Grosse Geschäfte

Geplaatst door

3-5 spelers
90 minuten
Auteur: Andrea Meyer
Uitgever: Bewitched Spiele (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Duitsland kent tal van spelauteurs die zelfstandig spellen uitgeven, vaak van verrassende kwaliteit. De bekendste van deze uitgevers zijn waarschijnlijk Doris & Frank (bekend van Frank’s Zoo en Ursuppe) en 2F (Funkenschlag en Foute Vrienden Vette Feesten). Een wat minder bekende uitgever is BeWitched van Andrea Meyer. In haar twee laatste spellen kruipen de spelers in de huid van niet zo populaire beroepsgroepen: ambtenaren in ad acta, en projectontwikkelaars in Grosse Geschäfte.

In dit laatste spel houd je je bezig met de ontwikkeling van een groot winkelcentrum. Het zal niemand verrassen dat fraude in de bouw geen uniek Nederlands verschijnsel is. Er komt redelijk wat smeergeld bij kijken om vergunningen te krijgen en opdrachten aan te nemen, en wat moet een eerlijke projectontwikkelaar met een geheime Zwitserse bankrekening?

Doel van het spel is om die bankrekening te spekken met francs. Om dit te bereiken moeten de spelers bouwopdrachten aannemen, en er voor zorgen dat die opdracht zo vaak mogelijk op het bord komt. Het bord stelt het winkelcentrum voor, dat gevuld gaat worden met winkelpanden, waar zich verschillende ketens in gaan vestigen. Voor de opdrachten geldt dat je moet zorgen dat winkelpanden in bepaalde combinaties aan elkaar grenzen, of je moet lege panden zien te verhuren aan de juiste ketens. Iedereen krijgt ook een speciale opdracht, waarbij zelfs bepaalde ketens aan elkaar moeten grenzen. Dit zijn moeilijke opdrachten, die dan ook veel geld opleveren.

Om opdachten zo winstgevend mogelijk te maken heb je vergunningen nodig, waarmee je winkels op het bord plaatst, en daar ketens in vestigt. Dat kost echter smeergeld, maar dat kun je terugverdienen door vergunningen aan te bieden aan andere spelers. Je moet echter kiezen wat je doet: een opdracht spelen of vergunningen spelen. Opdrachten kunnen alleen geld opleveren als ze uitgespeeld zijn, maar hoeveel ze opleveren hangt af van de situatie op het bord, waar je juist vergunningen voor nodig hebt. Dit idee doet erg aan Union Pacific denken.

Het spel duurt drie rondes. Een ronde eindigt als een bepaald aantal opdrachten is uitgespeeld, waarna geld wordt uitgekeerd voor uitgespeelde opdrachten. Wie na de derde ronde het meeste geld in Zwitserland heeft, wint het spel.

… en de waardering

Grosse Geschäfte is een spel dat ik graag erg leuk zou vinden. Het heeft dan ook bijna alles: strategische beslissingen over meerdere rondes heen, tactische keuzes over wat je nu moet doen, timing, interactie, enzovoort. Toch komt het spel op de een of andere manier niet tot leven. De regels zijn niet erg ingewikkeld, maar toch is het behoorlijk taai. Het helpt daarbij niet dat je soms hoofdpijn krijgt van de kleuren van de winkels, en in welke combinaties de ketens nou precies geld opleveren. Grosse Geschäfte is een prima spel, maar mist net die X-factor die het tot een goed of geweldig spel maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *