Spel aan de Maas: 1 april 2003

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Det, Dirk Jan, Geoffrey, Hieke, Niek, Pascal, Peter Hein en Wendy

Gespeelde spellen:

Bohn Hansa
Urland
Carcassonne
Cartagena

Deze avond deed Spel a/d Maas zijn naam eer aan door (voor het eerst) praktisch aan de Maas te spelen, bij Geoffrey thuis op het ?eiland? in de Wijnhaven. Det zat een weekje in Zeeland en kwam weer eens een avondje spelen, uiteraard met het meebrengen van een tas vol spellen.

Bohn Hansa

Spelers: Dagmar, Det, Niek, Peter Hein en Wendy

Een van de spellen die Det had meegenomen was Bohn Hansa, het bordspel naar het kaartspel. Dagmar en Niek hadden het ook kort geleden gekocht, en wilden het graag eens spelen. Det had het al vaker gespeeld en kon snel de regels uitleggen. De bedoeling van het spel is het verdienen van geld door het vervullen van opdrachten. Zo?n opdracht bestaat uit het afleveren van enkele bonen in een van de tien Hanzesteden op het bord, waaronder, jawel, Groningen! Bonen kunnen ook in die steden gekocht worden en onderling verhandeld.
Doordat de spelers elkaar vaak uitnodigden, zaten de meesten telkens erg dicht bij elkaar op het bord. Daardoor moesten er veel reiskaarten afgelegd worden om andere bestemmingen te bereiken. In het begin werden er dus veel Nieuwe-Oogstkaarten getrokken, wat vooral Niek veel voordeel opleverde. Hij stond net in Hamburg toen daar erg veel bonen aankwamen, die hij vervolgens voor een prikkie op kon kopen. Hij had daar ook al twee opdrachten voor in totaal bijna honderd daalders vervuld, wat zijn positie in het spel geen slecht deed. Det, Peter Hein en Wendy hadden wat minder geluk, en moesten van hot naar her reizen om aan bonen te komen en opdrachten te vervullen. Dagmar klaagde dat niemand haar wilde uitnodigen om te ruilen, maar ging ondertussen ook behoorlijk goed. Nadat het spel een tijdje rustig doorging, kwam er ineens weer een golf oogstkaarten; Peter Hein luidde de laatste ronde in door de laatste te activeren. Er werd in deze ronde nog driftig gehandeld door iedereen om zoveel mogelijk opdrachten te vervullen en waardevolle bonen te bemachtigen. Det ruilde nog goedkoop een boon met Wendy, in de hoop dat Dagmar haar vervolgens uit zou nodigen. Helaas voor haar ging Dagmar naar de verkeerde stad, waardoor ze net als laatste eindigde. Zoals verwacht eindigde Niek glansrijk als eerste.
Iedereen vond het wel een leuk spel. Wendy merkte nog op dat het lastig was om grip op het spel te krijgen, wat door de rest beaamd werd. Ondanks haar laatste positie zei Det dat dit na een paar keer spelen wel beter wordt?

Uitslag: Niek 196, Dagmar 169, Wendy 158, Peter Hein 148, Det 145
Waardering: Dagmar, Det, Niek en Peter Hein 3½, Wendy 3

Urland

Spelers: Bas, Dirk Jan, Geoffrey, Hieke en Pascal

Omdat alle spelers die iets mee hadden genomen aan de andere tafel zaten, namen de anderen een kijkje in de spellenkast van Geoffrey, en kwamen met Urland terug. Geoffrey zei het spel nog nooit gespeeld te hebben, maar nam wel direct een voorsprong aan het begin van het spel. Er werden verschillende tactieken gebruikt. Hieke had steeds veel ?beestjes? in voorraad, waardoor ze hoog kon bieden op de gunstige genen. Bas en Pascal hadden vrijwel alle Ichtos op het bord liggen, waardoor ze slechts weinig genen konden bemachtigen. Degene (de genen?) die ze hadden waren wel goed, namelijk ?Turbo? voor Bas en ?Muscles? voor Pascal. Daarentegen konden ze op het eind van het spel wel veel extra punten incasseren. Bas bleek uiteindelijk de meeste punten te hebben, met Geoffrey op een mooie tweede plaats.

