Mamma Mia

Geplaatst door

2-5 spelers
30 minuten
Auteur: Uwe Rosenberg
Uitgever: Abacus Spiele (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Uwe Rosenberg is vooral bekend van Boonanza en alle daarop gebaseerde spellen en uitbreidingen, maar daarnaast heeft hij ook enkele andere leuke kaartspellen op zijn naam staan, zoals Schnäppchen Jagd en Mamma Mia, dat nu ook in het Nederlands is uitgegeven.

Blijkbaar houdt hij van wat vreemde thema’s; in Mamma Mia zijn de spelers pizzabakkers die dezelfde oven gebruiken, en daar voortdurend ingrediënten instoppen en pizza’s uithalen. Dat kan natuurlijk alleen maar tot chaos leiden.

Iedere speler beschikt over acht bestellingen, met daarop verschillende pizza’s. Op het basisingrediënt na (salami voor de rode speler, pepers voor de groene, etc.), heeft iedereen dezelfde acht bestellingen. Daarvan krijg je een in de hand, plus nog zes ingrediënten. Er zijn er vijf: salami, pepers, champignons, olijven en (bah) ananas.

Als je aan de beurt bent, mag je drie dingen doen in een vaste volgorde: eerst leg je een aantal kaarten naar keuze van hetzelfde ingrediënt in de oven, daarna mag je één bestelling in de oven leggen, en vervolgens vul je je hand aan tot zeven kaarten met ingrediënten of met bestellingen (maar niet allebei). Het is niet toegestaan tijdens het spel in de oven te kijken, dus je moet onthouden welke ingrediënten en bestellingen er allemaal inzitten.

Als de stapel met ingrediënten op is, wordt de oven omgedraaid, en worden de ingrediënten die er in zitten één voor één open neergelegd. Als er nu een bestelling langskomt, wordt gekeken of de vereiste ingrediënten in de oven zitten. Eventueel mag de speler die de bestelling plaatste ontbrekende ingrediënten uit de hand bijvullen. Als de bestelling lukt, worden de vereiste ingrediënten uit de oven verwijderd en wordt de pizza apart gelegd. Zoniet, dan blijven de ingrediënten in de oven en krijgt de speler zijn bestelling terug.

Als de oven zo helemaal is omgedraaid, worden de gebruikte ingrediënten geschud en begint een nieuwe ronde. Niet gebruikte ingrediënten blijven in de oven en kunnen in de volgende ronde gebruikt worden.

Het spel eindigt na drie rondes. Wie dan de meeste bestellingen heeft afgeleverd, wint. In geval van gelijke stand wint de speler die nog de meeste ingrediënten in de hand heeft.

Een opmerking: in de Nederlandse vertaling is de vermelding dat er met minder dan vijf spelers kaarten weggelaten moeten worden verdwenen. Omdat het anders wel erg makkelijk wordt om je pizza’s af te krijgen, is het aan te raden dit toch te doen. Met twee, drie en vier spelers worden er per ingrediënt respectievelijk vijf, drie en een kaart uitgehaald.

… en de waardering

Mamma Mia is een leuk spelletje dat vlot wegspeelt. Uiteraard moet je geluk hebben dat je ingrediënten overeenstemmen met de bestellingen in je hand, maar je kunt je lot wel zeker beïnvloeden. Een goed geheugen helpt daarbij, maar gelukkig is dit geen memory-variant. Het kan geen kwaad veel bestellingen te plaatsen: niet geschoten is altijd mis, en als ze mislukken krijg je ze gewoon terug. En ook als je niet gaat winnen blijft altijd de uitdaging bestaan de moeilijk Pizza Bombastica te maken. Een aanrader, die ook nog eens prima met twee spelers te doen is.

Mama Mia is een heerlijk chaotisch kaartspelletje. De regels zijn simpel genoeg om al na een paar minuten uitleggen, met spelen te kunnen beginnen en het spel is leuk genoeg om na meerdere potjes te blijven boeien. Een prima vuller dus voor de laatste minuten op een spellenavond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *