Spel aan de Maas: 7 oktober 2003

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Hieke, Niek, Pascal, René en Shuk-ha

Gespeelde spellen:

Bohn Hansa
Leeuwenhart
Koehandel
Frank’s Zoo

Bohn Hansa

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, René en Shuk-Ha

Hieke wilde graag Leeuwenhart eens proberen en Dagmar wilde Bohn Hansa wel weer eens doen. De rest van de aanwezigen verdeelden zich over de twee spellen. Bohn Hansa is de bordspelvariant van het welbekende kaartspel Boonanza. Net als in het kaartspel moeten er bonen geruild, gekocht en verkocht worden om hiermee zo veel mogelijk geld te verdienen. Bonen kopen kan in de verschillende Hanzesteden die op het bord afgebeeld zijn. Bonen verkopen kan door opdrachten te vervullen (op een opdrachtkaartje staat een bepaalde bonencombinatie die in een bepaalde stad tegen een bepaald bedrag kan worden verkocht). Ruilen kan met de andere spelers, tenminste als je in dezelfde stad staat.
Alleen Dagmar had het spel al eens gespeeld, al kenden de andere spelers het kaartspel wel. Bij een nieuw spel moet natuurlijk even afgetast worden hoe alles in elkaar steekt. Vooral het ruilen met de andere spelers kwam maar langzaam op gang. Verder werd er gezellig gespeeld en werden er door alle spelers wel opdrachten vervuld en dus geld verdiend. Het spel is afgelopen als de laatste nieuwe oogstkaart wordt omgedraaid (daarna mag iedereen nog een keer). Dit zag eigenlijk niemand echt goed aankomen, waardoor het spel eigenlijk heel plotsklaps was afgelopen. Door dit rare, abrupte einde was de waardering dan ook vrij laag.

Uitslag: Dagmar 170, René 169, Shuk-Ha 140, Dirk Jan 94
Waardering: Dagmar, René en Shuk-Ha 3, Dirk Jan 2

Leeuwenhart

Spelers: Bas, Hieke, Niek en Pascal

Hieke wilde graag eens Leeuwenhart spelen en Dagmar en Niek hadden het in de kast staan, dus dat kwam goed uit.  Bas had wel ooit het oude Lowenherz gespeeld dat er wel op lijkt, maar toch ook wel erg anders is. Het vechten om en bieden op acties is in de nieuwe variant verdwenen. De kastelen, ridders en muurtjes (nu grenspalen) zijn gebleven.
Zoals gebruikelijk begon men aan hoeken en randen gebieden af te bakenen. Het kwam zo te liggen dat Bas met relatief weinig muurtjes een groot gebied af kon bakenen en op forse voorsprong kwam te staan. Dat lieten de anderen niet op zich zitten. Alle drie speelden ze een overloper tegen hem, om vervolgens van alle kanten zijn gebied in te nemen.
Aan het einde was Niek de enige met maar één gebied, maar er stonden maar liefst vijf ridders in. Daarmee had hij ook flink van andermans gebieden gesnoept, natuurlijk steeds bij voorkeur van degene die op dat moment zijn eerste plaats bedreigden. Ook had hij aan het eind nog het meeste geld.
Een aardig spel, maar de geluksfactor in het trekken van kaartjes is wat hoog (sommige zijn duidelijk beter dan andere). Daarnaast houdt Bas niet van spelen waarbij het te makkelijk is de leider aan te vallen, waardoor het niet nuttig (zelfs slecht) is om het voor het einde goed te doen.

Uitslag: Niek 24, Bas 21, Pascal 15, Hieke 4
Waardering: Bas, Niek en Pascal 3½, Hieke 2½

Koehandel

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, René en Shuk-ha

Shuk-ha was erg benieuwd naar Koehandel. De andere spelers kenden het spel al en wilden ook wel weer eens een lekkere veestapel op de kop tikken. Bij Koehandel worden dieren bij opbod geveild en kunnen spelers onderling koehandelen (dat wil zeggen, als je beide een varken hebt biedt je gesloten op elkaars varken en wie het hoogste bied mag beide varkens hebben, maar beide spelers houden wel elkaars bod). Het doel is zo veel mogelijk kwartetten te verzamelen. Je moet dan de puntenaantallen van de kwartetten optellen en dit vermenigvuldigen met het aantal kwartetten dat je hebt. René had bij zijn vorige potje geleerd dat je niet te krenterig moet zijn bij het aanschaffen van dieren. Een combinatie van goedkope kwartetten met dure kwartetten levert de punten op van de dure en de vermenigvuldigingsfactor van het goedkope kwartet. Deze les leverde René veel punten op. Dirk Jan deed het ook erg goed als boer. Dagmar en Shuk-ha waren duidelijk te krenterig met bieden en koehandelen. Het was dan ook al snel duidelijk dat de strijd gestreden zou worden tussen René en Dirk Jan. Uiteindelijk was het René die aan het langste eind trok.

Uitslag: René 5880, Dirk Jan 2600, Dagmar 1180, Shuk-Ha 650
Waardering: Dirk Jan 4, Dagmar 3½, Dirk Jan en Shuk Ha 3

Frank?s Zoo

Spelers: Bas, Dirk Jan, Hieke en Niek

Toen bleek dat het ernstig regende, besloten de fietsers nog even te blijven en een potje Frank?s Zoo te spelen.
De eerste ronde speelt iedereen nog voor zichzelf. Bas ging als eerste uit, daarna Hieke en toen Dirk Jan. Niek eindigde als laatste. Bas speelde de tweede ronde dus met de nummer drie, Dirk Jan en het andere team was Niek en Hieke. De tweede ronde verliep voor Niek een stuk beter, hij ging als eerste uit en toucheerde drie leeuwen, maar miste een egel. Bas ging ook de tweede ronde goed en scoorde vijf punten. Na twee ronden was de score dan ook negen punten voor Bas, zes voor Dirk Jan en Niek en vijf voor Hieke. Hoewel het spel bas bij negentien punten eindigt werd besloten, gezien het tijdstip (na elven) nog een ronde te spelen. De teams bleven hetzelfde. Door vier egels in een beurt te spelen en later de laatste ook te pakken, bezorgde Niek de overige spelers een strafpunt. De overige punten waren redelijk verdeeld, zodat het toch nog een close finish werd. Bas won uiteindelijk het spel. Het spel werd redelijk gewaardeerd. Het is leuk om te spelen, maar de kaarten die je krijgt bepalen meer je scoreverloop dan je tactieken.

Uitslag: Bas 13, Niek 12, Dirk Jan 11, Hieke 10
Waardering: Hieke en Niek 3½, Bas en Dirk Jan 3