Wordlink

Geplaatst door

2-4 spelers
60-90 minuten
Uitgever: Play Time (2001)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Woord- en taalspellen zijn er sinds mensenheugenis al geweest en zullen er ook wel blijven. Omdat er altijd een markt voor spellen in dit genre te vinden is, komt er om de zoveel tijd ook een nieuwe variant op de markt. Naast het wereldberoemde Scrabble heb je ook Stapelwoord, het Van Dale spel, of het ouderwetse galgje of woordenboekspel. Wordlink is een woordspel geënt op de woordzoekpuzzels die vaak in tijdschriften staan.

De letterblokjes bij Wordlink zijn zeshoekig en dit geeft vele mogelijkheden. In tegenstelling tot Scrabble hoeft de letter niet met alle buren een bestaand woord te vormen. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk woordcombinaties te vinden in de wirwar van letters. De woorden kronkelen als slangen over het bord. Een zandloper geeft de tijdslimiet aan en onder deze druk moeten zoveel mogelijk woorden gevonden worden. De letters hebben verschillende punten. Als je tijd om is, wordt gekeken hoeveel punten de woorden die je gevonden hebt in totaal opleveren. Het is aan de spelers om te beslissen welke type woorden wel en niet mogen: eigennamen, afkortingen, buitenlandse woorden etc. Meestal is bij dit soort spellen het woordenboek de beste scheidsrechter.

Aan het begin van het spel moeten alle spelers 8 blokjes uit de zak pakken en een zo lang mogelijk woord vormen. De speler die dat lukt mag beginnen met dat woord en krijgt 25 bonuspunten. De andere spelers leggen hun blokjes terug in de zak. Iedere keer dat een speler aan de beurt is wordt er één letterblokje uit de zak gepakt en aan één van de op het bord liggende letters aangelegd. Om de 5 beurten volgt een bonusronde waarbij de spelers met 8 blokjes een zo lang mogelijk woord op het bord proberen te maken. De winnaar krijgt steeds 25 bonuspunten, de rest alleen de punten van dat woord. Het spel is afgelopen als alle blokjes op zijn. Als dat te lang duurt kan ook besloten worden na een bonusronde het spel te stoppen.

… en de waardering

Wordlink is een geslaagde woordspelvariant. Door de hektik van de tijdsdruk wordt er extra spanning toegevoegd. Heb je bij Scrabble soms een ijzig stille tafel waar diep en lang wordt nagedacht, bij Wordlink zal je dit nooit tegen komen. Rode wangen, het roepen van woorden en een druk schrijvende medespeler is een waarschijnlijker scenario. Mensen die zich goed kunnen beheersen en opleven onder druk zijn zeker in het voordeel. Niet de beste linguïst hoeft dit spel te winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *