Spel aan de Maas: 20 september 2005

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Helène, Niek en Peter Hein

Gespeelde spellen:

Heroscape

Net als vorige keer bleef het deze avond rustig. Peter Hein had Dagmar weten te overtuigen Heroscape met hem te spelen, al was het maar vanwege de Glief van Dagmar. De thema-avond was compleet toen daarna nog Mü werd gespeeld, waar een Dagmar in de spelregels voorkomt (en wint!).

Heroscape

Spelers: Bas, Dagmar, Helène, Niek en Peter Hein

Peter Hein was wat eerder gekomen, omdat het opzetten van Heroscape nogal wat tijd kost. Hij had voor een speelveld gekozen dat geschikt was voor een scenario voor zowel twee als drie spelers, in de verwachting dat er nog genoeg andere spelers zouden komen. Uiteindelijk waren we met vijf, en geen van de meegeleverde scenario?s leent zich voor dat aantal. Maar omdat iedereen het wel graag wilde spelen, besloten we maar in teams van meerdere personen te spelen. Gekozen werd voor het tweede scenario, waarin Sergeant Alexander Drake bevrijd moet worden (of dit moet voorkomen worden, afhankelijk van je perspectief). Bas en Helène speelden samen; hun tegenstander waren Peter Hein (die alleen speelde) en Dagmar en Niek (die samen speelden).
Heroscape is niet geweldig ingewikkeld, dus met de uitleg was Peter Hein snel klaar. Meer tijd ging er zitten in het behandelen van alle legereenheden. Deze zijn wel belangrijk, want op basis daarvan worden de legers gekozen. Dagmar en Niek en Peter Hein moesten twee legers samenstellen van slechts 200 punten elk, en kozen daarom voor de wat minder grote eenheden. Bas en Helène gingen ook voor de kwantiteit, zodat de grote jongens Grimnak en Mimring aan de kant bleven (tot verdriet van Dagmar, die graag met de reusachtige draak had gespeeld).
De paratroepers van Dagmar en Niek kwamen al in de eerste ronde op het bord. Ze deden goede zaken door direct drie gliefen bezet te houden (waaronder die van Dagmar, jawel), en schoten met scherp op Syvarris, die drie treffers moest incasseren. Dat was ook het laatste wat ze klaarspeelden, want Syvarris en de Men in Black schoten de mariniers vervolgens een voor een af. Dagmar en Niek bleven daardoor met slechts twee Zettiaanse wachters zitten.
De troepen van Peter Hein (beenderkrijgers zij aan zij met samurai) trokken snel op richting het legers van Bas en Helène, maar konden nog geen schade aanrichten. Dat kregen ze ook niet, mede dankzij het beschermende aura van Raelin.
Na de dood van de paratroepers zat Peter Hein zich af te vragen hoe hij zijn troepen het beste kon inzetten, toen hij ineens zag dat Sergeant Drake onbeschermd in een hoekje stond. Met twee acties vloog hij Raelin richting de sergeant, waardoor het spel plotseling al in de tweede ronde beëindigd werd. Bas en Helène hadden te laat ingezien dat Raelin over alles en iedereen heen vliegt, en dus ook over hun troepen.
Het was dus een vreemd verlopen potje, dat vooral diende om iedereen wat bekend te maken met het spelsysteem. Peter Hein vond dat systeem wel veelbelovend, en wil het graag snel nog eens spelen. De andere heren zagen ook wel de merites, Dagmar en Helène waren wat gematigder. Dagmar vond het spel wel erg traag, en gaf nog een genadepuntje vanwege die mooie glief.

Waardering: Bas, Niek en Peter Hein 3½, Dagmar en Helène 3

Spelers: Bas, Dagmar, Helène, Niek en Peter Hein

Dagmar maakte zich na Heroscape hard voor Mü, om een speciaal tintje aan de avond te geven. De anderen vonden het prima (of zelfs uitstekend), en ze haalde het snel uit de kast. Na een korte opfrissing van de regels konden we van start. Peter Hein had nog een tactische tip gegeven door te zeggen dat het essentieel is om af en toe chef te zijn als je wilt winnen. Hij gaf direct maar het goede voorbeeld en koos Dagmar als zijn partner.
Met vier van de vijf hoofdtroeven (en enkele subtroeven) gingen de eerste paar beurten voorspoedig. Nadat alle troeven getrokken waren ging het echter wat minder. Peter Hein gaf het initiatief uit handen en verloor veel punten aan de anderen, vooral Niek en Helène. Zijn opluchting was groot toen bleek dat hij en Dagmar net twee puntjes boven hun target zaten, en dankzij de troefkeuze voor ?9? scoorden ze een vette bonus.
In de volgende ronde wilde Dagmar het zelf wel eens als chef proberen. Ze koos Bas als partner, maar was met hem iets minder succesvol. Samen hadden ze te weinig troeven om veel punten te kunnen pakken. De afloop was dramatisch, want uiteindelijk zat Dagmar maar liefst vijf stappen onder haar target. Daarmee verdween haar net verdiende bonus als sneeuw voor de zon.
In de derde ronde had niemand echt geweldige kaarten, zo leek het, en dus greep Peter Hein zijn kans om weer chef te worden. Weer werd Bas als partner gekozen. De chemie tussen hen werkte iets beter dan tussen Bas en Dagmar, want samen haalden ze net genoeg punten voor het target. Ook nu was een slag minder fataal geweest. Na weer een ronde bonuspunten gescoord te hebben nam Peter Hein een behoorlijke afstand op de rest. Toen hij dus in de vierde ronde weer probeerde chef te worden, wilde Niek daar uit alle macht een stokje voor steken, en bood maar liefst zes kaarten. Het verloop van deze ronde was nog dramatischer dan de tweede. In plaats van de benodigde 39 punten haalden Niek en partner Dagmar slechts 14 punten. Dit was een grote klap voor Niek, die bijna weer op zijn score na de eerste ronde terugviel.
De eindstand leek nu wel duidelijk, maar Dagmar wilde graag nog een rondje spelen (ze herinnerde zich het laatste rondje van een recent spelletje Gang of Four, waar zij ook met grote voorsprong leek te gaan winnen). In de laatste ronde gooide Helène, die het hele spel telkens al behoorlijke kaarten had gehad, eindelijk eens een gooi naar het chefschap. Vreemd genoeg koos ze Peter Hein als partner, die daardoor onmogelijk niet als eerste kon eindigen. Maar wie ze ook had gekozen, het maakte weinig uit. In haar eentje haalde ze genoeg punten om een bod van zes te halen, een meer dan ze in werkelijkheid had geboden. Daarmee verdubbelde ze haar score, en behaalde een goede tweede positie.
Dit is duidelijk niet Bas? spel, en hij was dan ook verbaasd door de hoge waarderingen van Dagmar en Peter Hein. Helène en Niek gingen er tussenin zitten.

Uitslag:
Peter Hein: (26+50) + (14+25) + (29+50) + (27+30) + (7+50) = 308
Helène: (11+0) + (8+25) + (10+0) + (3+30) + (39+50) = 176
Bas: (5+0) + (4+0) + (5+50) + (16+30) + (0+0) = 110
Dagmar: (6+50) + (19-50) + (9+0) + (0+0) + (11+0) = 45
Niek: (12+0) +(15+25) +(7+0) + (14-60) + (3+0) = 16
Waardering: Dagmar en Peter Hein 5, Niek 4, Helène 3, Bas 2½