So ein Zirkus

Geplaatst door

2-4 spelers
Auteur: Volker Schäfer
Uitgever: Bambus Spieleverlag (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Bambus Spieleverlag is een kleine uitgeverij van de spellenauteurs Volker Schäfer en Günter Cornett. Cornett is onder andere bekend van het tweepersoonsspel Kahuna. Bambus maakt spellen voor zowel de jeugd als volwassenen. So ein Zirkus is vooral voor spelende kinderen en de familie bedoeld.

So ein Zirkus wordt gespeeld op een langgerekt houten bord van 8 bij 3 vakjes. Op de onderste rij worden drie clowns naast elkaar op de startvelden geplaatst. Deze clowns zijn van binnen hol. Het is de bedoeling dat de spelers tijdens het spel ballen in de clowns werpen. In het veld dat zich voor de clowns uitstrekt, komen op verschillende plaatsen gaten in het bord voor. Deze gaten hebben een bepaalde puntenwaarde van 1 t/m 6. Het gat dat het verst van de startvelden ligt heeft de hoogste puntenwaarde.

Aan het begin van het spel kiezen de spelers één van de vier kleuren. Van elke kleur zijn er drie kleine ballen in het spel. Wie aan de beurt is gooit de dobbelsteen. De dobbelsteen toont één van de vier kleuren of wit of zwart. De speler brengt vervolgens een bal van de gegooide kleur in het spel door het in één van de clowns te doen of verplaatst één van de clowns. Een clown kan alleen verplaatst worden als er balletjes inzitten en wel zoveel stappen als er ballen in zitten (maximaal 3). De kleur van de bovenste bal bepaald wanneer de clown mag worden verplaatst. Verplaatsen mag alleen naar voren of naar opzij en nooit diagonaal. Wordt wit of zwart gegooid dan mag de speler een bal naar eigen keuze in het spel brengen of een clown naar keuze verplaatsen. In het geval van zwart mag de clown ook achteruit lopen.

Het doel van al de bewegingen op het bord is ervoor te zorgen dat de clowns over de gaten in het bord bewegen, zodat de onderste bal in de clown in het gat valt. Omdat er meerdere ballen in een clown kunnen zitten, moet je goed onthouden welke kleuren er in welke volgorde zijn ingegaan. Het spel is ten einde als een bal in het laatste gat valt (die van zes punten), zelfs als de andere gaten dan nog niet gevuld zijn. De spelers tellen de punten op van de gaten waar zijn kleur ballen zijn geland. Degene met de meeste punten is de winnaar.

… en de waardering

So ein Zirkus is een fantastisch kinder- en familiespel. Het is eenvoudig uit te leggen en het speelt lekker snel. Kinderen leren met dit spel op grappige wijze rekenen en plannen. Ook ouders zullen wellicht tot hun verrassing al gauw gegrepen worden door de charme van het spel. Daarnaast is de uitvoering van grote klasse. Al het materiaal is van degelijk hout en in vrolijke kleuren bespoten. Dit bijzondere en zeer grappige kinderspel mag eigenlijk in geen enkele kinderspeelkast ontbreken. Dat dit toch vaak het geval is, heeft vooral te maken met de gebrekkige beschikbaarheid van het spel in Nederland en de relatief hoge prijs.


Een gastrecensie van Roger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *