Spel aan de Maas: 16 augustus 2005

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Cyrille, Dirk Jan, Jacqueline, Leunis, Noortje, Peter Hein, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Fürsten von Florenz
Palazzo
Puerto Rico
Indus
Boonanza

Cyrille wilde graag eens meespelen en maakte deze avond zijn debuut. Met nog twee introducés in de personen van Leunis en Noortje was het een redelijk volle bak met tien man. Wendy had Palazzo mee en had daar binnen mum van tijd drie andere geïnteresseerden voor gevonden. Voor de overgebleven zes ging Bas kijken of hij wat in de kast had staan.

Fürsten von Florenz

Spelers: Anneke, Bas en Peter Hein

Bas had twee toppers van alea uit de kast gehaald, Fürsten en Puerto Rico. Anneke, Bas en Peter Hein wilden Fürsten wel doen, de anderen gingen voor Puerto Rico. Alledrie hadden ze het spel al eerder gespeeld, maar voor Anneke was dat alweer een tijdje geleden. De regels werden nog even kort doorgenomen voor het begin, waarbij Peter Hein nog op het belang van de jongleurs wees. Deze lieden gingen de eerste ronden dus ook niet voor minder dan 800 florijnen weg.
Met drie spelers is er een overvloed aan beschikbare personenkaarten, dus konden de spelers zich het permitteren daar niet direct als een gek zoveel mogelijk van te kopen. Peter Hein deed dat toch, en koos voor de strategie om zoveel mogelijk werken te voltooien, al waren ze niet altijd de meest prestigieuze. Anneke en Bas slaagden daar beter in, maar maakten er weer veel minder. Anneke was ook van plan aardig wat gebouwen te kopen, en kocht ook nog een bouwmeester in om geld te besparen. Als enige kocht ze ook bonuskaarten, die haar aan het einde nog van pas zouden komen.
Ondanks de beperktere concurrentie om allerlei zaken is het ook met drie spelers nog even puzzelen om goed uit te komen met je werken. Bas en Peter Hein planden allebei om in de laatste ronde nog twee werken te voltooien. Daarbij hadden ze allebei iets specifieks nodig in de veilingronde (een woud respectievelijk een wervingskaart), zodat ze elkaar niet dwars zaten bij het veilen. Daardoor slaagde beider opzet, maar het was Anneke die de laatste ronde het mooiste werk publiceerde. Met twee bonuskaarten kwam ze op maar liefst 29 werkpunten, het record voor dit potje. Tijdens het spel had ze echter maar weinig werken gepubliceerd, zodat ze wat achter bleef bij Bas en Peter Hein. De eindstand was een fotofinish tussen de heren, die Bas met het kleinst mogelijke verschil won. De prestigekaart die Peter Hein nog punten opleverde voor de meeste werken (acht stuks) was net niet genoeg om Bas in te halen.
Een leuk spel met een spannend einde.

Uitslag: Bas 68 (600 florijnen), Peter Hein 68 (500), Anneke 53
Waardering: Peter Hein 5, Bas 4½, Anneke 3½

Palazzo

Spelers: Jacqueline, Noortje, Wendy en Willemien

Aan een klein bij tafeltje in de achterkamer van Dirk-Jan was genoeg ruimte om Palazzo te spelen. Het was voor iedereen de eerste keer dus het was even puzzelen in de regels en aftasten wat wijsheid was. Noortje wist uiteindelijk de meeste en mooiste paleizen te bouwen.
Omdat het eerste potje redelijk vlot was verlopen en iedereen er net een beetje in zat stemde het damegezelschap unaniem in met een revanche! Al snel was duidelijk dat allen het spel beter door hadden. De scores waren hoger en lager dichter bij elkaar dan bij het eerste potje. Omdat aan het eind het spel stokte en er volgens Willemien toch iets te weinig tactiek bij komt kijken stelde ze haar waardering naar beneden bij.

