Spel aan de Maas: 10 juni 2003

Geplaatst door

Spelers: Dirk Jan, Frank, Hieke, Pascal, Peter Hein, René, Sarah en Sten

Gespeelde spellen:

Union Pacific
Sternenfahrer von Catan
Hick Hack in Gackelwack

Frank en Sten kwamen weer eens meespelen, en ook was er een nieuwe speler te begroeten in de persoon van Sarah. Met Peter Hein begonnen ze aan Sternenfaher, terwijl de rest op voorstel van Dirk Jan voor Union Pacific koos.

Union Pacific

Spelers: Dirk Jan, Hieke, Pascal en René

Nadat Peter Hein tijdens het wachten op de andere spelers had laten zien dat hij de Lunar Lockout opgave van Dirk Jan kon oplossen, bleken er genoeg spelers voor het spelen van twee spellen te zijn. Peter Hein had de Sterrenvaarders van Catan meegenomen en wist daar spelers voor te strikken. Het resterende viertal vond bij Dirk Jan in de kast Union Pacific.
Eerdere speelsessies hadden Dirk Jan op internet naar wat hints en tips doen zoeken. Dit had onder meer de tweede editie spelregels opgeleverd. Door de tweede editie regels komen de dividendkaarten sneller in het spel en worden meer aandeelkaarten uit het spel genomen.
Na een korte uitleg over de wijzigingen met de eerste editie regels, die iedereen nog min (of meer) kent, werd gestart met het spel.
Hieke en René zitten na elkaar en blijken beide als startaandeel zwart te hebben gekozen. In de verdere loop van het spel maakt Hieke er een gewoonte van om in de lijnen waarin René investeerd, ook te investeren. René vind die mogelijkheid het enige nadeel van het spel, maar doet vervolgens hetzelfde door de witte lijn van Dirk Jan over te nemen! Dirk Jan neemt op soortgelijke wijze de lichtblauwe lijn over van Pascal, nadat deze hem in zijn eentje vrijwel compleet heeft gebouwd. Gelukkig voor Pascal heeft hij er dan al twee dividend ronden opbrengsten van genoten.
De laatste dividendkaart laat lang op zich wachten. De spelers benutten de tijd om extra bij te bouwen en vooral verder te investeren. Dit leverd echter geen grote wijzigingen in de aandeelhouders volgorde op.
Pascal verdedigd zijn toppositie in UP en weet ook de leiding in de lichtblauwelijn van Dirk Jan terug te pakken.
Bij de eindtelling liggen de scores dicht bij elkaar, maar heeft Pascal gewonnen.

Uitslag: Pascal 121, Hieke 120, Dirk Jan 113, René 103
Waardering: Dirk Jan, Pascal en René 4, Hieke 3½

Sternenfaher von Catan

Spelers: Frank, Peter Hein, Sarah en Sten

Peter Hein had Sternenfaher meegenomen, omdat Bas en Willemien het de vorige week hadden willen spelen. Vanavond konden ze niet komen, maar omdat er genoeg andere liefhebbers waren had hij de grote doos niet voor niets meegenomen. Frank, Sarah en Sten waren allemaal bekend met het Catan-concept, maar kenden Sternenfahrer nog niet. Na de uitleg begon Sarah met het ontdekken van de ruimte. De eerste paar rondes kregen Frank en Sten aardig wat grondstoffen, zodat ze snel op voorsprong kwamen. Peter Hein en Sarah moesten het doen met de basisinkomsten; omdat ze lang onder de negen punten bleven, konden ze daar lang van profiteren. Frank en Sten stuurden als eersten handelsschepen de ruimte in, en maakten kennis met respectievelijk het groene volk en de handelaren. Peter Hein maakte kort daarna een handelsschip, dat een lange reis maakte naar de diplomaten. Verder werden er vooral veel kolonieschepen gebouwd. Alle spelers hadden doorgaans twee of zelfs drie schepen in de ruimte, waardoor het na een tijdje dringen werd. Tegen het einde van het spel waren er geen ?gratis? plekjes meer, en kon alleen nog gekoloniseerd worden als met ijsplaneten of piratennesten afgerekend werd. Zover kwam het niet, want het spel duurde al bijna drie uur, en nog niemand had de 15 punten bereikt. Sten was er met 13 nog het dichtst bij, en omdat hij een handelsschip had met als eindbestemming de wetenschappers, leek het waarschijnlijk dat hij binnen afzienbare tijd zou winnen. De snode plannen van Peter Hein om zijn punten van de handelaren af te pakken zouden het spel alleen maar nodeloos gerekt hebben. Uiteindelijk werd het spel dus maar beëindigd, met Sten als winnaar. Iedereen vond het overigens wel een leuk spel, dat waarschijnlijk leuker (en sneller) is als je het wat beter in de vingers hebt.

Uitslag: Sten 13, Frank en Peter Hein 10, Sarah 8
Waardering: Frank en Peter Hein 4, Sarah en Sten 3½

Hick Hack in Gackelwack

Spelers: Dirk Jan, Hieke en Pascal

Omdat de sterrenvaarders nog niet waren uitgespeeld, maar het niet heel vroeg meer was, ging René naar huis. Dirk Jan pakte een kort spel: Hick Hack in Gackelwack uit de kast.
Bij zijn kinderen is dat spel, mede door de geinige illustraties, zo populair dat hij het nog nooit met twee of drie spelers had gespeeld. Hierdoor had hij de regel, dat spelers dan één kaart meer in de hand mogen hebben en er iedere beurt twee uitspelen, niet uitgelegd. Het eerste potje stapelde het graan zich bij gebrek aan vogels dan ook op op de velden. Het spelen van vossen leverde op die manier ook niet veel punten op. Hieke wist echter twee keer een vogel te verschalken met één van haar vossen. Hierdoor won zij dit potje overtuigend.

Er werd besloten om het spel ook nog een keer volgens de regels te spelen.
Dit keer waren vossen veel nuttiger. Iedereen wist wel één of meer vogels met een vos te verschalken. Soms was dat echter een schijtvogel, die strafpunten oplevert. Dit tweede potje ging veel meer gelijk op, met Dirk Jan als uiteindelijke winnaar.

Uitslag:
1e potje: Hieke 63, Dirk Jan 35, Pascal 22
2e potje: Dirk Jan 54, Pascal 52, Hieke 49
Waardering: Dirk Jan en Hieke 3½, Pascal 3