Frank’s Zoo

Geplaatst door

3-6 spelers
30-60 minuten
Auteur: Doris Matthäus en Frank Nestel
Uitgever: Enigma (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.7]

Het spel …

Frank’s Zoo is een in Nederland nieuw kaartspelletje, dat in het Duits al een tijdje verkrijgbaar is als Zoff im Zoo. Het is het resultaat van de arbeid van het Duitse spellenpaar Frank Nestel en Doris Matthäus, dat de laatste met erg leuke tekeningen heeft opgevrolijkt.

Het spelidee van Frank’s Zoo is vergelijkbaar met spellen als Tichu en The Great Dalmuti: speel je hand zo snel mogelijk uit door het spelen van setjes kaarten.

Op de kaarten staan dieren afgebeeld, met een wolkje met daarin de dieren die dit dier slaan. Zo slaat de olifant bijna alle middelgrote dieren zoals krokodillen en leeuwen, maar wordt zelf verslagen door de kleine muis, die weer door bijna alles wordt geslagen. Een speler komt uit met een of meer kaarten van een dier. Volgende spelers moeten proberen het liggende bod te overtroeven door of één dier meer van dezelfde soort te spelen, of precies evenveel dieren van een sterkere soort. Anders moet je passen, maar bij het volgende bod mag je weer meedoen. Voor de mug geldt een speciale regel: als je een mug met een of meer olifanten uitspeelt, telt je mug als olifant. Verder is er nog een joker die als een willekeurig dier ingezet kan worden, op voorwaarde dat hij met een ander dier gespeeld wordt. Ligt een bod van een speler nog steeds als hij weer aan de beurt is, dan krijgt hij alle kaarten van deze slag en mag weer uitkomen.

De speler die als eerste zijn al kaarten heeft uitgespeeld, krijgt evenveel punten als het aantal spelers. Iedere volgende speler die uit gaat krijgt een punt minder, en de speler die overblijft krijgt geen punten. Daarnaast krijg je een punt voor iedere leeuw in de door jou gewonnen slagen, op voorwaarde dat je minstens twee hebt. Heb je geen egel bij je gewonnen kaarten, dan verlies je een punt.

Na de eerste ronde kun je ervoor kiezen om telkens in teams te spelen. Hierbij worden spelers op basis van hun score in teams ingedeeld, en de samenstelling wisselt iedere ronde. Spelers in een team ruilen kaarten en kunnen elkaar helpen bij het bieden. Bovendien scoren ze elkaars punten voor het uitkomen, maar niet de extra punten.

Het spel eindigt als er minstens twee spelers zijn met negentien punten of meer. De speler met op dat moment de meeste punten wint.

… en de waardering

Frank’s Zoo is een vrolijk, leuk en fraai geïllustreerd spelletje. Het heeft misschien weinig diepgang, maar in het genre van simpele kaartspelletjes voor verschillende spelersaantallen is dit een leuk exemplaar. Erg geschikt als tussendoortje of als afsluiter. Ik raad wel aan om dan in teams te spelen, omdat het spel anders de neiging heeft lang te gaan duren.

Het eerste wat opvalt aan Frank’s Zoo zijn de grappige afbeeldingen. Hier is duidelijk aandacht aan besteed. Het spel zelf is een versimpelde vorm van een slagenspel. Doordat op de kaarten staat welke dieren het gespeelde dier op kunnen eten, pakken mensen snel op wat de bedoeling is. Kortom, een lekker luchtig spel, met voldoende diepgang om het spel een paar rondes achter elkaar leuk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *