Spel aan de Maas: 13 augustus 2003

Geplaatst door

Spelers: Dagmar, Det, Niek, Peter Hein, René en Rob

Gespeelde spellen:

In de Ban van de Ring

Rob en Det zitten weer een paar weekjes in Zeeland, en speelden deze avond graag mee. Uiteraard hadden ze ook wat spellen bij zich, maar helaas geen geschikt voor zes spelers. Peter Hein had In de Ban van de Ring meegenomen, dat Dagmar en Niek graag eens met de juiste regels wilden spelen (een eerdere keer was niet zo goed bevallen). Voor Rob en Det was het alweer een tijdje geleden, en René kende het helemaal niet.

In de Ban van de Ring

Spelers: Dagmar, Det, Niek, Peter Hein, René en Rob

Normaal is In de Ban van de Ring alleen geschikt voor maximaal vijf spelers, maar omdat Peter Hein ook de Sauron-uitbreiding mee had, kon het precies met zes. Hij wilde zelf graag eens met Sauron spelen, waar de rest geen problemen mee leek te hebben.
Een nadeel van dit spel is dat het uitleggen van de regels altijd even duurt. Ook Peter Hein, die het spel nu bijna twintig keer heeft gespeeld, vergat hier en daar regels uit te leggen, zodat de uitleg niet helemaal gestructureerd ging. Gelukkig speelt het spel zichzelf wel een beetje, dus veel last hadden de anderen er niet van.
Rob begon als Frodo en kreeg de Ring. Dagmar was Sam, Niek Pippin, Det Merry en René Fatty. In Moria was het voor de meesten nog een kwestie van aftasten van het spelsysteem. Peter Hein koos er in de rol van Sauron voor om direct maar eens de Zwarte Ruiter op pad te sturen. Pure bangmakerij, want in deze fase van het spel moet de Ruiter nog zo?n grote afstand afleggen dat het spel daar nu nog niet op kon eindigen. Het leverde hem wel een extra Nazgûlkaart op. Het scenario eindigde op de voor de hobbits gunstige wijze; bovendien waren alle levensfiches vergeven, zodat het aantal stappen op het corruptiespoor beperkt bleef.
Helm?s Deep heeft de reputatie een moeilijk scenario te zijn, en dat bleek weer terecht. De vervelende gebeurtenissen volgden elkaar snel op, en Peter Hein speelde maar liefst vier Nazgûlkaarten uit. Hierdoor kwamen Sam en Pippin al erg dicht in de buurt van Sauron, en ook de rest kwam er niet zonder kleerscheuren af. Toch slaagde Sauron er niet in een hobbit te corrumperen, en ook dit scenario werd normaal voltooid, al waren er nu iets minder levensfiches in het spel.
Vergeleken met Helm?s Deep was Shelob?s Lair een makkie voor de hobbits. Sauron was voornamelijk bezig zijn lege hand weer aan te vullen, dus van hem hadden ze weinig last. De gebeurtenissen waren ook niet zo naar, zodat dit scenario met minimale schade afgerond werd.
Met nog één scenario te gaan was de uitgangspositie van de hobbits bijzonder goed. Alleen Sam en Pippin liepen het directe risico van corruptie, maar de andere hobbits waren ver van Sauron verwijderd, en er waren veel kaarten met voetjes gespaard. Zou het ze dus lukken om de Ring in de Doemberg te gooien? Helaas bleek in Saurons thuishaven het geluk zich volledig tegen de hobbits gekeerd te hebben. Bij de eerste zes fiches zaten maar liefst drie zonnewijzers. Eentje daarvan kon afgekocht worden, maar de rest zorgde ervoor dat Sam en Pippin het bord moesten verlaten, en de rest ook veel schade opliep en bovendien fors kaarten in moest leveren. Ook de hulp van Gandalf, die een paar keer ingeroepen werd, kon dit niet voorkomen. 
De Zwarte Ruiter was nu dicht bij zijn doel, zodat de hobbits gedwongen waren hem terug te zetten om niet te verliezen. Daardoor konden ze echter geen vorderingen maken op het hoofdspoor, en dit gaf Sauron de gelegenheid zich te concentreren op het corrumperen van de hobbits. Uiteraard was Frodo, die weer Ringdrager was geworden, zijn hoofddoelwit. Met nog een stap van Frodo verwijderd speelde Sauron zijn laatste Nazgûlkaart, waarmee hij een stap op het corruptiespoor zette en zo persoonlijk de Ring op kwam halen. Ondanks de goede vooruitzichten was Midden-Aarde toch verdoemd.
De grote pech die het Reisgenootschap trof in Mordor drukte de stemming behoorlijk bij de hobbits. Niek vond de uiteindelijk grote geluksfactor een afknapper, terwijl René zich voornamelijk gestoord had aan de lange wachttijden. Peter Hein had zich erg vermaakt, wat niet zo verwonderlijk was gegeven zijn rol vanavond.

Uitslag: Sauron wint, het Reisgenootschap strandt op vakje 55
Waardering: Peter Hein 4, Dagmar, Det en Rob 3, Niek en René 2