Spel aan de Maas: 18 oktober 2005

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Helen, Helène, Niek, Peter Hein, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Carcassonne Overzee
Siena
Oltre Mare

Op de eerste spellenavond na Spiel moesten er natuurlijk nieuwe spellen geprobeerd worden. Peter Hein had de regels van Siena doorgenomen, Dagmar en Niek hadden Carcassonne Overzee meegenomen. Voor beide spellen was voldoende animo ze eens te proberen.

Carcassonne Overzee

Spelers: Dagmar, Helen, Niek en Wendy

Aangezien er te veel spelers waren voor één spel, moest de groep gesplitst worden. Dagmar zat gezellig met Helen bij te kletsen en had eigenlijk geen zin om het gesprek af te breken. Daarom gooide ze een van haar Essen-aanwinsten in de strijd: Carcassonne Overzee. De andere Carcassonne-achtigen heeft Helen met Peter Hein grijs gespeeld en dus was het geen verrassing dat Helen deze nieuwe versie ook wel wilde proberen. Wendy schoof ook nog aan en na de uitleg van de regels (geen boerenoorlogen!) kon met spelen begonnen worden.
Helen had al snel door hoe het spel in elkaar zat en zorgde ervoor dat haar mannetjes zo inzette dat ze regelmatig wat puntjes bij elkaar schraapten. Geen echte grote klappers, maar wel een constante stroom. Niek en Wendy waren ondertussen aan een enorme watervlakte aan het bouwen. Toen ze tot hun grote opluchting in de slotfase van het spel het ontbrekende stukje trokken, schoten ze dan ook vooruit op het scorespoor. Dagmar had ondertussen zich vooral geconcentreerd op de middelgrote projecten.
Helen wist uiteindelijk de winst binnen te halen. Dagmar en Niek vonden deze nieuwe Carcassonne erg leuk en gaven dan ook een hoge waardering. Helen was ook positief. Bij Wendy werd de waardering echter flink gedrukt doordat ze een beetje Carcassonne-moe begon te worden en zich begon af te vragen hoeveel spellen nog met deze naam uitgebracht gaan worden. 

Uitslag: Helen 59, Niek 55, Dagmar 52 en Wendy 45
Waardering: Niek en Dagmar 4, Helen 3½, Wendy 2½

Siena

Spelers: Bas, Dirk Jan, Helène, Peter Hein en Willemien

Peter Hein had Siena al een tijdje in huis en wilde het nu graag eens proberen. Het eerste halfuur ging op aan de regeluitleg. De spelregels zijn vrij onoverzichtelijk en wollig geschreven, zodat dit nog een aardige klus was. Het hielp ook niet dat op het bord en de kaarten verder weinig informatie stond die het spel overzichtelijker maken. Maar tijdens het spelen kregen we vrij snel de routine te pakken en was wel duidelijk wat alle kaarten betekenden (al bleven sommige regels onduidelijk).
Bij de openingsveiling van het spel gaf iedereen redelijk wat geld uit om de kaarten te verkrijgen en om een gunstige positie op de initiatieftabel te krijgen. Daardoor duurde het lang voordat iemand genoeg geld had tot koopman te promoveren (al was niet iedereen het er over eens of dit wel als promotie gezien kon worden, de linkse rakkers). Bas was de eerste die het lukte, maar niet omdat zijn landarbeiders zo hard hadden zitten werken. Nee, de gunsten van Vrouwe Fortuna hadden hem in de herberg veel geld opgeleverd. Hierdoor klom deze parvenu op tot de rang van koopman, terwijl de rest gewoon met eerlijk en hard werk geld probeerde te verdienen.
Het legde Bas geen windeieren, want dankzij de inspanningen van de rest waren er al aardig wat linnen en specerijen beschikbaar om te verkopen. Zijn inkomen bleef daarom snel toenemen, en al een paar beurten verder betrad hij Siena in de rol van bankier. Op Dirk Jan na waren alle andere spelers nu ook koopman geworden. Dirk Jan had nu de goederen voor de boer (graan, wijn en olijfolie) voor zichzelf, wat hem veel geld opleverde. Maar toen hij uiteindelijk koopman werd, was er nog maar weinig linnen en specerijen over. Omdat de anderen ook niet meehielpen dit te produceren moest hij andere manieren vinden om genoeg geld te verdienen om koopman te worden.
Na Bas was ook Helène bankier geworden, kort daarop gevolgd door Peter Hein. Dankzij eerder gespeelde kaarten bevonden zich in de herberg nu zes courtisanes. Gelukkig voor Bas kon hij hun vriendinnen op ze af sturen, en kon hij veilig verder. Helène was de volgende bankier die de herberg passeerde, en leek met de courtisanes af te moeten handelen. Of in ieder geval Peter Hein hoopte dit, omdat hij de derde in de rij was. Maar tot zijn verdriet bleek ook Helène nog vriendinnen achter de hand te hebben, die ze bij de openingsveiling had bemachtigd.
Uiteindelijk was het dus Peter Hein die een slapeloze nacht beleefde in de herberg, want hij werd daar vergezeld door maar liefst zeven animeerdames. Een fortuin armer en een bedenkelijke reputatie rijker begaf hij zich naar de Dom om voor zijn zonden te boeten door het geven van een aalmoes. Gelukkig hoefde hij, indachtig Marcus 12: 41-44, vanwege zijn armoede slechts een klein offer te maken om steun bij het volk te verwerven.
Nu de herberg vrij was van courtisanes durfden Bas en Helène ook wat sneller door de stad te verplaatsen. Ze deden dit om zo vaak mogelijk mee te helpen bouwen aan de Torre del Mangia, wat veel prestigepunten oplevert. De veilingen om de artiesten vonden ze verder wel best. Ook Peter Hein lukte het nog met een laatste greep in de buidel om een verdieping aan te leggen, waarna Dirk Jan de zevende en laatste maakte.
Omdat Bas en Helène verreweg het meeste hadden bijgedragen aan de bouw van de toren, scoorden ze hier erg veel punten voor. Peter Hein daarentegen scoorde maar liefst achttien punten met de Senesikaarten, die hij als koopman bij iedere gelegenheid had genomen. Het werd dus een spannende strijd tussen deze drie spelers, die door Helène op de tiebreaker werd gewonnen. Dirk Jan en Willemien hadden te laat de promotie naar bankier gemaakt om nog potten te kunnen breken.
Het spel had uiteindelijk zo?n vier uur geduurd, veel langer dan de 45 tot 90 minuten die op de doos staan aangegeven. In combinatie met de onduidelijke regels was niet iedereen te spreken over het spel. Maar door dit leerpotje zullen de volgende keer de regels en de strategieën een stuk duidelijker zijn.

Uitslag: Helène 49 (hoogste etage: 5), Peter Hein 49 (4), Bas 48, Dirk Jan 43, Willemien 38
Waardering: Bas en Helène 3½, Peter Hein 3, Dirk Jan en Willemien 2½

Oltre Mare

Spelers: Dagmar, Helen, Niek en Wendy

Na Carcassonne was er nog tijd voor nog een spel. Helen begon onmiddellijk Oltre Mare aan te prijzen, een van de nieuwe aanwinsten van Peter Hein. Ze had het inmiddels een paar keer gedaan en was er erg over te spreken. Zoveel enthousiasme werkte nieuwsgierigmakend en dus mocht Helen het spel uit gaan leggen.
Oltre Mare is een handelsspel met trekjes van Boonanza. Je moet proberen setjes van goederen van een bepaalde soort te sparen. Hoe meer goederen van dezelfde soort, hoe meer punten per goed van die soort je krijgt. De regels waren niet al te moeilijk en al snel voeren de scheepjes van de spelers de hele Middellandse Zee over om goederen te kopen en in hun voorraad te stoppen. Niek bleek uiteindelijk degene die dat het beste had gedaan. Iedereen had het een leuk spel gevonden.

Uitslag: Niek 64, Dagmar 61, Helen 54 en Wendy 51
Waardering: Niek, Helen en Wendy 4, Dagmar 3½