Spel aan de Maas: 24 februari 2004

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein, René en Willemien

Gespeelde spellen:

Reis om de wereld in 80 dagen
Acquire
Veilingmeesters van Amsterdam

Een van Peter Heins goede voornemens voor het nieuwe jaar is om eindelijk eens al zijn ongespeelde spellen te spelen. Zodoende had hij een paar van deze spellen klaargelegd. Reis om de wereld in 80 dagen lag al twee jaar stof te verzamelen, maar daar kwam nu een einde aan omdat veel mensen wel benieuwd leken. Omdat het niet voor zeven spelers geschikt is moest er toch gesplitst worden. Dirk Jan wilde wel graag Acquire spelen, waarbij Dagmar en Niek zich aansloten.

Reis om de wereld in 80 dagen

Spelers: Bas, Peter Hein, René en Willemien

Dit spel is een ouwetje van Wolfgang Kramer uit de jaren 80, wat aan de doos erg goed te zien is. Toen Peter Hein de regels had uitgelegd, riep het vergelijkingen met ganzenbord op, ook al niet echt modern.
Het spel verliep vrij vlot. Peter Hein had in het begin nog een kleine voorsprong, maar al snel sloten de anderen aan en haalden ook in. Het was toen de beurt aan Bas om een voorsprong te nemen. Omdat hij er twee keer in slaagde een ?sprong? te maken was hij als eerste voorbij de drie vakjes met handboeien. De kaarten die hij na de sprong had gekregen bleken de juiste, want hij kon daarmee zonder problemen uitlopen naar de finish. De anderen waren toen nog niet voorbij de drie handboeien, en voelden weinig behoefte om de strijd om de tweede plaats aan te gaan.
Iedereen vond het maar matig. Leuker dan ganzenbord, maar toch enigszins gedateerd.

Waardering: Peter Hein 3, Bas 2½, René en Willemien 2

Acquire

Spelers: Dagmar, Dirk Jan en Niek

Peter Hein had een exemplaar van de klassieker Acquire op de kop weten te tikken. Dagmar en Niek kenden dit spel nog niet en wilden het wel eens uitproberen. Dirk Jan heeft het spel ook thuis en kon de regels uitleggen.
Omdat het voor Niek en Dagmar de eerste keer was dat ze het speelden werd besloten om geheel ?open? te spelen. Hierdoor was het tijdens het spel eenvoudig om te bepalen wat er geruild moest worden om een meerderheidsbelang veilig te stellen. Dagmar wist als eerste een hotelketen te starten. Ook de volgende twee ketens werden door haar opgericht. Maar ze slaagde er niet in om een fusie tot stand te brengen. Dit werd door Dirk Jan als eerste gedaan, maar helaas voor hem was Niek hiervan de grootste profiteur. Dagmar had er in het geheel geen belang bij. Ook bij de volgende fusies moest zij toekijken. Hierdoor was het spel voor haar lange tijd niet erg interessant: ze had geen geld meer om aandelen te kopen en kon niet meer dan toekijken hoe Dirk Jan en Niek de ene keten na de andere oprichtten, kochten en weer verkochten. Ten slotte kon Dagmar het spel (zonder enthousiasme) beëindigen door twee grote ketens te laten fuseren tot één keten met meer dan 41 hotels. Dirk Jan kon als speler na Dagmar bij de aandeleninwisseling zekerstellen dat hij de meerderheid in de twee belangrijkste ketens behield. Hierdoor wist hij Niek ruim voor te blijven.
Doordat Dagmar het middenspel zonder geld had moeten toekijken, kon ze het spel niet erg waarderen. Met meer spelers of met een iets gunstiger trekken van de blokjes was dit waarschijnlijk minder opgevallen.

Uitslag: Dirk Jan 62.000, Niek 54.500, Dagmar 11.300
Waardering: Dirk Jan 5, Niek 3, Dagmar (hele kleine) 2

Veilingmeesters van Amsterdam

Spelers: Bas, Peter Hein, René en Willemien

Na De reis.. was er nog ruim de tijd voor een wat groter spel. Peter Hein stelde Veilingmeesters voor, waarvan hij zijn eigen exemplaar nooit eerder gespeeld had. Hij kwam er toen ook achter dat de klok niet naar behoren functioneerde. De pijl schoot regelmatig met een harde klap terug naar start. Uiteindelijk was dit teveel en werd de pijl met grote kracht los geslingerd van de draaischijf. Gelukkig was Dirk Jan, die was begonnen het verslag van Acquire te schrijven, toen bereid de rol van veilingklok op zich te nemen (uiteraard moest er nu niet gemept, maar geroepen worden als iemand het bedrag wilde betalen).
De eerste kaarten werden doorgaans geveild voor iets meer dan honderdduizend florijnen. Peter Hein investeerde fors in de goederenmarkt, waarvan de uitkering als eerste en ook een keer vaker komt. Maar omdat het even duurde voordat de eerste zandlopers langskwamen, konden de anderen bijkomen. Daarna ging het sneller, en de uitkeringen volgden elkaar snel op. Toen kwamen ook de eerste 3x-kaartjes, die erg gewild waren. Vooral René en Willemien kregen vaak de beschikking hierover, zodat zij fors uitliepen op de goederenmarkt. Peter Hein was daar nergens meer, Bas was bijna overal tweede.
Bas besloot nu dat zijn positie op het bord wel voldoende was, en nam niet meer aan de veilingen deel. Dat bespaarde hem veel geld. René en Willemien waren een stuk kwistiger met hun geld, en gaven soms veel uit, vooral om te voorkomen dat iemand anders de actie zou krijgen. Peter Hein deed ook weinig meer mee aan de veilingen, maar omdat zijn positie op het bord wat minder was dan die van Bas, verdiende hij een stuk minder. Het was dus uiteindelijk niet verassend dat Bas met enige voorsprong won. De anderen zaten dicht op elkaar, waarbij Peter Hein van zijn zuinigheid profiteerde, en René het betreurde dat hij een lening was aangegaan.
Iedereen gaf het een goede waardering, waardoor Veilingmeesters met stip in de ?eeuwige? top 10 van hoogst gewaardeerde spellen is komen te staan.

Uitslag (x ?10.000): Bas 164, Peter Hein 138, Willemien 123, René 117
Waardering: allen 4