Spel aan de Maas: 17 februari 2004

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Pascal, Peter Hein, René en Shuk-ha

Gespeelde spellen:

Stephensons Rocket
Puerto Rico
Labyrinthe kaartspel

Met zes spelers bleek het weer lastig om een spel te spelen dat geschikt is voor zes, en waar ook iedereen zin in had. Zodoende werden er weer twee groepjes van drie gevormd. Pascal en Shuk-ha hadden net Stephensons Rocket gespeeld, en wilden dat wel eens proberen. Peter Hein bood aan het uit te leggen. Puerto Rico kwam ook ter sprake als potentieel spel, waarop Bas zich niet bedacht en uit de kast van René haalde.

Stephensons Rocket

Spelers: Pascal, Peter Hein en Shuk-ha

Het exemplaar van Pascal en Shuk-ha was nog zo vers dat ze de fiches nog niet gestanst hadden. Gelukkig bleek René het spel ook in zijn bezit te hebben, waar al wel enig sorteerwerk was verricht.
Voor Peter Hein was het al bijna weer een jaar geleden dat hij het voor het laatst gedaan had, maar een snelle blik op de regels volstond om het uit te kunnen leggen.
Terwijl Shuk-ha het noorden van Engeland begon te verkennen, zochten de heren elkaar op in het zuiden. Peter Hein begon direct met het plaatsen van veel stations, om die vervolgens op de spoorlijnen aan te sluiten. Toen hij hier al snel veel geld mee verdiende, besloten de anderen deze tactiek ook toe te passen. In de aandelen was Pascal weer een stuk succesvoller, en hij scoorde dan ook veel geld bij de verschillende fusies.
Shuk-ha begon ondertussen veel stations te plaatsen, in de hoop die aan te sluiten. Peter Hein zag zijn positie bedreigd en stuurde de betreffende spoorlijn precies tussen twee van haar stations door. Hij werd met gelijke munt terugbetaald, want Shuk-ha besloot daarna ook met een grote boog om zijn stations heen te gaan.
Uiteindelijk werd het duidelijk dat de rode spoorwegmaatschappij de eindmaatschappij zou worden. Maar omdat deze maatschappij doodliep, was het aansluiten van andere spoorlijnen op de rode lijn de enige manier om aan rode aandelen te komen. Peter Hein, die aanvankelijk nog de minste rode aandelen had, zag dit het vroegst aankomen, en wist via wat omwegen de meerderheidsaandeelhouder te worden. Omdat hij ook de meeste stations aan deze lijn had, scoorde hij in de laatste puntentelling meer dan 50.000 pond, en won daarmee afgetekend. Hiermee bleek maar weer dat je een grote voorsprong hebt bij dit spel als je het al vaker gespeeld hebt. Desondanks vonden Pascal en Shuk-ha het een leuk spel, dat toch niet zo complex bleek te zijn als ze eerst dachten.

Uitslag: Peter Hein 113, Pascal 86, Shuk-ha 37
Waardering: Pascal en Peter Hein 4, Shuk-ha 3½

Puerto Rico

Spelers: Bas, Dirk Jan en René

We waren bij René op bezoek en hadden niet veel meegenomen. Dus moest er een keus gemaakt worden uit zijn spellenkast. We waren met teveel spelers voor één spel dat iedereen leuk vond en dus werd de groep in tweeën gesplitst. Bas, Dirk Jan en René wilden graag weer eens Puerto Rico spelen. René en Bas hadden dat, alweer een tijdje terug, een paar keer gespeeld, Dirk Jan kende het van slechts één spelervaring. Bas en René keken de regels nog eens door en legden ze nog even aan Dirk Jan uit.
Bas mocht starten met de maïs. Hij koos er voor om de maïsproductie grootschalig aan te pakken terwijl Dirk Jan koos voor een combinatie van maïs en indigo. Bas wist met zijn maïs het eerste punt binnen te halen voordat de anderen aan produceren toekwamen. Later in het spel bouwde René een sterke positie in koffie op. Dirk Jan wist hem echter een plantage teveel op te dringen, waarmee hij niets kon produceren. Een paar ronden later maakte hij dit weer goed toen hij de kapitein had gekozen. Hij liet speciaal voor René een schip leeg waar hij zijn tabak in kon laden. Helaas voor Bas was er hierdoor geen ruimte meer voor zijn voorraad van vier maïs, die daardoor in het pakhuis moest blijven liggen. De ronde hierna compenseerde Bas dit door een leeg schip te laden met zijn maïs voorraad, waardoor Dirk Jan zijn lading indigo niet meer kwijt kon. De spelers hadden dit spel een voorkeur voor het ronselen van kolonisten. Zoals vaker eindigde dit spel dan ook omdat de kolonisten op waren. Vreemd genoeg was er nu echter geen enkel groot gebouw gebouwd. Het hele spel werd er weinig geproduceerd, nog minder gehandeld en daarom ook weinig gebouwd.

Uitslag: Bas 34, Dirk Jan 32, René 28
Waardering: Bas en René 5, Dirk Jan 4

Labyrinthe kaartspel

Spelers: Bas, Dirk Jan, Pascal, Peter Hein, René en Shuk-ha

Puerto Rico en Stephensons Rocket waren min of meer gelijktijdig uitgespeeld. Toen kwam alsnog het Labyrinthe kaartspel op tafel, dat Peter Hein aan het begin had voorgedragen als optie voor zes spelers. Omdat het vrij simpel is, leek het wel geschikt als afsluiter, en Bas had het alvast gepakt terwijl bij Stephensons Rocket de laatste ponden werden uitgedeeld.
Met zes spelers is het aantal beurten dat iedereen heeft beperkt, en dus ook de scoringsmogelijkheden. Bas en René hadden een beurt minder dan de rest, en troffen het niet dat de symbolen op hun kaarten vaak niet voorkwamen op de reeds liggende kaarten in het labyrint. Het was voor iedereen maar afwachten of de kaarten een beetje gunstig waren tijdens de eigen beurt. Vooruit plannen is er niet bij, dat frustreert alleen maar. Dirk Jan slaagde er als enige in om een keer twee kaarten te pakken in plaats van een, maar had daarvoor ook al een keer niks kunnen pakken. Voor Pascal en Peter Hein lagen de kaarten doorgaans het meest gunstig, zodat zij uiteindelijk twee kaartjes meer hadden dan de rest.
Niemand had het idee gehad veel invloed te hebben op het eigen resultaat, zodat de waarderingen van dit spelletje op z?n zachtst gezegd lauw waren.

Uitslag: Pascal en Peter Hein 7, Bas, Dirk Jan, René en Shuk-ha 5
Waardering: Pascal, Peter Hein en Shuk-ha 2½, Bas en René 2, Dirk Jan 1½