Spel aan de Maas: 22 juli 2003

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Helen, Peter Hein, René, Sten en Willemien

Gespeelde spellen:

Ra
Durch die Wüste

Mamma Mia

Korsar

Schnäppchen Jagd

In de zomerperiode is het altijd een stuk rustiger op de dinsdagavonden; toch waren er vanavond zeven spelers die (nog) niet met vakantie waren. Om toch wat in de stemming te raken werden eerst spellen gekozen met een wat exotisch tintje.

Ra

Spelers: Dagmar, Helen en Peter Hein

Helen en Peter Hein hadden Ra in een ver verleden redelijk vaak gespeeld (voor het NK Bordspellen nog wel), maar de kennis van de regels was wat weggezakt. Voor Dagmar was het helemaal nieuw, dus de regels (opnieuw) doornemen was geen gek idee. Gelukkig zijn die vrij simpel en goed opgezet, en kon er snel gespeeld worden. Er werd ook behoorlijk snel doorgespeeld, wat altijd prettig is.
Helen scoorde in de eerste epoche goed met de farao?s en beschavingsfiches, terwijl Peter Hein zijn best deed aan de Nijl. Dagmar specialiseerde zich aanvankelijk in monumenten, maar kreeg nu alvast wat punten met goudfiches. Daarnaast had ze erg hoge zonnestenen, zodat ze een goede uitgangspositie had voor de tweede epoche. Maar die kon ze niet benutten, doordat de Ra-fiches wel erg vaak getrokken werden. Helen was het minst kieskeurig geweest, en had nog maar een zonnesteen over, tegenover twee en drie voor Peter Hein en Dagmar.
In de laatste ronde scoorden Helen en Dagmar aardig wat punten met de monumenten, maar daar bleef het een beetje bij. Het leek erop dat Helen ging winnen, maar helaas voor haar had ze de laatste ronde voornamelijk op lage zonnestenen geboden. Hierdoor moest ze vijf punten inleveren aan Peter Hein, die haar daarmee passeerde.
Desondanks vond ze het een leuk spel, wat ook voor de anderen gold.

Uitslag: Peter Hein 41, Helen 38, Dagmar 33
Waardering: allen 4

Durch die Wüste

Spelers: Bas, René, Sten en Willemien

Van de spellen die Peter Hein van zolder had meegenomen, wilden de spelers aan deze kant van de tafel Durch die Wüste wel eens proberen. Omdat niemand het goed kende, legde Peter Hein het even kort uit. Het plaatsen van de beginkamelen duurde bijna even lang als de rest van het spel; toen dat eenmaal gebeurd was, ging het nog redelijk vlot. Uiteindelijk won Bas met grote overmacht; hij had ook het meeste gevoel van controle over het spel. 

Uitslag: Bas 99, Willemien 75, Sten 71, René 56
Waardering: Bas, Willemien en Sten 4, René 3

Mamma Mia

Spelers: Dagmar, Helen en Peter Hein

Voor de derde opeenvolgende week stond Mamma Mia op het programma, deze keer op verzoek van Dagmar. Voor Helen was het nieuw, wat haar toch op achterstand zette. De eerste ronde slaagde ze er niet in bestellingen af te leveren, maar trof het ook niet doordat de pizza?s in de hand niet goed overeenkwamen met haar ingrediënten.
Dagmar en Peter Hein hadden meer geluk en ervaring, en leverden de eerste ronde al een stuk of vier pizza?s af. Peter Hein lukte het weer net om de Bombastica te maken, maar kwam wel met een lege hand te zitten en moest zo twee beurten overslaan. Helen kreeg de smaak een beetje te pakken en begon ook bestellingen af te leveren.
In de laatste ronde was het nog spannend of Dagmar of Peter Hein er in zouden slagen alle acht bestellingen te voltooien, maar dat zat er net niet in. Peter Hein kwam daar nog het dichtste bij en won.

Uitslag: Peter Hein 7, Dagmar 6, Helen 3
Waardering: Dagmar en Peter Hein 3½, Helen 3

Korsar

Spelers: Bas, René en Willemien

Sten ging weer naar huis, de andere drie wilden nog wel een kaartspelletje doen. Willemien had Korsar al eens gespeeld, en wilde dat nog wel eens spelen. Tegen het einde ging Peter Hein er zich tegenaan bemoeien, en attendeerde ze nog op hoe het spel eindigt. René had voor die tijd al erg goed geboerd, en de winst kon hem niet meer ontgaan; hij profiteerde vaak van de onderlinge strijd tussen de andere twee.

Uitslag: René 45, Bas 34, Willemien 16
Waardering: René 3½, Willemien 3, Bas 2

Schnäppchen Jagd

Spelers: Bas, Peter Hein René en Willemien

Terwijl de anderen hun potje Korsar afmaakten, maakte Peter Hein alvast een selectie van spellen om de avond mee af te sluiten. Daarvan viel de keus op Schnäppchen Jagd, dat Bas wel wilde spelen omdat hij het nog niet kende. Schnäppchen Jagd is een traditioneel kaartspelletje dat net iets anders is, dus duurde het even voor de spelregels helemaal overkwamen. 
Peter Hein had het als enige vaker gespeeld, maar daar was weinig van te merken. Na twee rondes bestond zijn koopjesstapel uit nog slechts twee kaarten, terwijl Willemien al twee keer succesvol van koopje was verwisseld. Bas vond het maar een vreemd spel, en had niet het idee veel controle te hebben. Toch bleef zijn troepstapel beperkt, wat hem strafpunten zou besparen. Uiteindelijk kwam iedereen positief uit, met Willemien als winnaar. 
In dit genre is Schnäppchen Jagd nog steeds Peter Heins favoriet (vooral met drie spelers), de anderen kon het minder bekoren.

Uitslag: Willemien 9, Bas 7, René 3, Peter Hein 1
Waardering: Peter Hein 4, René 3, Bas en Willemien 2½