Spel aan de Maas: 8 juli 2003

Geplaatst door

Spelers: Bas, Benita, Chuck, Dirk Jan, Hieke, Peter Hein en Sten

Gespeelde spellen:

Mamma Mia
Union Pacific

Frank’s Zoo

Peter Hein was wat aan de late kant deze keer, en kwam net binnen toen de rest al begonnen was met Mamma Mia. Hij moest dus eerst even toekijken hoe de anderen probeerden pizza?s te bakken voor zelf te kunnen spelen.

Mamma Mia

Spelers: Bas, Chuck, Dirk Jan, Hieke en Sten

Dirk Jan had Mamma Mia gekocht om mee te nemen op vakantie, en wilde het graag voor die tijd nog eens uitproberen. Het onthouden van welke ingrediënten en bestellingen er in de oven zijn gegooid is best handig, maar na een paar bestellingen is dat niet meer te doen. In iedere ronde bleek dus ook dat de eerste paar bestellingen wel lukten, maar dat het daarna lastiger werd. De scores gingen voor iedereen gelijk op, maar niemand lukte het een Pizza Bombastico te maken. Vooral Bas en Chuck zaten goed op te letten wat er in de oven gegooid werd, maar toch was het Sten die won. Dit verbaasde hem zeer, omdat hij naar eigen zeggen een geheugen van één kaart diep had. Een spel niet snappen en toch winnen vond hij geen leuke combinatie, en gaf het spel een lage waardering. De rest was wat positiever, maar ook Bas en Hieke vonden het maar matig.

Uitslag: Sten 6, Bas 5 (5 ingrediënten over), Chuck 5 (4), Dirk Jan 4 (6), Hieke 4 (5)
Waardering: Chuck 4, Dirk Jan 3½, Bas en Hieke 2½, Sten 2

Union Pacific

Spelers: Bas, Chuck, Dirk Jan, Hieke, Peter Hein en Sten

Op zoek naar een bordspel geschikt voor zes spelers uit de kast van Dirk Jan viel de keuze op Union Pacific. Alleen Sten kende het niet, zodat Hieke het hem uitlegde. Peter Hein schudde alvast de dividendkaarten door de aandelen, maar legde niet alles goed terug, want het duurde te lang voor de eerste dividendkaart kwam. Er werd nu met de variant gespeeld dat je alleen aan Union Pacific-aandelen kunt komen door aandelen in te ruilen. Met zes spelers kan er veel concurrentie zijn om de maatschappijen, maar in de eerste ronde viel dat nog mee. Bijna iedereen had wel een lijn voor zichzelf alleen. Ruim voor de tweede dividendkaart waren de UP-aandelen al vergeven, en bij het uitspelen van de aandelen bleken Bas, Chuck en Peter Hein samen de meeste te hebben. Dit verzekerde hen van een vaste stroom van  in komsten. Dirk Jan nam de tip die hij eens had gelezen om nooit meer dan vier aandelen in de hand te houden ter harte, en investeerde vaak. Daardoor had hij in de meeste verschillende lijnen een belang, maar kon hij weinig bouwen aan de lijnen waar hij de meeste aandelen had. Verder had hij veel tweede posities, wat maar een beperkte hoeveelheid geld oplevert. Sten daarentegen had slechts in twee verschillende maatschappijen aandelen, maar wel direct de meerderheid. Omdat anderen daar ook aan meebouwden, kon hij zich concentreren op het behouden van de eerste positie. Dat was wel nodig ook, want Peter Hein begon een wapenwedloop met hem om aandelen in de groene maatschappij. Uiteindelijk won Sten die nog net voor de laatste telling. Aan het einde bleek dat de eerste positie in UP Bas, Chuck en Peter Hein op ruime voorsprong op de rest had gezet. Bas had daarbij net iets beter geïnvesteerd in de andere lijnen en won nipt.

Uitslag: Bas 108, Peter Hein 104, Chuck 102, Dirk Jan 83, Hieke 81, Sten 63
Waardering: Bas, Dirk Jan en Sten 4, Hieke en Peter Hein 3½, Chuck 3

Frank’s Zoo

Spelers: Bas, Benita, Chuck, Dirk Jan, Hieke en Peter Hein

Sten besloot weer naar huis te gaan, maar de rest was nog wel in voor een kort spelletje. Peter Hein had nog Frank?s Zoo meegenomen, dat goed met zes gespeeld kan worden. Er werd met de partnerregels gespeeld, zodat er meer punten verdiend worden en het spel sneller voorbij is. In de eerste ronde was Hieke als eerste uit, gevolgd door Bas. In de tweede ronde was Peter Hein, die daarvoor als laatste overbleef, als eerste uit. Helaas voor hem was zijn partner Benita nu als laatste, zodat hij nog steeds laatste stond. Dirk Jan had nu een goede ronde, want hij had maar liefst alle leeuwen en drie egels, en scoorde dertien punten in één ronde. Het was nu duidelijk dat de derde ronde de laatste zou zijn. Het team Bas/Peter Herin deed nog erg zijn bestdoor als eerste en derde uit te gaan (goed voor tien punten elk), maar Dirk Jan stond te ver voor om zijn eerste plaats nog af te staan.

Uitslag: Dirk Jan 21, Bas 19, Hieke 17, Peter Hein 16, Benita en Chuck 14
Waardering: Chcuk 3½, Bas, Benita, Hieke en Peter Hein 3, Dirk Jan 2½