Spel aan de Maas: 1 augustus 2006

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Jacqueline, Niek, Peter Hein, René en Willemien

Gespeelde spellen:

Thurn & Taxis
Acquire
De Bezeten Fles
Vroeger of Later

Na een paar stille weken waren er nu weer eens acht spelers present, bij Dagmar en Niek. Een mooi aantal voor twee tafels. Peter Hein lonkte een aantal spelers met Acquire, Dagmar probeerde het met Thurn & Taxis. Jacqueline wilde het na vorige week nog wel eens spelen, Bas en Willemien waren wel benieuwd naar de nieuwe SdJ-winnaar.

Thurn & Taxis

Spelers: Bas, Dagmar, Jacqueline en Willemien

Dagmar had de Spiel des Jahres winnaar klaar gelegd om te spelen. Bas en Willemien kenden het spel nog niet en dat was voldoende om hen over te halen het eens te proberen. Jacqueline had het de week ervoor al een keer gespeeld en had toen al doende de regels doorgrond en wilde het spel nog wel een doen. De vorige keer had ze in het begin van het spel nog wat foutjes gemaakt omdat ze niet alle regels in één keer had onthouden, nu zou het dus beter moeten gaan. Verder had ze een gedegen studie gedaan naar de naam van dit spel om op die manier beter voorbereid ter tafel te verschijnen dan haar tegenstanders.
Bas begon meteen met het aanleggen van een lange route om zo het fiche voor een route van 5 binnen te halen. De dames begonnen wat rustiger met kortere routes. Dagmar legde zich toe op het plaatsen van tenminste één huisje in alle landen buiten Beieren. Dit had ze al twee keer eerder geprobeerd, maar was toen telkens net niet gelukt. Dit keer lukte het haar wel en nog als eerste ook, wat een flinke stapel punten opleverde. Jacqueline wist in haar laatste rondes nog een flink aantal puntenfiches te scoren door op essentiële plaatsen een huisje te bouwen. Ze wist ook het spel nog eens uit te maken wat nog een extra punt opleverde. Deze punt bleek genoeg te zijn om de rest achter zich te houden. Jacqueline was erg verbaasd dat ze had gewonnen want volgens eigen zeggen was dit pas de derde keer dat ze op de club een spel had gewonnen (maar meedoen en lol hebben is belangrijker dan winnen dus ze blijft gewoon meespelen). Dagmar en Willemien waren op de tweede en derde plaats geëindigd zodat de enige heer in het gezelschap genoegen moest nemen met de laatste plaats.
Iedereen had het wel een aardig spelletje gevonden.

Uitslag: Jacqueline 19, Dagmar 18, Willemien 15, Bas 14

Acquire

Spelers : Anneke, Niek, Peter Hein en René

Een paar avonden eerder had Peter Hein Acquire al eens meegenomen, maar toen kreeg hij daar de handen niet voor op elkaar. Vanavond deed hij een tweede poging en trof het dat er nu meer spelers waren. René had het al zo vaak zien spelen dat hij het zelf ook wel eens wilde proberen. Niek wilde het ook nog wel eens doen en Anneke was net als René benieuwd.
Peter Hein gaf nog als tip dat je in het begin op moet letten dat je aandelen van de juiste bedrijven koopt om niet al snel in geldnood te raken. De anderen deden hun best dit advies op te volgen. Peter Hein had zelf het geluk dat hij in het begin twee verschillende bedrijven kon stichten en zo een gratis aandeel kreeg. Afgezien daarvan ging het redelijk gelijk op en zou bij de eerste fusies blijken wie er spekkoper was. Peter Hein bleek daarbij zelf het beste geanticipeerd te hebben. Hij deed zijn aandelen Sackson met liefde van de hand voor Hydra, zeker toen kort daarna bleek dat Hydra boven de tien tegels kwam en veilig was. Peter Hein was er snel bij om meerderheidsaandeelhouder te worden, met Niek en René gedeeld op de tweede plaats.
De actie verplaatste zich vervolgens naar de andere kant van het bord. Daar leek Phoenix erg dominant te worden, met verschillende kleinere bedrijven eromheen. Een bedrijf, America, was even groot. Peter Hein had dit bedrijf gesticht en zo?n beetje in zijn eentje opgebouwd. Hij had daar grootste plannen mee, maar daar stak Niek een stokje voor. Hij fuseerde America en Phoenix, die op dat moment even groot waren. Hij kwam nu wel voor een dilemma te staan: America opheffen zou hem een voorsprong geven in Phoenix, waar hij de meeste aandelen had. Maar omdat hij nauwelijks aandelen America had, leverde hem dit geen geld op. Phoenix opheffen had het tegengestelde resultaat. Uiteindelijk koos hij voor het snelle geld en doekte Phoenix op. Peter Hein was hem hiervoor erg dankbaar, want America was nu ook veilig en hij was grootaandeelhouder. Niek had nu wel een smak geld verdiend en kocht snel America bij. Hij kon de voorsprong van Peter Hein echter niet inhalen en weer werd hij gedeeld minderheidsaandeelhouder met René.
Met de meerderheid in aandelen in de twee grote bedrijven was het wel duidelijk dat Peter Hein zou gaan winnen. Met de andere bedrijven die er nog waren had hij zich weinig bemoeid. De fusies die daar plaats vonden leverden hem nauwelijks geld op, de anderen wel. Anneke deed goede zaken met de doorstart en definitieve ondergang van Sackson, maar verder werden er geen grote bedragen vergeven.
Doordat het even duurde tot alle kleine bedrijfjes opgingen in America en Hydra ging het spel eigenlijk een halfuur langer door dan nodig was. De einduitslag was niet verrassend, alleen de strijd om de tweede plaats was nog een beetje spannend.
Iedereen vond het wel een aardig spel, al was de uitgerekte eindfase een beetje een anticlimax.

Uitslag: Peter Hein 50.100, Niek 31.700, René 27.000, Anneke 26.7000
Waardering: Peter Hein 3½, Anneke, Niek en René 3

De Bezeten Fles

Spelers: Bas, Dagmar, Jacqueline en Willemien

Omdat Anneke aan de andere tafel nog niet klaar was, werd er naar een kort spelletje gedaan om de tijd mee door te komen tot de rest ook klaar was. De keus viel op De Bezeten Fles, een slagenspelletje waar het venijn vaak in de staart zit. Bas maakte een flitsende start en haalde de eerste ronde een bizar aantal punten binnen. Willemien bleef die ronde met de fles zitten, waar 13 punten onder lagen. De tweede ronde wist Jacqueline te winnen, waardoor ze flink inliep. Dagmar eindige dit keer met de fles, die nu zelfs 18 punten waard was. De derde ronde wist Jacqueline weer te winnen en Dagmar weer te verliezen. Zou het Jacqueline lukken om voor de tweede keer op de avond als winnaar uit de strijd naar voren te komen? In de laatste ronde haalde Willemien slag naar slag binnen. Helaas wist ze de fles niet op tijd kwijt te raken en eindigde ze dus in het rood. Bas scoorde de meeste punten en wist hierdoor de winst voor Jacqueline weg te kapen.

Uitslag: Bas 106, Jacqueline 91, Dagmar 22, Willemien 7
Waardering: Bas, Willemien en Dagmar 3½, Jacqueline 3

Vroeger of Later

Spelers: Bas, Dagmar, Niek, Peter Hein en Willemien

René en Anneke en Jacqueline vonden het laat genoeg en gingen weer naar huis, de anderen zagen een kort spelletje nog wel zitten. Peter Hein had Vroeger of Later bij zich, waar Dagmar al een tijdje benieuwd naar was. Triviaspelletjes worden bij spel a/d Maas niet zoveel gespeeld en staan ook niet echt hoog aangeschreven bij deze fijnproevers. Vroeger of Later had dus veel tegen?
Op Bas na kende niemand het spel, maar de regels zijn gelukkig eenvoudig. Iedereen begon braaf aan te leggen, tot de rij met kaarten op een gegeven moment zo lang werd dat er wel ergens een foutje in geslopen moest zijn. Willemien meende Dagmar op die fout te betrappen en kreeg gelijk. Dat leverde Dagmar een paar strafkaarten op. Het zat de dames niet mee, want de keren erna waren het telkens Dagmar en Willemien die er kaarten bij kregen. De heren hielden het langer uit, maar om uit te maken wie van hen won was het toch nodig dat een van hen ook kaarten bij zou krijgen. Dat lot trof Niek. Bas was nu de enige in de groep die niemand in de speelvolgorde had die niet meer kaarten had dan hij. Het lukte Peter Hein niet om Bas op een fout te betrappen, waardoor Bas onbedreigd richting overwinning koerste.
Ondanks het genre vond iedereen het wel een leuk spel. Bluffen kan soms handig zijn, als je met een stalen gezicht een kaart bij legt waarvan je geen idee hebt of het vroeger of later was, of juist na veel twijfelen een kaart neerlegt waarvan je toch wel weet dat het klopt. En omdat er altijd wel geniepige feitjes in zitten die niemand weet (vlug: In welk jaar entte Petrus Camper op grote schaal koeien in tegen de runderpest? In welk jaar was er in Zuidhorn een grote heksenjacht op sodomieten?) is een grote kennis van de Nederlandse geschiedenis geen garantie op de overwinning.

Waardering: Dagmar en Peter Hein 4, Bas en Willemien 3½, Niek 3