Spel aan de Maas: 10 februari 2004

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Hans, Niek, Peter Hein, Sten en Willemien

Gespeelde spellen:

Wucherer
Gangster
Crazy Derby

Omdat sommigen wat later kwamen, waren de vroege vogels alvast begonnen met een spelletje Set om de tijd door te komen. Bas gaf de anderen een kans en beperkte zich tot het aanvullen van de kaarten als er sets gevonden waren. Toen ook Hans en Peter Hein waren aangekomen, verdween Set in de kast en kwamen de andere spellen op tafel. Zowel Dirk Jan, Niek als Sten hadden op dat moment al wat sets verzameld, maar het was onduidelijk wie de meeste had, of wat ze van het spel vonden.

Wucherer

Spelers: Bas, Niek, Peter Hein en Sten

Dagmar en Niek hadden onlangs Wucherer gekocht, en dat was voor Peter Hein aanleiding zijn exemplaar van het stof te ontdoen en de regels weer eens door te lezen. Dagmar skipte deze avond, maar Niek was wel benieuwd, net als Bas en Sten.
Wucherer is een satirisch kaartspelletje van Friedemann Friese uit de tijd dat de titels van zijn spellen nog niet standaard met een ?F? begonnen. De bedoeling van het spel is om huizen te bouwen en die te verhuren. Alles is geoorloofd om geld te verdienen: stuur krakers op je tegenstanders af, blaas hun huizen op, vermoord hun huurders of laat die simpelweg verhuizen naar je eigen woningen. Nadeel van het spel is dat alle kaarten in het Duits zijn, en ook niet altijd duidelijk. Daarom greep iedereen regelmatig naar de regels, die helaas ook niet altijd even helder waren.
Bas en Niek begonnen het spel met het verhuren van een woninkje aan goed betalende renteniers. Iedereen wilde ze wel, zodat ze regelmatig van domicilie wisselden door gedwongen verhuizingen. Alleen Peter Hein kreeg ze maar niet te pakken; hij moest zich tevreden stellen met een muzikant en een alleenstaande moeder met kind. Hij was er ook verantwoordelijk voor dat Bas na een bom in de nor belandde, al was de bom helemaal niet tegen hem gericht. Bas had geen alibi of goede advocaat, en moest een tijdje in de cel doorbrengen, wat hem veel huurinkomsten kostte.
Uiteindelijk loste Sten hem daar af. Hij stuurde de politie af op Niek, maar omdat alle anderen Peter R. de Vries zaten te kijken (en dus een alibi hadden), belandde hij zelf in de lik en kwam Bas vrij. Het spel was toen ook al bijna afgelopen. Eindelijk kon Bas flink incasseren, maar het was te laat om nog in de buurt van de rest te komen. Niek had het langst van de renteniers kunnen profiteren en boekte een duidelijke overwinning.
Iedereen vond het wel een aardig spel, op Bas na. Het leek hem typisch een spel dat het van z?n thema moet hebben, maar na een paar keer spelen al niet meer leuk is.

Uitslag: Niek 53, Sten 43, Peter Hein 34, Bas 22
Waardering: Niek, Peter Hein en Sten 3, Bas 2

Gangster

Spelers: Dirk Jan, Hans en Willemien

Willemien had Gangster uit de kast gehaald, een oudje van Avalon Hill. Dirk Jan en Hans wilden wel meespelen, maar helaas kwam het daar niet echt van. Het doornemen van de regels duurde even lang als het spelletje Wucherer aan de andere kant van de tafel. Om al die moeite niet vergeefs te hebben gedaan, begonnen ze toch aan het spel, al was het al snel te laat om het uit te spelen. De regels gaven als indicatie drie kwartier per speler, en omdat niemand zin had om tot in de kleine uurtjes door te gaan werd het spel toch voortijdig gestaakt.

Crazy Derby

Spelers: Bas en Peter Hein

Wucherer had ietsje langer geduurd dan de 20 minuten die op het doosje staan, en dus gingen Niek en Sten weer naar huis. De anderen waren net klaar met de uitleg van Gangster, en wilden het dus ook wel eens gaan spelen. Bas en Peter Hein kozen voor nog een snel spelletje Crazy Derby, dat ook met twee spelers kan.
In het begin was het nog een beetje mat. Met z?n tweeën is er weinig reden om op een ander dier te gokken dan je tegenstander als je mee kunt gaan. Dat kost allee maar kaarten. Maar na een paar beurten was het niet meer mogelijk om mee te gaan, en waren beiden gedwongen hun geld op meerdere beesten in te zetten. Peter Hein speelde een paar keer slinks de ?loser? als Bas net op het punt stond een dier te laten finishen. Bas op zijn beurt liet Peter Hein zelf het werk doen, en speelde geen dieren waar Peter Hein er al veel van had. Uiteindelijk bleken de ?loser?-kaarten van Peter Hein redelijk desastreus voor Bas (vooral toen hij al vijf schildpadden had gespeeld), en won Peter Hein afgetekend.
Een redelijk grappig kaartspelletje, dat waarschijnlijk leuker is met meer spelers.

Uitslag: Peter Hein 171, Bas 86
Waardering: Peter Hein 3, Bas 2½