Uitslag: Bas 33, Geoffrey 30, Pascal 26, Dirk Jan 20, Hieke 19
Waardering: Geoffrey 4, Bas en Pascal 3½, Hiek 3, Dirk Jan 2½

Carcassonne

Spelers: Dagmar, Det, Niek, Peter Hein en Wendy

Peter Hein had net de nieuwe uitbreiding van Carcassonne gekocht en wilde deze na een paar spelletjes met Helen wel eens met meer spelers proberen. Wendy, die inmiddels wel uitgecarcassonned is, sputterde nog wat tegen, maar op verzoek van Dagmar werd dit spel toch gespeeld op het ietwat smalle bureau dat als speeltafel diende. Ook de andere uitbreiding werd gebruikt, waardoor het aantal fiches op boven de 120 kwam, toch al ruim vijftig meer dan het basisspel. Nieuw zijn de handelswaren, de bouwmeester en het varken. Handelswaren krijg je als je een stad afmaakt waar die spullen staan afgebeeld, met de bouwmeester kun je extra tegels krijgen, en het varken levert punten op als je de meerderheid in een weiland had. Tijdens het spel bleek er wat verwarring te bestaan over de nieuwe boerenregel. Omdat de meeste spelers hun tactiek daar op hadden aangepast, werd besloten dat per weiland wordt gekeken wie er de meerderheid heeft, maar dat steden meerdere keren drie punten kunnen opleveren voor dezelfde speler. Dit had uiteraard tot gevolg dat de boeren nog meer punten opleveren dan normaal al het geval is.
Carcassonne is eigenlijk niet geschikt voor vijf spelers, en daar veranderde de nieuwe uitbreiding weinig aan. Er kwamen maar weinig handelswaren in het spel, en het aantal keren dat een bouwmeester iemand een extra tegel opleverde was op de vingers van één hand te tellen. Dagmar, die in meerdere steden meeliftte met andere spelers, nam snel een voorsprong die ze niet meer uit handen gaf. Peter Hein volgde haar op de voet, en hoopte nog even tweede te worden. Maar dit bleek niet het geval, want Wendy en Niek hadden net wat meer fiches verzameld, zodat ze hem nog inhaalden. Ook Dagmar had er een paar, waarmee ze haar winst veilig stelde. De nieuwe uitbreiding beviel iedereen wel, maar Carcassonne blijft een spel voor maximaal drie of heel misschien vier spelers.

Uitslag: Dagmar 130, wendy 105, Niek 100, Peter Hein 95, Det 66
Waardering: Niek 4, Dagmar, Peter Hein en Wendy 3½, Det 3

Cartagena

Spelers: Bas, Dirk Jan, Geoffrey en Pascal

Hieke moest nog een stevig eindje fietsen, maar de heren waren deze avond nog niet uitgespeeld. Als kort spelletje viel de keuze op Cartagena, dat al een tijdje niet meer gespeeld was. Geoffrey verspeelde snel zijn kaarten, terwijl Dirk Jan een grote stapel kaarten bij elkaar spaarde. Bas en Pascal rukten gelijkmatig op. Dirk Jan had als eerste een piraat in de sloep, gevolgd door Pascal. Geoffrey speelde op het eind drie sleutels, en legde daarmee een mooie sleutelweg naar de sloep voor de rest. Bas had helaas maar twee sleutels en kreeg slechts één piraat in de sloep. Dirk Jan had er drie en wist zijn hele achterveld in de sloep te krijgen, waarmee hij het spel won. Pascal had anders in zijn volgende beurt het spel gewonnen. Bas gaf het spel deze keer een ?2?, omdat de geluksfactor voor hem te groot is.

Uitslag: Dirk Jan 6, Pascal 4, Bas 1, Geoffrey 0
Waardering: Dirk Jan 3½, Geoffrey en Pascal 3, Bas 2