Louis XIV

Geplaatst door

Het spel …

Onder het alealabel brengt Ravensburger al enige jaren met succes de wat moeilijkere spellen voor volwassenen uit. Puerto Rico is daar uiteraard de bekendste van, maar veel meer spellen van dit label zijn enthousiast ontvangen. Toen ik zag dat Louis XIV bedacht was door Rüdiger Dorn die ook mijn favoriete aleaspel Händler von Genua op zijn naam heeft staan was de verwachting helemaal hoog gespannen.

Het speelbord bestaat uit twaalf losse personenkaarten met daarop bekende edelen uit de tijd van de Zonnekoning. Bij al die edelen valt iets te halen door middel van invloedsstenen. Het spel wordt gespeeld in vier ronden en iedere ronde eindigt met een telling van alle edelen. Soms moet je alleen een meerderheidsinvloed hebben, andere keren is je aanwezigheid en een buideltje geld ook voldoende om de edele over de brug te laten komen. Lodewijk zelf staat graag in het middelpunt van de belangstelling en daarmee bij één van de edelen die zich daar op houden. De persoon die dat genoegen mag smaken heeft die ronde ook wat extra’s weg te geven natuurlijk. Naast geld en speciale kaarten kan je iedere ronde missiechips winnen. Deze heb je nodig om missies te vervullen. Buiten de vijf punten die iedere voltooide missie aan het eind van het spel op levert, krijg je bij het uitspelen van deze kaarten ook altijd een extra privilege. Bij gemakkelijke missies zal dit iets kleins zijn zoals bijvoorbeeld het inzetten van een extra invloedssteen bij een bepaalde persoon. Maar bij moeilijkere missies kunnen dit heel aardige zaken zijn.

Eén van de leuke aspecten van dit spel is dat de personenkaarten iedere ronde omgedraaid worden, waardoor de eisen om iets te krijgen veranderd worden. De ene ronde krijgt alleen de nummer één iets, de andere ronde is het in principe voor iedereen mogelijk om de beloning te krijgen. Zoals bij veel ingewikkeldere spellen moet je om je doel te bereiken via vele tussenwegen gaan. Je hebt iets nodig om iets anders te krijgen wat je vervolgens weer nodig hebt om… etcetera.

Na vier ronden krijgt iedereen punten voor uitgevoerde missies en voor wapenfiches (één punt). Meestal wint de persoon met de meeste uitgevoerde missies.

… en de waardering

Een spel voor de echte liefhebbers van dit genre. Natuurlijk hoort het bij dit soort spellen om even na te denken voor je wat doet, zonder dat kan je het ook niet winnen. Maar zorg wel dat je dit niet bij twijfelaars en eeuwigdenkers speelt, dan duurt een ronde wel heel erg lang. Door de vele mogelijkheden en (zeker voor een zwaarder spel) vele pestelementen heeft deze alea voor mij de verwachtingen waar gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *