Spel aan de Maas: 30 juli 2003

Geplaatst door

Spelers: Dagmar, Pascal, Peter Hein en Shuk-ha

Gespeelde spellen:

New England
Kolonisten van Catan

Omdat de meeste vaste spelers met vakantie waren, en anderen op dinsdag verhinderd, werd deze week uitgeweken naar de woensdag. In verband met cursussen voor enkele spelers zal waarschijnlijk de komende maanden doorgaans op woensdag in plaats van dinsdag gespeeld worden. Vanavond waren er uiteindelijk vier spelers aanwezig, het ideale aantal voor de meeste spellen.

New England

Spelers: Dagmar, Pascal, Peter Hein en Shuk-ha

Dagmar en Peter Hein hadden een aantal spellen meegenomen, en met de voorraad van Pascal en Shuk-ha was de keuze ruim genoeg. Pascal vond New England er wel leuk uitzien, en wilde dat graag proberen.
Na de snelle uitleg koos iedereen voor een eigen strategie. Pascal zette direct stevig in op de pelgrims, Shuk-ha begon al snel met het scoren van punten, en Dagmar en Peter Hein breidden eerst hun landerijen uit om later punten te scoren en eenheden in te zetten. Doordat hij al vroeg veel pelgrims had, verdiende Pascal snel veel geld. In plaats van het uit te geven, bleef hij sparen en kwam op een gegeven moment zelfs boven de dertig shilling uit. Zijn uitbreidingsmogelijkheden waren inmiddels beperkt, en zijn eigen fiches waren bezet door pelgrims, zodat het nog moeilijk punten scoren was. Dagmar had haar starttegels wat aan de randen van het bord geplaatst, maar werd ook aan alle kanten ingebouwd. Haar plan om nog tien punten te scoren met het bruine vierkant werden gedwarsboomd door Pascal. Peter Hein ondertussen begon zijn landerijen te ontginnen en scoorde daarmee veel punten. Zijn meerderheid in schepen was inmiddels afgenomen door Shuk-ha, die nu ook veel pelgrims had verzameld. Aan het eind bleek dat maar liefst drie spelers de meeste pelgrims hadden, en daarmee vier punten scoorden.
Uiteindelijk bleek dat Peter Hein en Shuk-ha evenveel punten hadden, en moest het geld uitkomst brengen. Peter Hein trof het dat hij wat eerder begonnen was met het plaatsen van pelgrims en daardoor net wat meer geld had.
Iedereen vond het wel een aardig spel, dat snel te spelen bleek: met uitleg erbij net iets meer dan een uurtje.

Uitslag: Peter Hein 32 (14 shilling), Shuk-ha 32 (9), Pascal 29, Dagmar 22
Waardering: Pascal, Peter Hein en Shuk-ha 3½, Dagmar 3

Kolonisten van Catan

Spelers: Dagmar, Pascal, Peter Hein en Shuk-ha

Shuk-ha had wel weer eens zin in Kolonisten, dat iedereen natuurlijk wel kende (en alweer een tijd geleden voor het laatst gespeeld had). Na New England werd er dus vrolijk verder gekoloniseerd.
Bij het neerleggen van de getallenfiches bleek dat erts dit potje erg schaars zou zijn: de getallen waren 2, 10 en 11. Bijna iedereen zette dus maar een begindorp bij een van de ertsvelden. Peter Hein geloofde het wel en koos liever voor de goede getallen. Hij had het geluk dat in het begin erg vaak ?6? gegooid werd, wat hem iedere keer twee hout opleverde. Ook Shuk-ha boerde goed bij deze worp, en zodoende waren het deze twee spelers die het snelst uitbreidden. Na een paar beurten had Shuk-ha de langste handelsroute al te pakken. Beide spelers zaten Dagmar nogal in de weg, maar zij had gelukkig een uitwijkmogelijkheid aan de rand van het bord. Pascal had dat minder, en bleef erg lang tegen twee dorpjes met drie straten aankijken. Hij kocht vaak ontwikkelingskaarten en had vrij snel de grootste riddermacht, die hij niet meer af zou staan.
Uiteindelijk begon ook zijn productie op gang te komen, en na een paar gunstige worpen beschikte hij ineens over maar liefst drie steden, waardoor hij koploper werd. Peter Hein, die de langste handelsroute van Shuk-ha had overgenomen, zat hem het dichtst op de hielen. Dagmar en Shuk-ha zaten daar vlak achter. Omdat iedereen nu op zweven of acht punten stond, zou het een spannende ontknoping worden. 
Uiteindelijk had Peter Hein het meeste geluk. Nadat hij nog een dorpje had gemaakt, kocht hij maar eens zijn eerste ontwikkelingskaart, om te voorkomen dat hij kwetsbaar zou zijn voor de rovers. Dit bleek tevens het eerste puntenkaartje te zijn, en daarmee was het spel afgelopen.
Met iets meer dan een uur was dit potje aan de lange kant, maar het ging dan ook erg gelijk op. Uiteraard gaf iedereen het een hoge waardering, waarbij Dagmar en Peter Hein die van Pascal en Shuk-ha nogal magertjes vonden.

Uitslag: Peter Hein 10, Pascal 8, Dagmar en Shuk-ha 7
Waardering: Dagmar en Peter Hein 5, Pascal en Shuk-ha 4