Spel aan de Maas: 8 april 2003

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Helen, Hieke, Niek, Peter Hein, René, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

MarraCash
Zaubercocktail
Don
Villa Paletti

Vanavond was de laatste keer dat Wendy meespeelde voor haar vertrek naar Trinidad. Omdat iedereen deze laatste kans om met Wendy te spelen aan wilde grijpen, werd eerst op haar aankomst gewacht. Toen dat wel erg lang begon te duren, gingen sommige spelers toch maar eens in de spellenkast neuzen om alvast een spel uit te zoeken. Net toen de eerste spellen klaar lagen arriveerde Wendy. Ze had o.a. Zaubercocktail meegebracht, dat geschikt is voor veel spelers. Uiteindelijk speelden er zes mee; de rest begon met MarraCash.

MarraCash

Spelers: Dirk Jan, Hieke, Peter Hein en René

Niek had MarraCash uit de kast van Peter Hein gehaald, omdat hij het zelf in huis had maar nog niet gespeeld. Uiteindelijk deed hij niet zelf mee, maar er waren genoeg andere liefhebbers. Omdat Dirk Jan, Hieke en René de regels niet (meer) kenden, besloot Peter Hein het uit te leggen en direct maar mee te spelen.
Dirk Jan (Anfa) had het ook al eens eerder gespeeld, en dat bleek al snel. Hij smeet in het begin met geld om veel winkels te kopen. Daarbij had hij een voorkeur voor groene winkels, en uiteindelijk had hij er vier dichtbij de stadspoorten. Door dit monopolie in groen was hij verzekerd van veel inkomsten, dat nog eens versterkt werd doordat alle groene klanten naar twee dezelfde winkels gingen, wat een hogere winst per klant opleverde. De andere winkels had Anfa alleen gekocht om te voorkomen dat groene klanten de verkeerde kant op werden gestuurd. Met het zo verdiende geld kocht Anfa ook andere winkels dichtbij de drukst bezochte ingang van de stad. René (Omar) had hier veel last van, omdat er voor hem ernstige concurrentie om de gele klanten ontstond. Hij realiseerde zich pas later dat hij de andere gele winkel nooit aan Anfa had moeten laten. Ondertussen hadden ook Hieke (Leila) en Peter Hein (Ali) wat winkeltjes bij de hoofdingang gekocht. Ali deed het rustig aan, en eindigde het spel met twee winkels. Maar omdat die op gunstige plekken zaten, verdiende hij toch aardig wat geld. Maar het was Anfa die geld met grote bakken tegelijk verdiende, dus was niemand verrast toen hij gewonnen bleek te hebben. Ali zat hem dicht op de hielen, maar had misschien een winkeltje bij moeten kopen om meer te verdienen.

Uitslag: Dirk Jan 4975, Peter Hein 4725, Hieke 3750, René 2600
Waardering: Dirk Jan 4, Hieke 3½, Peter Hein en René 3

Zaubercocktail

Spelers: Bas, Dagmar, Helen, Niek, Wendy en Willemien

Net als Niek had ook Bas een spel uit de kast gepakt dat hij graag wilde spelen, Wongar. Peter Hein wilde het wel uitleggen, maar moest diep in zijn geheugen graven voor de spelregels. Net toen hij hiermee wilde beginnen, kwam Wendy binnen en werd besloten tot een potje Zaubercocktail. Gelukkig voor Bas was het daar ook mogelijk met paars te spelen. Hieke werd er nog even bijgehaald voor de correcte regels, maar zij wist het ook niet meer precies. Iedereen ruilde driftig allerlei magische ingrediënten voor dat ene superelixer. Ondanks dat er zeer geanimeerd gespeeld werd, waren de waarderingen van dit spel maar mager. De geluksfactor werd als te hoog ervaren, en ook op het ruilsysteem werd kritiek geuit. Bas stond een groot gedeelte van het spel er slecht voor, maar won uiteindelijk wel. Desondanks gaf hij het een erg lage waardering.

Uitslag: Bas, Helen/Wendy, Dagmar, Niek, Willemien
Waardering: Helen en Wendy 2½, Dagmar en Niek 2, Bas en Willemien 1½

Don

Spelers: Dirk Jan, Hieke, Peter Hein en René

Dit kaartspelletje was een tijdje geleden ook al gespeeld, maar toen was Hieke er achter gekomen dat er een belangrijke fout met de regels was gemaakt. Ze wilde het dus nog wel eens met de juiste regels spelen. Tegelijkertijd werd ook voor de variant gekozen, waarbij het toegestaan is kaarten te ruilen. Peter Hein en René hadden het ook al eens gespeeld, voor Dirk Jan was het nieuw. Tijdens het spel was dat niet te merken, want Dirk Jan slaagde erin zowel een berg fiches als veel kaarten van dezelfde kleuren te bemachtigen. Op Peter Hein na verkreeg iedereen dankzij de ruilmogelijkheid een complete kleur. Alleen Dirk Jan maakte van het ruilen weinig gebruik. Dat was ook niet nodig, want met de kaarten die hij had verdiende hij al meer dan genoeg punten. Om het compleet te maken, scoorde hij ook de bonus voor de meeste fiches aan het einde van het spel. Zijn voorsprong op de rest, die weer erg dicht bij elkaar zat, was enorm.

Uitslag: Dirk Jan 30, René 16, Hieke 15, Peter Hein 14
Waardering: Dirk Jan, Hieke en Peter Hein 3, René 2½

Villa Paletti

Spelers: Bas, Helen, Wendy en Willemien

Dagmar en Niek vonden het wel mooi geweest na Zaubercocktail en gingen naar huis. Bas was nog even in de spellenkast wezen kijken en kwam terug met Pueblo en Villa Paletti, waarbij de keuze op de laatste viel. Wendy en Helen bleken redelijk goede bouwmeesters, waarbij Wendy haar ervaring goed kon gebruiken. Voor Bas was het de eerste keer, en dat was misschien ook wel te merken. Al op de tweede verdieping aangekomen stortte de boel door zijn toedoen in elkaar. Wendy was op dat moment in het bezit van de bouwmeestersteen, en won dus het spel. Iedereen vond het wel een aardig spel, dat zeker in zijn genre erg de moeite waard is. Helen vond het moeilijk om een waardering te geven, omdat ze liever wat langere bordspellen speelt. Hetzelfde gold voor Willemien, en beiden kwamen ze tot nogal afwijkende waarderingen.

Waardering: Wendy en Willemien 4, Bas 3, Helen 2½