Afzakker

Geplaatst door

3-5 spelers
30 minuten
Auteur: Leo Colvini en Dario de Toffoli
Uitgever: 999 Games (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Afzakker, eerder uitgegeven als Yummy, is een simpel legspelletje. Het heeft wel iets weg van Take5!, maar dan de “light-versie”. Het is de bedoeling om punten te verzamelen door kaarten te winnen. Degene met de meeste kaarten …eh… punten wint.

Er zijn kaarten met de cijfers 3 tot en met 7. Op de kaarten staan naast deze cijfers vrolijke poppetjes/gezichtjes (hetzelfde aantal plaatjes als het cijfer), waardoor ook kinderen die de getallen nog niet kunnen lezen (of hiermee nog fouten maken), toch nog mee kunnen doen.

In het midden van de tafel worden rijtjes gemaakt met deze kaarten. Als je de n-de kaart aan het rijtje kaarten met cijfer n legt, mag je het hele rijtje oppakken (dus de derde drie, de vierde vier, etc). Iedere kaart levert één punt op. Hoge rijtjes leveren dus meer punten op, maar zijn moeilijker om af te maken dan lage rijtjes.

Als je aan de beurt bent, mag je kiezen of je 1, 2 of 3 kaarten wil uitspelen die je dus aanlegt bij de op tafel liggende rijtjes. Aan het eind van je beurt mag je je hand altijd weer aanvullen van je eigen trekstapel tot je weer 3 kaarten vast hebt (aan het begin van het spel worden de kaarten evenredig over de trekstapels van de spelers verdeeld). Zodra een speler aan het eind van zijn beurt geen kaarten meer op handen heeft en niet meer kan bijtrekken, is het spel afgelopen.

… en de waardering

Afzakker is te simpel om volwassen spelers langdurig te boeien. Na één of twee potjes is de lol van het spelen met vrolijke, grappige kaarten er wel zo’n beetje af. Je kan het spel maar heel beperkt sturen en bent heel afhankelijk van andere spelers. Tsja, en als die telkens net de rijtjes waar jij op aast voor je neus wegkapen, dan kan je niets anders doen dan maar weer een nieuw rijtje starten.

Maar kinderen kunnen er daarentegen wel heel veel plezier mee beleven. Omdat het zo simpel is kunnen zelfs jonge kinderen al snel meespelen waardoor ze zich heel “groot” voelen. Wat oudere kinderen zullen het leuk vinden om te proberen in te schatten welke kaarten ze nog even moeten bewaren en welke ze weg moeten doen en het heel spannend vinden of hun taktiek gaat werken. Als familiespel is Afzakker dus zeker wel geslaagd. Daarom verdient het spel 3 pionnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *