Spel aan de Maas: 6 augustus 2003

Geplaatst door

Spelers: Dagmar, Helen, Hieke, Niek, Pascal, Peter Hein en René

Gespeelde spellen:

Ra
Tomb Raider
Hick Hack in Gackelwack

Na een verblijf van negen weken in Londen speelde Niek eindelijk weer een spelletje mee, en wilde wel graag Ra spelen dat Dagmar voor hem gekocht had. De anderen begonnen met Tomb Raider, dat Hieke had meegenomen.

Ra

Spelers: Dagmar, Helen en Niek

Niek had voor zijn terugkeer het spel Ra gekregen omdat dat zo leuk past bij zijn nieuwe hobby: het oude Egypte. Dagmar en Helen hadden het spel kortgeleden al eens gespeeld en wilden het nog wel een keer proberen. Buiten in de tuin werden de fiches dus uitgestanst en de spelregels nog eens doorgenomen. Niek gaf hier en daar nog een toelichting op de relatie tussen het oude Egypte en het spel ( bijvoorbeeld, drie ronden vanwege de drie tijdperken die in worden onderscheiden). Nog voor het spel kon beginnen vielen een paar dikke druppels regen. Uit voorzorg werd daarom besloten om binnen te gaan spelen, ondanks dat daar de temperatuur op 28 graden stond. In de eerste ronde was niets te merken van voorkennis van de dames. Niek nam in rap tempo een enorme voorsprong, vooral door veel rivier- en vloedfiches te bemachtigen. Helen wist nog wel wat punten binnen te halen, vooral met de groene farao fiches. Dagmar deed het erg beroerd, en eindigde met minder punten dan waarmee ze was begonnen. Bij de telronde (met de spelregels in de hand) werd ontdekt dat de groene farao fiches, net als de rivier fiches, mochten blijven liggen. Helen was hierdoor zeer aangenaam verrast omdat zij en Peter Hein deze regel niet kenden. In de eerste ronde had ze maar liefst 4 van deze fiches verzameld en hiermee een dusdanig grote voorsprong opgebouwd dat ze elke ronde de 5 punten scoorde die degene die de meeste van deze fiches heeft krijgt. In de tweede ronde deed Dagmar hard haar best om wat schade in te halen. Doordat zowel Niek als Helen er niet in slaagden een vloedfiche te bemachtigen en hiermee veel punten verloren, wist ze haar achterstand een beetje in te lopen. Niek had bovendien erg veel pech met het trekken van fiches. Toen hij als enige nog biedstenen over had trok hij allemaal Ra fiches waardoor hij deze stenen niet kon gebruiken om er nog wat fiches mee binnen te halen. In de derde ronde wist Helen Dagmar en Niek slim tegen elkaar uit te spelen door heel snel Ra te roepen. Omdat Dagmar in de eerste en Niek in de tweede ronde aan den lijve hadden ondervonden dat je niet te lang moet wachten met toeslaan, boden ze fanatiek. Helen kon hierdoor in de laatste ronde veel fiches binnenhalen. Ze bleek in haar eentje meer punten te hebben gehaald dan Niek en Dagmar samen.

Uitslag: Helen 55, Niek 26, Dagmar 25
Waardering: Dagmar 4, Helen en Niek 3½

Tomb Raider

Spelers: Hieke, Pascal, Peter Hein en René

Verschillende leden van de spellenclub zijn inmiddels in het bezit gekomen van dit spel, en het was Hieke die het voor het eerst meenam naar de spellenclub. Dit is een merchandisespel van Nederlandse bodem, gebaseerd op het bekende computerspel. Tomb Raider is een spel uit het genre dat wel ?dungeon crawl? wordt genoemd. Bekende voorbeelden daarvan zijn Hero Quest en Dungeonquest. Het komt erop neer dat de spelers een onbekend gebouw of kerker doorzoeken op schatten, om die veilig weer naar buiten te brengen, daarbij gehinderd door monsters van diverse pluimage.
Tomb Raider omkleedt dit spel met het eigen thema, zodat een van de spelers uiteraard met Lara Croft speelt. De andere drie personages zullen ook wel uit een van de computerspellen en/of films komen. Met vier spelers wordt in teams gespeeld, de goeden tegen de slechten. De slechten zijn in het Louvre om schilderijen te jatten, de goeden zijn op zoek naar bewijsstukken om hun onschuld te bewijzen. In het Louvre kom je op irritante suppoosten natuurlijk geen monster tegen (en zelfs die slapen ?s nachts), maar uiteraard kun je wel lekker op elkaar schieten.
Het lag voor de hand dat Hieke voor de rol van Lara gecast werd, en omdat René tegenover haar zat werd hij haar maatje. Het toeval wilde dat bij de ingang een tegel met kogel lag, zodat iedereen direct over veel ammunitie kon beschikken om elkaar mee te bestoken. Vooral Peter Hein trof dit lot: iedere keer dat hij zich in de baan van een tegenstander bevond, werd er op hem geschoten, en had hij natuurlijk niet genoeg gezondheidskaarten om de aanval af te weren. De eerste plekken in het museum waar zich fiches bevonden waren snel genoeg gevonden, maar daarna duurde het een tijdje. Toen het op één na laatste kaartje werd omgedraaid, bleken hier maar liefst drie fiches te liggen; tegelijkertijd werd iedereen naar de ingang teruggestuurd. Daardoor liep iedereen elkaar lekker in de weg bij het binnenhalen van de laatste punten, en werd er weer veel geschoten, waarbij Peter Hein en René sneuvelden. Heel treffend ging Lara er met de grote punten vandoor, en zette daarmee de tijdbom in werking. Pascal en Peter Hein wachtten haar op bij de ingang om te voorkomen dat ze de punten zou incasseren, maar Lara was hen net te snel af, voor het hele museum instortte door de bom. Bij de puntentelling bleek dat beide teams evenveel hadden gescoord, maar omdat Lara als laatste punten had gekregen, won haar team nipt. Een filmwaardig slot. 

Uitslag: Hieke/René 6 (winst op tiebreaker), Pascal/Peter Hein 6
Waardering: Hieke 3, Pascal, Peter Hein en René 2½

Hick Hack in Gackelwack

Spelers: Dagmar, Helen, Hieke, Niek, Pascal en Peter Hein

Omdat het nog niet te laat was en (op René na) niemand de onweersbui durfde trotseren, werd besloten tot nog en spelletje. De keuze viel op Hick Hack, dat erg geschikt is voor zes spelers. De ingezette vossen hadden eigenlijk altijd wel wat te eten, en soms moesten ze om vogels vechten. Vooral de vossen van Niek en Peter Hein bleken erg hongerig.
Omdat Peter Heins vogels ook erg hun best hadden gedaan met het graantje pikken, kwam hij uiteindelijk als winnaar uit de strijd. Helen eindigde jammerlijk als laatste, en omdat dat niet de eerste keer was bij dit spel, had ze het idee dat er toch meer inzicht bij komt kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Dat kon Peter Hein natuurlijk alleen maar beamen? Een leuk spelletje ter afsluiting van een spellensessie, wat ook bleek uit de waarderingen.

Uitslag: Peter Hein 41, Hieke 37, Dagmar 33, Niek 32, Pascal 27, Helen 17
Waardering: Dagmar 4, Niek en Pascal 3½, Helen, Hieke en Peter Hein 3