In de Ban van de Ring: De Strijd

Geplaatst door

2 spelers
30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.7]

Het spel …

Sinds de release van de eerste Lord of the Ring films zijn er vele goede en minder goede spellen uitgekomen met dit thema. En het lijkt wel of Reiner Knizia de Tolkien expert onder de spellenmakers is. Niet alleen het verrassende In de Ban van de Ring bordspel is van hem ook de kaartspellen die uitgegeven zijn door Ravensburger (Fellowship of the Ring en Two Towers) kwamen van zijn hand. En bij 999 Games kwam al eerder het tweepersoonsspel De Zoektocht uit. Gelukkig behoort de Strijd tot de betere spellen van Knizia over In de Ban van de Ring.

Zoals meestal met dit thema gaat het in dit spel ook weer om een strijd tussen goed (wit) en kwaad (zwart). Het Reisgenootschap bestaat uit 9 personen die er samen voor moeten zorgen dat Frodo de Ring naar Mordor kan brengen, om het daar in de doemberg voor eeuwig te vernietigen. Het kwaad heeft ook negen karakters op het bord staan die dat uit alle macht willen voorkomen. Hun taak is om Frodo om het leven te brengen of met drie karakters aan te komen in Bag End. Op het bord is Bag End jammer genoeg niet te vinden en is het Eriador waar het kwaad heen moet trekken. De strijd vind plaats op stratego-achtige wijze. Iedere beurt mag je een speelstuk naar voren verplaatsen. Kom je terecht op een plaats waar een speelstuk van de tegenstander staat dan breekt er een gevecht uit. Beide stukken moeten zich bekend maken. Ieder speelstuk heeft een getal dat de kracht van dat stuk aangeeft. Daarnaast staat er op ieder stuk een tekst met een speciale eigenschap. Hierin lijkt het een beetje op Magic of Stratego legends. Tijdens een gevecht worden eerste de teksten uitgevoerd, als er dan nog geen winnaar is moeten beide spelers een kaart spelen. Deze kaarten kunnen teksten bevatten of getallen. Als de eventuele tekst geen uitkomst biedt worden de getallen van het speelstuk bij het getal van de kaart opgeteld en de speler met de meeste punten wint het gevecht. Het verliezende speelstuk verdwijnt van het bord. Staat er nog een speelstuk van de tegenstander dan begint er een nieuw gevecht op identieke wijze.

Goed en kwaad beschikken over verschillende krachten, net als in de film. Het kwaad heeft vooral veel botte kracht. De speelstukken zijn gemiddeld sterker dan de witte stukken. En de kaarten hebben hogere getallen. Wit beschikt over meer magie, de teksten op de speelstukken werken vaak beschermend en de teksten op de kaarten zijn krachtiger. Het duurt dus even voor je dit spel op zijn waarde kan schatten omdat je in het begin de eigenschappen van de verschillende karakters niet optimaal gebruikt, net als de tekstkaarten. Na een paar keer spelen blijkt het een heel evenwichtig spel, wat erg knap is met twee verschillende sets tegen over elkaar. Het is zeker niet zo dat een bepaalde kleur vaker wint dan de andere. Dat maakt het juist zo spannend.

… en de waardering

De tekeningen van John Howe zullen de Tolkienfans zeker aanspreken. Maar deze keer krijgen ze er een goed spel bij. Het is echt spannend, zit goed en evenwichtig in elkaar en verveeld niet snel. Verrassend vind ik ook de korte tijdsduur waardoor je makkelijk binnen een uur zowel met goed als met kwaad hebt kunnen spelen. Een spel voor Tolkienfans, Strategoliefhebbers en Magicfreaks en alle andere spelers die van een dergelijk speelstukkengevecht houden.

Ik ben niet vies van een Stratego-achtige spellen en de strijd viel bij mij dan ook in goede aarde. Het is een alleraardigst spelletje waar het de kunst is om de speciale eigenschappen van de karakters goed te combineren met de actiekaarten. Er zijn erg veel verschillende mogelijkheden om te winnen. En net als in het boek is er altijd hoop, ook als je denkt kansloos achter te staan.

De Strijd is een spel dat je pas na een paar keer spelen begint te waarderen. Je moet het gewoon vaker spelen om de relatieve kracht van ieder speelstuk in te zien, en hoe je het beste in kunt spelen op de bijzondere bewegingsregels van het Reisgenootschap. Is het eenmaal zover, dan is De Strijd een spannend tweepersoonsspel, waarbij de uitslag pas vast staat als het afgelopen is. En met de verrassend korte speelduur is revanche snel genoeg geĆ«ist…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *