral de kaart Herr Doktor was hiervoor aanleiding, met dank aan Peter Hein, die met name moeite had om Helen met ?u? aan te spreken.
In de eerste ronde belandde Helen op de IC, en scoorden alleen Wendy en Willemien positief. Willemien onderschatte Helen, en speculeerde dat zij ook de tweede ronde wel het loodje zou leggen. Blijkbaar had ze over het hoofd gezien dat Peter Hein al twee injecties had gehad en ook redelijk wat nare virussen had opgelopen. Niet verrassend was hij het die nu de pijp uitging. In de laatste ronde was het een strijd tussen Wendy en Willemien aan de ene kant om de eerste positie en tussen Peter Hein en Hieke aan de andere om de laatste plaats. Wendy lag redelijk op koers, maar toen Willemien hulp kreeg van Bas, ging het snel slechter. Ze was gedwongen een ernstig virus af te kopen met haar laatste pillen, en eindigde zo alsnog op de IC. De hulp die Bas aan Willemien had verleend legde hem geen windeieren, want hiermee won hij het spel uiteindelijk. Ook Hieke scoorde nu niet zo best; ze eindigde als laatste, ondanks dat ze niet één keer door virussen was geveld.
De uiteindelijke waardering voor het spel was matig tot redelijk. Iedereen was het er wel over eens dat dit spel het niet van zijn diepgang moet hebben, en leuker is als er met minder mensen gespeeld wordt, en er bovendien sneller gespeeld wordt. Omdat dit vanavond niet het geval was, was het inmiddels zo laat geworden dat er geen tijd meer was voor een ander spel.

Uitslag: Bas -1, Willemien -2, Wendy -7, Helen -13, Peter Hein -19, Hieke -27
Waardering: Wendy 3½, Helen, Peter Hein en Willemien 3, Bas en Hieke 2