Piratenburcht

Geplaatst door

3-5 spelers
60-90 minuten
Auteur: Paul Randles en Daniel Stahl
Uitgever: Amigo (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Naast vooral veel kaartspelletjes geeft Amigo ook een aantal bordspellen uit. De meest bekende zijn Elfenland en Robo Rally. Met Piratenbucht heeft Amigo een nieuw groot bordspel in haar assortiment.

In Piratenbucht kruipen de spelers in de huid van piraten die op zoek zijn naar buit en roem. Met een goed uitgerust schip worden de zeven zeeën bevaren en verschillende eilanden aangedaan, waaronder het beroemde schateiland. Er zijn echter vele kapers op de kust. De piraten bestrijden elkaar onderling, maar ook vaart de beruchte Blackbeard nog vrij rond, evenals de fatsoensrakkers van de Royal Navy. Het motto: beman je kanonnen of vlucht.

Piratenbucht vraagt wat ruimte op tafel. Naast het grote hoofdspelbord bezit elke speler een spelbordje van het eigen piratenschip. Het hoofdspelbord toont een groot schateiland met daaromheen gegroepeerd vijf eilanden. Elk van deze vijf eilanden biedt specifieke mogelijkheden om je schip te versterken. Daarnaast ligt er op elk van deze eilanden een stapel van 12 piratenkaarten. De open liggende bovenste kaart geeft aan hoeveel roem, goud, schatten en taveernekaarten er deze ronde op dat eiland te verdienen zijn.

Het spelbord van het schip toont vier onderdelen die van cruciaal belang zijn: de romp (voor het bergen van schatten, de kanonnen en bemanning (die tezamen de strijdkracht bepalen) en de zeilen (voor de snelheid). De status van deze onderdelen wordt weergegeven door een ladder met 8 treden. Houten ringen geven de huidige status aan. Bij een bezoek aan de eilanden kunnen de specifieke onderdelen verder worden versterkt, maar dit kost wel steeds meer goud.

Piratenbucht wordt gespeeld in ronden. Elke ronde worden de bovenste piratenkaarten open gedraaid en bepalen de spelers in het geheim het eiland van hun keuze. Vervolgens zet iedereen zijn of haar schip naar dat eiland. Ligt een speler alleen voor anker bij een eiland dan verkrijgt deze speler wat op de piratenkaart staat en kan een schipsonderdeel versterkt worden. Staan meerdere spelers bij één eiland dan volgt een gevecht. De volgorde van schieten wordt bepaald door de waarde van de zeilen. Afhankelijk van de sterkte van de bemanning en kanonnen tezamen mag men met twee tot vijf dobbelstenen gooien. Elke vijf en zes die wordt gegooid, is een treffer op een geselecteerd onderdeel van de tegenstander. Komt daarmee de waarde van een schipsonderdeel onder de ladder, dan is dat schip verslagen. De verliezer likt de wonden in de Piratenbucht en de winnaar mag de acties en piratenkaart op dat eiland uitvoeren. Het kan voorkomen dat er drie of vier schepen bij een eiland liggen. Deze bevechten elkaar dan onderling. Vluchten kan overigens ook.

Een belangrijke invloed op het spel hebben de taveernekaarten. Er zijn drie typen taveernekaarten: actiekaarten, gevechtskaarten en roemkaarten. Met de actiekaarten kun je onderdelen van je schip versterken of de Royal Navy op tegenstanders afsturen. De gevechtskaarten mogen alleen tijdens een gevecht ingezet worden en geven je schip een bepaald voordeel. De roemkaarten bewaar je tot het einde. Zij leveren extra roempunten op. Het vergaren van zoveel mogelijk roem is het uiteindelijke doel van het spel. Naast de roemkaarten wordt roem verkregen door het verkrijgen van de roempunten op de piratenkaarten, het begraven van schatten en het verslaan van tegenstanders in een gevecht. Wie na twaalf ronden de meeste roempunten heeft behaald, wint het spel.

… en de waardering

Piratenbucht blijkt in de praktijk een spel te zijn dat spelers aantrekt of afstoot en lijkt daarmee op grote broer Robo Rally. In Piratenbucht vervullen de dobbelstenen een belangrijke rol. Sommigen gruwelen van de bijbehorende geluksfactor, maar de dobbelstenen hebben ook een zekere nostalgische charme. Zij maken Piratenbucht tot een luchtig spel waarin de onzekerheid al gauw aanleiding geeft tot hilariteit tijdens de gevechten. De vele mogelijkheden die er zijn om roem te vergaren geven je daarnaast toch het idee dat er strategieën zijn uit te zetten. Piratenbucht is daarmee het betere ‘chips en bier’ spel: luchtig en luidruchtig met een plezierige nasmaak. Enig nadeel zijn de vrij omvangrijke spelregels. Zure doordenkers en strategen laten het spel liever staan.


Een gastrecensie van Roger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *