Spel aan de Maas: 25 mei 2004

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Det, Dirk Jan, Frank, Niek, Peter Hein, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Einfach Genial
Borgia
Hansa

Omdat Peter Hein deze avond enige zorgtaken had maar ook graag spelletjes wilde spelen, was de spellenavond weer bij hem thuis. Det was ook weer van de partij, en met zo?n beetje alle regulars werd er direct in twee groepen gespeeld, die zich al hadden gevormd aan de tafels.

Einfach Genial

Spelers: Det, Peter Hein, Wendy en Willemien

Einfach Genial is een nieuw legspel van Kosmos in een grote doos. De spelers moeten speelstukken bestaande uit twee hexen op het bord plaatsen. Op iedere hex staat een symbool met een van zes kleuren. Door het aansluiten aan andere hexen in dezelfde kleur scoor je punten in die kleur. Je eindscore is het aantal punten bij de kleur waar je de minste punten van hebt. Een bonuspunt voor wie op basis van deze beschrijving de auteur raadt.
De eerste kleur waarvan een groot gebied ontstond was rood. Iedereen scoorde behoorlijk in deze kleur. Monocultuur is niet goed in dit spel, dus toen andere kleuren groeiden waren die natuurlijk veel interessanter. Dat waren aanvankelijk groen en later vooral paars. Peter Hein trok echter geen stukken met groen, en Det niet met paars. Wendy en Willemien wel, en zij deden het in beide kleuren weer goed. Peter Hein had bij paars niet te klagen. Net als bij rood kreeg hij bij deze kleur achttien punten, wat hem een bonusbeurt opleverde. De ontwikkeling van zijn andere kleuren baarde hem echter zorgen.
Wendy kon alle kleuren wel gelijkmatig ontwikkelen. Willemien had nog steeds geen punten bij oranje en geel, maar toen zich hiervan grote gebieden vormden schoot ze naar voren. Det zat nog steeds te wachten op paarse stukken toen er al geen leuk paars gebied meer was. Peter Hein hoopte nog wat punten te scoren bij groen, op dat moment zijn zwakste kleur, maar werd dwarsgezeten door Wendy, die de vrij gebieden bij groen innam.
De gelijkmatige ontwikkeling bezorgde haar uiteindelijk de overwinning. Willemiens inhaalslag was te laat begonnen om te kunnen winnen. De slag om de derde plaats tussen Det en Peter Hein werd pas bij de tweede tiebreaker beslist. Peter Hein bleek uiteindelijk net iets gunstiger te hebben getrokken. Iedereen vond het wel een vermakelijk spel.

Uitslag: Wendy 13, Willemien 11, Peter Hein 7/11/15, Det 7/11/13
Waardering: Det 4, Peter Hein, Wendy en Willemien 3½

Borgia

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Frank en Niek

Dagmar wilde graag nog een keer Borgia proberen. Het vorige potje was niet goed bevallen, maar misschien zou het een tweede keer wel ineens, spontaan, leuker zijn. De rest van de mensen aan de eetkamertafel van Peter Hein waren bereid om het spel na de negatieve ervaringen nog een kans te geven of te lui om een ander plekje te zoeken. 
Dagmar legde de spelregels uit en vergat daarbij van alles omdat de regels zelf nogal chaotisch en als-dat-dan-dit-achtig zijn opgesteld. Probeer dat maar eens te onthouden. 
Dirk Jan had erg veel geluk bij het uitdelen van de startkaarten, en had daardoor al een paar mooie steden voor zich liggen. Een goed begin is het halve werk bleek later.
Omdat Frank met zijn 41 lentes de oudste speler aan tafel was, mocht hij beginnen als paus. Het spel was nieuw voor hem, dus dan is het moeilijk om te beslissen wat je moet doen. Frank besloot daarom maar om zo veel mogelijk kaarten bij de veilingen op de kop te tikken. Dit lukte heel aardig, maar pakte heel anders uit dan hij had gedacht. Bij de pausverkiezing had hij daardoor ineens de aantrekkelijkste ambten te verdelen en daardoor werd hij zonder discussie tot paus verheven. De paus moet namelijk zijn ambtkaarten onder de andere spelers verdelen. Het pausschap levert wel veel punten op, maar je bent daardoor wel je (duurbetaalde) ambten kwijt.
De tweede ronde bleek geen gezegende voor Zijne Heiligheid Frank. Twee keer werd er een Simonie kaart tegen hem gespeeld. De andere spelers moeten dan stemmen of ze de paus nog wel vertrouwen en als ze tegen de paus stemmen, moet hij een beurtje overslaan. Niemand had ook maar een greintje vertrouwen in de paus (het levert per slot van rekening niets op om voor de paus te zijn, dus waarom zou je) en dus moest Frank twee keer een beurt overslaan, tot zijn grote frustratie. Aan het eind van deze ronde had Niek de meeste ambten en was hij dus de nieuwe paus. 
De derde ronde was paus Niek ook de sigaar doordat Savonarola de reformatie begon te prediken. Daardoor mocht paus Niek geen handkaarten meer spelen terwijl hij had gespaard voor een lekker leger om eens flink wat gebieden in naam van het geloof te claimen. Daardoor wist hij geen punten te scoren en was hij een dankbaar slachtoffer voor de plunderende legers van de andere spelers. Bas hield zijn hand op de knip om via het geld nog wat overwinningspunten binnen te halen. Dirk Jan deed waar hij het hele spel al goed in was, punten veroveren. Frank stuurde nog een armzalig legertje naar de stadspoort van Dagmar toe, maar dit was bij voorbaat al kansloos (want net zo sterk als de aangevallen stad en dan wint de verdediger automatisch) waardoor het leger roemloos naar de aflegstapel verdween. Desalniettemin moest Frank zijn soldaten nog wel soldij uitkeren. Vervolgens probeerde hij nog een handkaart van Bas te pikken, maar die had geen kaarten meer, dus weer verdween een kaart van Frank zonder effect naar de aflegstapel. Tenslotte speelde hij nog een Simonie kaart, maar paus Niek moest daar hartelijk om lachen omdat die toch niet meer aan de beurt zou komen. 
Het meest onzinnige deel van het spel is de derde pausverkiezing. De paus krijgt punten, maar geeft er niets meer voor terug wat nog wat oplevert, dus waarom zou je voor een ander stemmen. Omdat paus Niek door Savonarola niets had kunnen doen en geen punten meer kreeg, werd hij nog maar een keer pro forma tot paus verkozen omdat de andere spelers geen zin hadden om eindeloos stemrondes te doen. Het was bovendien wel duidelijk dat Niek zeker niet meer zou winnen (Dirk Jan lag al het hele spel door zijn startkaarten meters ver voor). De uitslag was dan ook niet verrassend. De waardering ook niet.

Uitslag: Dirk Jan 89, Dagmar 78, Bas 68, Niek 51, Frank 48
Waardering: Niek 1½, Dagmar, Bas, Dirk Jan en Frank 1

Hansa

Spelers: Det, Peter Hein, Wendy en Willemien

In tegenstelling tot Einfach Genial is Hansa niet genomineerd voor de SdJ 2004. Sterker nog, het staat niet eens op de lijst met aanbevolen spellen. Peter Hein is het daar in ieder geval niet mee eens, en stelde het voor als volgende spel. Wendy en hij hadden het al eerder gespeeld, maar omdat Det wat beter in de regels zat nam zij de uitleg op zich.
Net als de vorige keer bestonden de eerste beurten voornamelijk uit het aftasten van het spel. Peter Hein en Wendy hadden zich voorgenomen niet de fout van de vorige keer te herhalen, en wilden nu vaker marktkraampjes plaatsen. Maar natuurlijk was de verleiding om toch goederen te verschepen vaak te groot. Ze troffen het niet dat ze beide goederen verloren doordat iemand anders goederen in dezelfde kleur verscheepte; Wendy overkwam dit zelfs twee keer kort achter elkaar.
Det had het duidelijk vaker gespeeld, en plaatste in het begin veel kraampjes. Dit leverde haar een leuke bijverdienste op. Bovendien hoefde ze nooit ver te varen om haar goederen te verkopen. Willemien plaatste ook veel kraampjes, maar haar locaties (zoals het afgelegen Lübeck) waren duidelijk minder in trek.
Det beëindigde uiteindelijk het spel door weer goederen aan te vullen. Omdat zij de laatste speler was, kwam er niemand meer na haar aan de beurt. In haar laatste beurt kon ze ook nog eens een interessante levering uitvoeren, waardoor ze comfortabel won.
Iedereen vond het wel een aardig spel.

Uitslag: Det 46, Willemien 40, Peter Hein 37, Wendy 33
Waardering: Peter Hein en Willemien 3½, Det en Wendy 3