Spel aan de Maas: 13 mei 2003

Geplaatst door

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein en René

Gespeelde spellen:

Kurier des Zaren
Mississippi Queen

Nadat de spellensessie vorige week niet doorging omdat bijna niemand kon, werd er vanavond weer gespeeld met een klein groepje.

Kurier des Zaren

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein en René

Dagmar en Niek hadden dit spel onlangs gekocht in Duitsland en wilden het, na het met z?n tweeën geprobeerd te hebben, ook wel met meer spelers proberen. Kurier des Zaren is een bewerking van het in eigen beheer uitgegeven Muscat. Het thema is verplaatst van een Arabische stad naar Rusland, en het spel is sterk vereenvoudigd. De basis van het spel -het plaatsen van je speelstukken in huizen op verschillende niveaus en ze daarmee opwerken richting paleis- is gelijk gebleven, maar het doel is wel wat anders. Bij Muscat moet je zoveel mogelijk punten halen, waarbij iedere hoger niveau meer punten waard is, en de verschillende steegjes tussen de niveaus strafpunten kosten. Bij Kurier des Zaren moet je als eerste een brief afgeven in het paleis, en spelen punten geen rol. De steegjes en vervelende pestacties uit Muscat zijn verdwenen. Kom je eenmaal met je brief in het paleis, dan moet je een paleiswacht omkopen door middel van het omdraaien van fiches. Dit brengt ineens een grillige geluksfactor in het spel, die niet door iedereen gewaardeerd werd.
Tijdens het spel wist iedereen zijn brief snel genoeg enkele niveaus omhoog te werken. Uiteindelijk slaagde Peter Hein er als eerste in het paleis te bereiken, maar hij had acht roebel nodig om de wacht om te kopen. Zijn eerste fiches was direct een ?njet?, zodat hij het de volgende beurt weer moest proberen. Niek, René en Dirk Jan volgden snel, maar ook zij begonnen met het draaien van veto?s. Terwijl Dagmar niet meer op andermans fiches kon rekenen en wanhopig probeerde ook in het paleis door te dringen, begonnen de heren toch hun eerste roebels te verzamelen, nu bijna alle njet-fiches waren omgedraaid. Dirk Jan had nog geen enkele roebel, maar was gedwongen door te draaien, omdat anders zeker Peter Hein of Niek het spel wel zou beëindigen. Zijn gok pakte goed uit, waarbij het ook hielp dat hij maar zes roebel nodig had. In één beurt draaide hij er zes om, en won het spel. Iedereen vond het wel een leuk spelsysteem, maar het eindspel vond iedereen toch een beetje flauw.

Uitslag: Dirk Jan 6/6, Peter Hein 5/8, Niek 4/8, René 2/8, Dagmar 0
Waardering: Dagmar en Niek 3½, Peter Hein 3, Dirk Jan en René 2½

Mississippi Queen

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein en René

Peter Hein had Mississippi Queen met de uitbreiding The Black Rose meegenomen. De anderen hadden al eens eerder deze rivier bevaren, maar nog niet met uitbreiding, en waren wel benieuwd. Mississippi Queen komt het beste tot haar recht met veel spelers, en met een extra schip in de vorm van de Black Rose was het wel erg dringen geblazen op de rivier. Het eerste kolenstation zat direct al op de tweede tegel, en diverse spelers probeerden hiervan gebruik te maken. Dagmar maakte wat vreemde manoeuvres, waardoor ze achteraan kwam te liggen en dus een tijdje de Black Rose mocht beheren. Toen het veld achterin eenmaal wat vrij was, liet ze zichzelf op sleeptouw nemen door de Black Rose, en had de rest in enkele beurten weer ingehaald. Die zaten nu te worstelen bij een scherpe bocht in de rivier vol eilandjes, waaronder eentje met twee kolenstations. Na wat duw- en trekwerk bereikte Peter Hein als eerste het kolenstation. Bijtanken was voor hem wel nodig, want zijn voorraad was geslonken tot 1. Bij het nemen van de volgende bocht was hij wat te zuinig met zijn verse voorraad, en werd opzij gezet door Niek, die met hoger snelheid de voorlaatste tegel opvoer. Hij moest daarbij gokken waar de volgende tegel zou komen, en helaas voor hem liep deze gok verkeerd af, en moest hij alle zeilen bijzetten om niet uit koers te raken. Hierdoor konden Peter Hein en Dirk Jan hem inhalen en voor hem finishen. Maar Peter Hein had weer een fout gemaakt, waardoor hij een beurt te laat tot stilstand kwam op een zandbank vlak voor de finish (de snelste manier om een snelheid van 1 te bereiken). Zo slaagden Dirk Jan en Niek er in rustig om hem heen te varen en voor hem te eindigen. René was in de laatste bocht nogal het slachtoffer geworden van enkele ramacties, maar wist zijn kleine voorsprong op Dagmar uit te buiten om niet als laatste te eindigen.
Iedereen vond het een leuk spel, waarbij het spelen met meer spelers en het gebruik van de Black Rose het wel een extraatje geven. Het spel had langer geduurd dan iedereen dacht, dus was het weer tijd om naar huis te gaan.

Uitslag: Dirk Jan, Niek, Peter Hein, René, Dagmar
Waardering: Dagmar en Niek 4, Dirk Jan 3½, Peter Hein en René 3