Uitslag 1e potje: Noortje 28, Willemien 26, Wendy 18, Jacqueline 14
Uitslag 2e potje: Wendy 37, Willemien 35, Noortje 34, Jacqueline 32
Waardering: Jacqueline en Noortje 4, Wendy 3½, Willemien 2½ (eerst 3)

Puerto Rico

Spelers: Cyrille, Dirk Jan en Leunis

Er blijven drie spelers over voor Puerto Rico. Omdat Leunis dit spel nog niet kent, terwijl Cyrille en Dirk Jan het al een paar keer hebben gespeeld, maar geen van beiden de regels erg nauwkeurig kent, gaat er behoorlijk veel tijd zitten in het klaar- en uitleggen van het spel.
Cyrille is niet gewoon dat er meerdere dubloenen op een karakter ligt. Met drie spelers komt het in dit spel wel voor dat er drie of vier dubloenen op een karakter liggen voordat het gekozen wordt. Dirk Jan begint het spel met de maïsplantage. Hij breidt zijn plantages niet snel uit en produceert weinig. Omdat hij wel een grote èn een kleine handelspost heeft, is de handelaar erg interessant voor hem. Door de lage productie weet hij niet heel veel winstpunten te verwerven met het verschepen van goederen. Op het einde van het spel heeft hij wel een werf en een haven gebouwd. Het spel duurt echter te kort om hier de vruchten van te plukken. Cyrille investeerde vroeg in een haciënda, waardoor zijn productie snel groeide. Leunis kende het spel nog niet en spaarde de eerste beurten voor een grote Indigo fabriek. Het duurde wel een tijdje voor hij ook een tweede Indigo plantage had. Op het einde was Leunis wel de enige speler met een groot gebouw: het fort. Het spel eindigde doordat de kolonisten op waren. Dirk Jan concludeerde dat hij de laatste beurt beter een Raadhuis dan een haven had kunnen bouwen.
Bij de telling blijken de spelers dicht bij elkaar in de buurt te zijn geëindigd. Leunis en Cyrille delen zelfs de eerste plaats!

Uitslag: Cyrille 34 + 1 handelswaar, Leunis 34 + 1 dubloen, Dirk Jan 31
Waardering: Dirk Jan en Cyrille 4½, Leunis 4

Indus

Spelers: Anneke, Bas en Peter Hein

Fürsten was met een uurtje vrij snel afgelopen. Terwijl de rest nog druk bezig was met hun spellen, haalde Peter Hein Indus uit zijn tas, dat nieuw was voor Bas. Anneke en Peter Hein kenden het al, maar dat bleek niet echt een voordeel. Vooral Anneke was erg goed in het laten slaan van haar expeditieleden, wat haar veel scoremogelijkheden kostte. Peter Hein richtte zich iets te veel op de gebouwen. Concentratie op het complexe kanalensysteem was beter geweest, want dat leverde elf punten op voor wie daar de meeste expeditieleden had. Bas had dat beter in de gaten, en in combinatie met een grote hoeveelheid geslagen expeditieleden van Anneke en Peter Hein haalde hij een afgetekende overwinning.
Iedereen was wel redelijk te spreken over dit eenvoudige spel.

Uitslag: Bas 43, Peter Hein 27, Anneke 10
Waardering: allen 3

Boonanza

Spelers: Bas, Dirk Jan, Leunis, Peter Hein en Willemien

Nadat Puerto Rico, Palazzo en Indus afgelopen waren volgde er een grote uittocht van spelers. Het overgebleven vijftal wilde nog wel een spelletje, en de keuze viel op de moderne klassieker Boonanza. Geen uitleg nodig, gewoon spelen. Uit de uitbreiding werd nog gespeeld met de Cacaobonen en de Wijnbrandbonen (of hoe dat in het Nederlands heet), wat weer extra mogelijkheden biedt. Erg goed geschud was het nog niet, want in het begin kwamen er direct al drie cacaobonen langs. Bas was de enige die ze durfde te verzamelen, en cashte er drie vlak voor de vierde langskwam. Die was natuurlijk waardeloos, zodat iedereen hoopte hem niet te trekken. Niet lang daarna gebeurde hetzelfde met de tuinbonen. Met vijf spelers was natuurlijk iedereen zo verstandig om geen derde bonenveld te kopen, zodat de cacaobonen en tuinbonen ook niet terug kwamen.
Er werd natuurlijk driftig geruild, waarbij Peter Hein verbazing wekte door van Willemien te verlangen dat ze Bas een kaart cadeau deed; hij stond nog bij Bas in het krijt, en wilde het zo vereffenen. Dit legde hem geen windeieren, want daarna werd een deal een paar keer in zijn voordeel beslist, terwijl er anderen waren met hetzelfde aanbod. Dit leverde hem net de extra daalders op die nodig waren voor de winst.

Uitslag: Peter Hein 15, Bas 13, Dirk Jan, Leunis en Willemien 11
Waardering: allen 3½